نیلی بلاگ‌

خطر نابودی در کمین پلنگ مازندران؛ این ماجرا ادامه دارد

به گزارش تجارت نیوز،

هنوز داغ پلنگ که حدود دو سال پیش در شهر قائمشهر گرفتار شده بود به دلیل نبود امکانات بیهوشی برای زنده گیری از یادها نرفته است که با تلف شدن پلنگ زخمی کجور بر داغ حیات وحش در استان مازندران افزوده شده است.

ماجرای پلنگ کشی در مازندران تمامی ندارد، هرازچند گاهی این گربه سانان در دام‌های انسانی گرفتار و ناجوانمردانه تلف می‌شوند.

صبح یک روز بهاری بود که مشاهده یک قلاده پلنگ سرگردان بالای ساختمان یکی از بانک‌های واقع در خیابان ساری قائمشهر، گمانه زنی‌ها درباره دلیل حضور این گونه نادر و در معرض انقراض را در شهر تقویت کرد.

عده‌ای مراجعه به پایین دست برای یافتن غذا، عده‌ای دیگر تغییرات و تجاوز انسان به زیستگاه‌ها را دلیل ورود پلنگ در محدوده شهری مطرح کرده‌اند و دسته‌ای نیز عنوان می‌کنند این قلاده پلنگ مربوط به یکی از اهالی با نفوذ شهر بوده که در خانه باغش نگهداری می‌شد.

برای بررسی و پیگیری موضوع روانه خیابان تهران قائمشهر حوالی بانکی که این قلاده پلنگ شاهده شده بود، رفته بودیم. پلنگ بالغ ایرانی حوالی ساعت ۵ صبح در خیابان اصلی شهر قائمشهر و بالای ساختمان بانک مشاهده شد و طبق اعلام محیط زیست این مورد ساعت ۶ به آنان اطلاع رسانی شد و چهار ساعت عملیات مهار آن توسط نیروی محیط زیست، آتش نشانی و انتظامی به طول انجامید و در این عملیات دو مأمور ناجا نیز مصدوم شدند.

پلنگی که به دلیل نبود امکانات بیهوشی تلف شد

از فرضیه حضور پلنگ در شهر که بگذریم، نحوه مهار و عملیات زنده گیری این گونه نادر جای سوال و تأمل دارد، هرچند مسئولان محیط زیست حفظ جان انسانی را بهانه قرار می‌دهند و معتقدند برای جلوگیری از حمله به سمت مردم اقدام به تیراندازی به سمت حیوان شد اما نبود دارت بیهوشی در شهرستان و نیروی آموزش دیده در این بخش جای سوال و شگفتی است.

طبق اظهار نظر متولیان محیط زیست دو قبضه اسلحه بیهوشی وحوش در مازندران و در مرکز استان وجود دارد و این مسئله سبب می‌شود تا در صورت بروز حوادث مشابه، نیرو و دارت از ساری به دیگر مناطق اعزام شود و با توجه به بعد مسافت، تکرار فاجعه و فرجام مرگ پلنگ دور از ذهن نخواهد بود.

اگرچه پلنگ پس از تیراندازی زخمی شد اما سرانجام با تأخیر توسط محیط بان متخصص با دارت بیهوش و به دام افتاد و پس از انتقال به پناهگاه سمسکده به دلیل شدت جراحات وارده تلف شد تا حلقه‌های مفقوده پازل این ماجرا را بیشتر کند.

به اعتقاد مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران، تغییرات و تجاوزهایی که در محیط زیست رخ داده، سبب شده که زنجیره غذایی این حیوانات آسیب ببیند و برای یافتن غذا وارد این سکونتگاه شوند.

تغییرات و تجاوزهایی که در محیط زیست رخ داده، سبب شده که زنجیره غذایی این حیوانات آسیب ببیند و برای یافتن غذا وارد این سکونتگاه شوند

عطاء الله کاویان در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: همچنین احتمال ابتلای به هاری نیز می‌تواند دلیلی برای ورود پلنگ به سکونتگاه‌ها باشد و همچنین این احتمال وجود دارد برخی از افراد با قاچاق، این گونه‌های وحشی را در سکونتگاه‌ها به اسارت نگه دارند و یا اینکه حیوان از آن مکان فرار کرده باشد.

طی این دو سال اخیر مرگ و تلف شدن گونه‌های مختلف حیات وحش از جمله پلنگ در گوشه و کنار مازندران گزارش شد و طی یکماه گذشته، پرسه پلنگ گرسنه و یا عاشق در روستاهای بخش کوهستانی کجور، همه نگاه‌ها را به سرنوشت این گونه نادر معطوف کرد.

