نیلی بلاگ‌

تمیز کردن کاتالیزور خودرو؛ آموزش

ارسال شده توسط: احمدرضا فرهبد 26 آذر 1403 ساعت 19:22

تمیز کردن کاتالیزور در خانه اصلا سخت نیست و با چنین کاری می‌توانید در هزینه نگهداری خودروی خود صرفه‌جویی کنید؛ در ادامه نحوه انجام این کار را بیان می‌کنیم.

کاتالیزور خودرو هر چند وقت یک بار باید تمیز شود، شما می‌توانید به‌جای مراجعه به مکانیک، خودتان برای تمیز کردن کاتالیزور خودرو در خانه، دست‌به‌کار شوید؛ اما اجازه دهید ابتدا ببینیم کاتالیزور خودرو چیست و چرا باید تمیز شود

استفاده از کاتالیزور از سال ۱۹۷۵ در خودروها آغاز شده است؛ این قطعات برای جلوگیری از انتشار بیش‌ازحد آلاینده‌ها به جو طراحی شده‌اند؛ استفاده از آن‌ها در خودرو به دلیل جلوگیری از انتشار گازهای بسیار مضر ناشی از موتورهای سوخت فسیلی ضرورت دارد و امروزه بخش جدایی‌ناپذیر خودروها محسوب می‌شوند.

در ادامه با گجت نیوز همراه باشید تا شما را با روش‌های تمیز کردن کاتالیزور خودرو در خانه آشنا کنیم؛ اما اجازه دهید ببینیم چرا انجام این کار ضروری است؟

دلیل ضروری بودن تمیز کردن کاتالیزور خودرو

کاتالیزورها با گذشت زمان فرسوده می‌شوند.کاتالیزور قطعه نسبتاً بادوامی محسوب می‌شود، اما تقریباً ۱۰ سال عمر دارند؛ البته طول عمر تخمینی آن به عوامل متعددی مانند سبک رانندگی شما، نوع سوخت مورداستفاده، میزان نگهداری از خودرو و شرایط محیطی که در آن رانندگی می‌کنید، بستگی دارد.

حتی اگر به‌خوبی از خودروی خود مراقبت کنید، ممکن است کاتالیزوری آن به دلیل عمر طولانی یا عوامل محیطی از کار بیفتد. یکی از دلایل رایج خرابی کاتالیزورهای قدیمی، گرفتگی آن‌ها به دلیل تجمع ذرات و خوردگی یا استفاده از سوخت بی‌کیفیت یا مشکلات مکانیکی دیگر است. در چنین مواردی، با تمیز کردن کاتالیزور با دقت بالا و صرف وقت، می‌توان عمر مفید آن را کمی افزایش داد؛ البته تمیز کردن این قطعه همیشه هم به افزایش طول عمر آن کمک نمی‌کند.

اما چطور متوجه می‌شوید که کاتالیزور خودروی شما گرفته است؟ فهمیدن این موضوع کمی دشوار است؛ نشانه‌های گرفتگی کاتالیزور  شامل مواردی مانند احتراق ناقص موتور، کاهش یا کندی عملکرد خودرو و روشن شدن چراغ هشدار موتور (چراغ چک) است. این علائم تا حدود زیادی می‌توانند نشانه خرابی کامل کاتالیزور و غیرقابل‌تعمیربودن آن نیز باشند.

به همین دلیل، اگر هنگام رانندگی با هرگونه وضعیت غیرعادی در خودرو مواجه شدید، باید در اسرع وقت به مکانیک حرفه‌ای مراجعه کنید تا مشکل تشخیص داده شود و بتوان از آسیب‌های بیشتر جلوگیری کرد. سپس، اگر مشخص شود که کاتالیزور خودرو شما گرفته است، می‌توانید تصمیم بگیرید که خودتان آن را در خانه تمیز کنید یا خیر.

