سفر به دل تاریخ: مسیر شگفتانگیز «ترک اژه»
1
منطقه اژه در آناتولی که از نخستین مراکز شکوفایی تمدنها بوده، مقصدی بینظیر است که تجربهای منحصربهفرد را به بازدیدکنندگان ارائه میدهد. این منطقه که میزبان صدها سایت باستانشناسی و طبیعی است، همیشه در تاریخ یک مرکز مهم بوده است. با وجود سایتهای متعدد ثبتشده در فهرست میراث جهانی یونسکو، این منطقه همچون یک موزه روباز است که میتوانید تاریخ بشریت را گام به گام در میان بقایای باستانی آن کشف کنید. این تجربه منحصربهفرد در «ترک اژه» شما را به سفری میبرد که پرتوهای خورشید، درختان زیتون ریشهدار در میان سنگهای مرمر درخشان هزاران ساله را تغذیه میکند.
مرکز فرهنگی چندلایه
میتوانید در مسیر تمدنهای مختلف قدم بزنید و تحت تأثیر ساختار فرهنگی چندلایه این منطقه قرار بگیرید که در طول مسیر با زندگی امروزی در هم تنیده شده است. به عنوان مثال، سایت وسیع باستانی تروآ که در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شده است، خود شاهد تاریخ طولانی تمدنهای گوناگون بوده است. همانطور که گرت یان ون وینگارن محقق میگوید: «هیچ تروای واحدی وجود ندارد؛ حداقل ۱۰ لایه از تمدنهای مختلف روی یکدیگر قرار گرفتهاند.»
بازدید از موزه تروآ که موفق به دریافت جایزه ویژه موزه سال اروپا در سال ۲۰۲۰ شده است، شما را به سفری در تاریخ این منطقه میبرد.
مکان باستانی تروآ به لطف اشعار شاعر حماسی هومر، که در شهر باستانی سمرنا (ازمیر کنونی) میزیست، به یکی از مشهورترین افسانههای تاریخ بشری تبدیل شده است. هومر داستانهای پادشاه پریام، هکتور، آشیل و هلن زیبا را روایت میکند که در منطقهای احاطه شده توسط کوه ایدا و تنگه داردانل رخ داده است.
جادهای که از روستاهای دستنخورده اژه به سمت جنوب عبور میکند، به آسوس (بههرمقلعه) میرسد؛ خانه فیلسوفان باستانی، بندری پیشرفته و شهری زیبا با نخستین و تنها معبد دوریک در آناتولی و یک تئاتر باستانی که مشرف به دریای اژه است.
پرگامون: مرکز هنر و فرهنگ باستان
پرگامون که آثار تمدنهای بزرگ را تا به امروز حفظ کرده است، به گفته تاریخنگار باستانی پلینی بزرگ، «مشهورترین شهر آسیای صغیر» بوده و همچنان به عنوان یکی از سایتهای ثبتشده در فهرست میراث جهانی یونسکو شناخته میشود. پرگامون یکی از قدیمیترین مراکز درمانی جهان باستان به نام اسکِلپیون و زادگاه پزشک برجسته گالن بود که پایههای پزشکی مدرن را بنا نهاد.
شکوه کلاسیک در معماری، هنر، پزشکی، فرهنگ و آموزش این شهر بازتاب یافته است. اختراع کاغذ پرگامینی یا پاپیروس کتابخانه پرگامون را به دومین کتابخانه بزرگ جهان باستان پس از اسکندریه تبدیل کرد، با بیش از ۲۰۰ هزار جلد کتاب.
آکروپولیس این شهر که بر روی تراسهایی مشرف به دشتی وسیع بنا شده، با داشتن شیبدارترین تئاتر جهان، چشماندازی منحصربهفرد به بازدیدکنندگان ارائه میدهد. در پایین آکروپولیس، هال قرمز که ابتدا به خدایان مصری اختصاص داشت و بعدها به عنوان کلیسا و مسجد مورد استفاده قرار گرفت، نشانهای از ادیان و باورهای مختلف است. پرگامون یکی از هفت کلیسای مکاشفه است که در انجیل توسط یوحنا به آن اشاره شده است.
شهر برگاما با فرشهای دستبافت، غذاهای محلی مانند چغیرتما (بادمجان در سس گوجهفرنگی و سیر)، آبشارها و دشت کوزاک که منطقه را احاطه کرده و مسیری سبز میان درختان کاج ارائه میدهد، گنجینههای پنهان اژه را به شما نشان میدهد. خلیجهای کوچک با سواحل شنی زیبا و جزیره کالم با ترکیب آبی و سبز مناظر خیرهکنندهای برای استراحت و تجربهای خاص از ترک اژه در طول سفرتان به این منطقه به ارمغان میآورد.
افسوس: چراغ راه سایتهای باستانشناسی
افسوس، شهری با خاکهای حاصلخیز، باغهای هلو، زیتون و سپیدار، به همراه یکی از بزرگترین سایتهای باستانی جهان است که در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شده است. این شهر بندری مهم که از دوران نوسنگی به طور مداوم سکونت داشته، به پایتخت رومی آسیای صغیر تبدیل شد.
افسوس نقش حیاتی در گسترش مسیحیت ایفا کرد و میزبان دو شورای بزرگ کلیساهای اولیه بود. این شهر یکی از هفت کلیسای مکاشفه است و پولس رسول در سفرهای تبلیغیاش از آن بازدید کرده است. مریم مقدس نیز به همراه یوحنا در این شهر به خاک سپرده شد.
تئاتر باشکوه افسوس که هنوز هم برای کنسرتها و رویدادها استفاده میشود، کتابخانه سلسیوس، خانههای رومی و باقیماندههای معبد آرتمیس (یکی از عجایب هفتگانه جهان) از مهمترین آثار باستانی این شهر هستند.
زیباییهای داخلی: پاموکقلعه و آفرودیسیاس
در مسیر به سوی درههای داخلی، دو سایت باشکوه میراث جهانی یونسکو، پاموکقلعه و آفرودیسیاس، بازدیدکنندگان را شگفتزده میکنند. پاموکقلعه با تراورتنهای سفید پنبهای خود، همچون یک آبشار پفکرده از شهر باستانی هیراپولیس به پایین میریزد.
در نزدیکی آن، شهر باستانی آفرودیسیاس، مرکز مجسمهسازی دوران باستان، به دلیل کیفیت بالای مرمرهای خود و آثار هنری خیرهکنندهاش شهرت داشت. معبد آفرودیت، استادیوم و اودئون از مهمترین گنجینههای این شهر به شمار میروند.
کنیدوس: بندرگاه باستانی بینظیر
کنیدوس در جنوبیترین نقطه شبهجزیره داتچا، جایی که آبهای فیروزهای دریای اژه و مدیترانه به هم میپیوندند، قرار دارد. این شهر باستانی به دلیل مجسمه آفرودیت کنیدوس که توسط پراکسیتلس ساخته شده بود، شهرت داشت و الهامبخش مجسمههای فراوانی در طول تاریخ شد.
بندرگاههای کنیدوس امروز نیز مقصد محبوبی برای گردشگران و قایقهای بادبانی است که برای شنا و بازدید از آثار باستانی به این منطقه میآیند. اکنون زمان آن است که به ما بپیوندید و در مسیر تاریخ گام بردارید!