تحولات اخیری که در کشور رخ داد، تاثیرات منفی زیاد و مستقیمی بر گیمرهای ایرانی گذاشت. از قطعی و اختلال اینترنت بگیرید که امکان تجربه بازیهای آنلاین را تحت تاثیر قرار داده، تا افزایش نرخ ارز که خرید بازیها را دشوار کرده است. اما چالش دیگری که به دنبال تحولات شکل گرفته، خرید نسخه فیزیکی بازیها است. نسخه فیزیکی بازی Death Stranding 2 که کمتر از یک هفته از عرضه آن میگذرد، با قیمتی باورنکردنی موجود شده است و طبق پیگیریهای ویجیاتو، شاید تا مدتهای طولانی خبری از عرضه گسترده این دیسک در بازار نباشد.
افزایش سرسام نرخ دلار در طول شش ماه گذشته، به خودی خود باعث شده بود تا بازار خرید نسخههای فیزیکی آنقدرها که باید تب و تاب نداشته باشد. البته که در یادداشت چند ماه گذشتهام، اشاره کردم که حتی فروشگاههای بازی هم توان فروش بازی با قیمت دلاری را ندارند و آنها با قیمت کمتری بازی را به دست مخاطبان میرسانند.
اما وضعیت حال حاضر کاملا متفاوت است. به گفته فروشندگان، متوقف شدن پروازهای داخلی و بینالمللی در برخی از محورهای هوایی، باعث شده تا ورود نسخههای فیزیکی بازیها به کشور ممکن نباشد. این اتفاقات در حالی رخ میدهد که فروشندگان ادعا میکنند در روزهای درگیری، میزان فروش نسخههای فیزیکی بازیها افزایش چشمگیری داشته، چرا که بازیکنان به فضای آنلاین پلتفرمها دسترسی نداشتند. همچنین فروشندگان به این قضیه هم اشاره میکنند که زنگ خطر کمبود لوازم جانبی در حال به صدا در آمدن است و تداوم این وضعیت ممکن است کسب و کار آنها را تحت تاثیر قرار دهد.
شکلگیری چالش خرید بازیهای فیزیکی در صورتی رخ میدهد که وضعیت اینترنت برای گیمرهای ایرانی در بدترین شکل ممکن قرار دارد. همچنان بسیاری از کاربرهای کنسولها نمیتوانند به بازیهای آنلاین متصل شوند و پیگیریهای صورت گرفته از نهادهای مربوطه هم راه به جایی نبرده است. در صورتی که مسئولان ادعا میکنند اینترنت به وضعیت عادی برگشته، گیمرهای ایرانی به راحتی میتوانند ثابت کنند که وضعیت امروز ذرهای به وضعیت دو هفته گذشته نزدیک هم نیست.
تمامی این چالشها دست به دست هم میدهند تا گیمر ایرانی نتواند به جدیدترین محصول منتشر شده دسترسی داشته باشد. شاید با خود بگویید نسخه فیزیکی در همین چند سال اخیر، بیش از حد گران بوده و ارزش خرید نداشته است، اما مسئله اصلی این است که اتفاقات اخیر، حق انتخاب خریدار را از او سلب میکند. خرید نسخه فیزیکی در بازار امروز، حس مالکیت مطلق اثر را به بازیکن میدهد و حتی او حق این را دارد که دیسک خودش را با قیمتی کمتر به شخصی دیگر بفروشد، یا شاید حتی آن را به دوست خودش قرض بدهد تا هزینه خرید بازی کاهش پیدا کند. بنابراین وجود این بازار در این وضعیت آشفته بازار ایران امری ضروری است.
به شخصه دوست داشتم تا نسخه فیزیکی بازی دث استرندینگ ۲ را در همان روز عرضه خریداری و آن را تجربه کنم، اما با چهار روز صبر و گفتوگو با فروشندگان بازیها، به این نتیجه رسیدم که نسخه فیزیکی این بازی ممکن است به تعداد زیاد موجود نشود و در صورت موجودی، قیمت آن حدود ۹ میلیون تومان خواهد بود. در صورتی که حتی اگر دلار را صدهزار تومان هم فرض کنیم (که فرض آن هم اصلا غریبانه نیست)، قیمت بازی باید حدود هفت میلیون تومان باشد. اما ایجاد محدودیت در نقل و انتقالات و کمبود موجودی، باعث میشود تا قیمت اجناسی مثل دیسک بازی تا این حد بالا برود و وضعیت بازار افسارگسیخته شود.
از طرفی اگر بخواهم بازی را به صورت دیجیتالی خریداری کنم، با چالشهای اختلال اینترنت طرف میشوم. از آنجا که حجم بازی بیش از ۹۰ گیگ است، دانلود آن با اینترنتی که در حال حاضر در دسترس کاربران قرار گرفته، یک دردسر دیگر خواهد بود. خرید گیفتکارتهای دیجیتالی هم که مشکلی دیگر است، چرا که با عدم ثبات بازار ارز، قیمت این کارتها هم ثیات نخواهد داشت و هزینه زیادی باید پرداخت کرد.
به همین علت است که بسیاری از فروشگاههای بازی، خرید اکانتهای ظرفیتی را به یکی از بخشهای مهم کسب و کار خود تبدیل کردهاند. در حال حاضر تنها راه نسبتا ارزان خرید بازی به خرید و فروش اکانتهای ظرفیتی محدود میشود و هیچ راه دیگری برای تجربه بازیهای روز و جدید مثل Death Stranding 2 ندارید. در کنار چالش عدم مالکیت مطلق روی بازی، چالش فروش اکانت ظرفیتی هم کم نیست و رک و روراست بگویم، هیچ راه کمدردسری دیگر برای گیمر ایرانی وجود ندارد.
در این روزهای سخت و دشوار و پر از خبرهای استرسزا، این بازیهای ویدیویی هستند که میتوانند راه بهبود وضعیت روحی امثال من باشند. اما به مانند بسیاری از اتفاقات گذشته، به هر دری که میزنیم، متوجه میشویم آنجا بسته شده است. میخواهیم از فضای آنلاین استفاده کنیم، اینترنت قطع میشود، میخواهیم به صورت فیزیکی بازی تهیه کنیم، باید با دلار سر به فلک کشیده دست و پنجه نرم کنیم. بازیهای ویدیویی فراتر از یک اثر سرگرمی برای بسیاری از ما عمل میکنند و توجه به جامعه گیمرهای ایرانی و درنظر گرفتن حق و حقوق آنها باید و باید بیشتر از قبل شود.
نظرات کاربران