روش‌های تمیز کردن کاتالیزور خودرو در خانه

تمیز کردن کاتالیزور گرفته‌شده خودرو در خانه اصلاً کار سختی نیست. برای انجام این کار به‌صورت اصولی و صحیح تنها باید دستورالعمل‌های را که در ادامه بیان خواهیم کرد، دنبال کنید:

خیساندن کاتالیزور در مواد شوینده

تمیز کردن کاتالیزور خودرو با محلول پاک کنندهتمیز کردن کاتالیزور خودرو با محلول پاک کننده

اگر کاتالیزور خودروی شما مسدود شده است، یکی از مؤثرترین روش‌هایی که می‌توانید برای رفع گرفتگی آن امتحان کنید، خیساندنش در محلول پاک‌کننده به مدت یک شب استِ البته برای امتحان کردن این روش و سایر روش‌های تمیز کردن کاتالیزور در خانه، طبیعتاً باید کاتالیزور را از خودرو جدا کنید؛ برای جدا کردن قطعه مذکور باید پس از خزیدن به زیر خودرو و پیدا کردن کاتالیزور، پیچ‌ها یا بست‌های نگهدارنده آن در جای خود را باز کنید؛ اگر سیستم اگزوز خودروی شما دست‌کاری شده یا کاتالیزور قبلاً تعویض شده باشد، شاید لازم باشد آن را با یک دستگاه برش یا سنگ فرز جدا کنید.

پس از جدا کردن کاتالیزور از خودرو، می‌توانید فرآیند تمیز کردن را شروع کنید. انتخاب پاک‌کننده مناسب به خود شما بستگی دارد. بسیاری از افراد از مایع ظرف‌شویی معمولی یا مواد شوینده لباس استفاده می‌کنند؛ اما استفاده از محلول مخصوص چربی‌زدایی موتور موجود در فروشگاه‌های لوازم خودرو  نیز مانعی ندارد. شما علاوه بر پاک‌کننده، به سطل یا ظرفی با اندازه کافی برای قرار گرفتن  کاتالیزور در آن نیاز دارید.

اگر برای این کار از مواد شوینده خانگی استفاده می‌کنید، مقدار کافی از مایع شوینده یا صابون را در سطل دربردارنده کاتالیزور بریزید؛ اما اگر از یک چربی‌زدای قوی‌تر استفاده می‌کنید، دستورالعمل روی بطری را بخوانید تا نسبت مناسب پاک‌کننده به آب را بفهمید. کاتالیزور را داخل ظرف قرار دهید، آن را با آب پر کنید، محتویات را کمی با یکدیگر مخلوط کنید و اجازه دهید قطعه حداقل ۲۴ ساعت خیس بخورد. پس از خارج‌کردن کاتالیزور از آب صابونی، آن را با شیلنگ باغچه یا دستگاه فشار قوی به‌طور کامل بشویید؛ سپس  منتظر بمانید کامل خشک شود؛ قبل از نصب مجدد کاتالیزور روی خودرو از خشک بودن آن مطمئن شوید

استفاده از افزودنی سوخت

استفاده از افزودنی سوخت برای تمیز کردن کاتالیزور  خورواستفاده از افزودنی سوخت برای تمیز کردن کاتالیزور  خورو

علاوه بر جدا کردن کاتالیزور از خودرو، استفاده از افزودنی سوخت نیز یکی از رایج‌ترین و مؤثرترین روش‌ها برای تمیز کردن کاتالیزور خودرو است. پاک‌کننده‌های کاتالیزور نوعی افزودنی سوخت هستند که برای ازبین‌بردن تجمع رسوبات در فیلترهای لانه‌زنبوری داخل کاتالیزور طراحی شده‌اند؛ این افزودنی‌ها باید در داخل باک خودرو ریخته شود؛ این محلول‌ها پس از ورود به مخزن سوخت خودرو، هنگام رانندگی از طریق سیستم‌رسانی سوخت عبور و از لوله‌های اگزوز خارج می‌شود و از میان کاتالیزور عبور می‌کنند؛ شاید افزودنی مذکور، رسوبات اضافی و کربن جمع‌شده در کاتالیزور را از بین ببرد.