طی یکماه گذشته، خبرهای متعددی از حمله پلنگ به روستاییان و دامداران در روستاهای مختلف بخش کجور گزارش شد و پرسه پلنگ موجی از نگرانی را در بین اهالی و روستاییان ایجاد کرده بود.

تداوم پلنگ کشی

پلنگ کوهستان‌های کجور که به اعتقاد محیطبانان به دلیل گرسنگی به روستاها سرک می‌کشید و گاهی نیز به دام‌ها و دامداران حمله می‌کرد، پس از مدت‌ها ردگیری‌ها، توسط محیطبانان در حوالی روستای گت کش کجور زنده گیری شد.

مهدی کیاحیرتی فرمانده یگان حفاظت محیط زیست البرز مرکزی – شمالی در این زمینه به خبرنگار مهر می‌گوید: پس از گزارش اهالی، با حضور محیطبانان و ایجاد شرایط امن، پلنگ زنده گیری و به قفس منتقل می‌شود.

وی گفت: به نظر می‌رسد این پلنگ همان حیوانی باشد که بهار امسال براثر تصادف و برخورد با خودرو در جاده کجور زخمی شده بود و با این حال همچنان در جنگل پرسه می‌زد.

کیاحیرتی ادامه داد: پس از زنده گیری حیوان برای مداوا به ساری منتقل می‌شود.

پلنگ زخمی کجور به دلیل شدت جراحات وارده و در حین انتقال برای مداوا تلف می‌شود و رئیس اداره حیات وحش اداره کل حفاظت زیست مازندران نیز این خبر را تأیید کرد و گفت: علت تلف شدن در دست بررسی است.

کوروس ربیعی با اشاره به اینکه پلنگ زخمی کجور که زنده گیری شده بود، تلف شد، افزود: عفونت‌های گسترده در بدن حیوان باعث شده بود تا قدرت تحرک خود را از دست بدهد و به ناچار به مناطق مسکونی نزدیک شود که با همکاری مردم محلی و نیروهای منابع طبیعی، زنده گیری شده بود.

وی افزود: علت تلف شدن این حیوان با انجام کالبدگشایی در دست بررسی است.

سرمای هوا و جستجو برای غذا در سال‌های اخیر سبب شده تا وحوش و حیوانات برای تغذیه به پایین دست‌ها مراجعه کنند و پرسه زدن خرس قهوه‌ای در جاده مرزن آباد در ماه گذشته نیز به این دلیل بوده است.

قصه پلنگ عاشق و مینا در کجور

نمونه‌ای از مرگ پلنگ نیز در قصه‌ها و افسانه‌های مردمان مازندران وجود دارد که به قصه مینا و پلنگ معروف شده است. قصه از آنجا آغاز می‌شود که مینا دختر کندلوسی صدای دلنوازی داشت و هر شب در اتاق خود آواز می‌خواند و یک پلنگ شیفته آواز او می‌شود و به نزدیک پنجره می‌آمد و به آواز مینا گوش می‌داد.

این آغاز قصه‌ای عاشقانه و واقعی با طعم افسانه و زیبایی است. شگفتی این حکایت آن‌جا رخ می‌نماید که در سرانجام شبی پلنگ بر اثر گلوله مردمان دهکده با تنی زخمی راه جنگل را در میان زمستان سرد و برفی طی می‌کند و مینا به هوای یافتنش شب هنگام به سیاهی جنگل و سوز و سرما می‌زند، در آن شب مینا دلش می‌خواست دردناک‌ترین ترانه و آوازش را بخواند. شبی سرد و تاریک، مینا آواز خوانان پا به جنگل مه گرفته گذاشت و برای همیشه در چشم تر جنگل گم شد و هیچگاه دیگر خبری از آمدن مینا و پلنگ در فضای دهکده نپیچید.

قصه مینا و پلنگ در حدود صد سال پیش میان سالهای ۱۲۷۵ تا ۱۲۸۵ در یکی از روستاهای ییلاقی مازندران به نام کندلوس در کوهستانهای نوشهر در میان جنگل‌های انبوه و دست نخورده آن زمان به وقوع می‌پیوندد که شاید در جهان بی نظیر بوده است.

قصه‌های فراوان و اشعار دلنشین زیادی از قصه مینا و پلنگ سال‌ها پس از مرگ این دو نقل شده و سرانجام ناتمام این قصه، ذائقه بسیاری از مردان و زنان دیار کجور را به سرایش وا داشت؛ قصه‌هایی که هنوز بر لبان اهالی این مرز و بوم زمزمه می‌شود. هنوز پیرمردها و پیرزن‌های کندولوس ۷۰ تا ۸۰ سال با چشمانی اشک آلود از این دو تعریف می‌کنند.

منبع :

مهر

منبع خبر

برچسب ها :

مطالب مشابه را ببینید!