خوشبختانه برای استفاده از افزودنی سوخت نیازی به جدا کردن کاتالیزور از خودرو ندارید؛ اما باید صبر کنید تا میزان سوخت داخل مخزن به حدود یک‌چهارم برسد، سپس مقدار مناسبی از پاک‌کننده را به آن اضافه کنید. معمولاً میزان لازم استفاده از هر نوع پاک‌کننده متفاوت است و باید به این موضوع دقت کنید؛ بنابراین حتماً قبل از اضافه کردن افزودنی به مخزن سوخت، دستورالعمل آن را حتما بخوانید.

پس از افزودن پاک‌کننده به مخزن سوخت، ۱۵ دقیقه تا ۱.۵ ساعت خودرو را برانید. مدت‌زمان دقیق رانندگی به نوع پاک‌کننده‌ای که خریداری کرده‌اید و دستورالعمل‌های آن بستگی دارد. حرکت خودرو به افزودنی اجازه می‌دهد از میان سیستم‌های سوخت و اگزوز عبور کند؛ همچنین باعث گرم‌شدن موتور و کاتالیزور به‌اندازه کافی جهت تأثیربخشی مواد شیمیایی نیز می‌شود.

این روش در برخی موارد می‌تواند سریع اثر کند. اگر به دلیل روشن شدن چراغ چک موتور با کدی مانند P0420 تصمیم گرفتید از پاک‌کننده کاتالیزور استفاده کنید، باید بگوییم که بهره‌مندی از افزودنی مذکور غالباً به‌عنوان روشی آسان و مؤثر، مشکل را برطرف می‌کند؛ البته همان‌طور که قبلاً گفتیم تمیز کردن کاتالیزور، همیشه هم مشکل آن را برطرف نمی‌کند.

رفع نشدن مشکل کاتالیزور با تمیز کردن آن در برخی از مواقع

کاتالیزور خودروکاتالیزور خودرو

چنانچه کاتالیزور خودروی شما بیش‌ازحد فرسوده شده باشد، مشکلش با تمیزشدن برطرف نمی‌شود و تقریباً دیگر نمی‌توانید از آن استفاده کنید؛ کاتالیزورها قطعاتی بسیار بادوام هستند؛ اما معمولاً پس از گذشت مدتی طولانی، غیرقابل‌استفاده می‌شوند؛ حتی اگر از آن‌ها درست مراقبت کنیم، حداکثر تا ۱۰ سال قابل‌استفاده هستند.

با این تفاصیل چرا اصلاً باید به تمیز کردن کاتالیزور در خانه فکر کنیم؟ در جواب این سؤال باید بگوییم کاتالیزورها قطعات بسیار گران‌قیمتی هستند و حتی ارزان‌ترین کاتالیزورها هم قیمت زیادی دارند؛ حتی هزینه تمیزکردن این قطعات در مکانیکی‌ها نیز قابل‌توجه است.

این هزینه‌های بالا دقیقاً همان دلیلی هستند که بسیاری از افراد را وا می‌دارد قبل از تعویض کاتالیزور، آن را تمیز کنند تا شاید مشکلش برطرف شود. اگر فرآیند تمیز کردن جواب ندهد، چیز زیادی از دست نداده‌اید؛  اما اگر مشکلش رفع شد، موفق شده‌اید هزینه زیادی را صرفه‌جویی کنید!

در گجت نیوز بخوانید: کاتالیزور خودرو چیست و چه نقشی در عملکرد آن دارد؟ کاتالیزور خودرو و تاثیر آن بر کاهش آلودگی

البته از سوی دیگر به یاد داشته باشید که حتی اگر فرآیند تمیز کردن جواب دهد، احتمالاً مشکلش موقتاً برطرف شده است؛ زیرا شاید بتوانید با این کار، چند ماه یا حتی چند سال دیگر از کاتالیزور خود استفاده کنید، اما به احتمال زیاد در آینده باید آن را تعویض کنید.

اگر شما خوانندگان گجت نیوز هم برای تمیز کردن کاتالیزور روشی اصولی و مؤثر می‌دانید، آن را با مخاطبان به اشتراک بگذارید؛ همچنین نظرات موافق یا مخالف خود دررابطه‌با با تمیز کردن این قطعه برای افزایش عمر و کارایی آن را با ما در میان بگذارید.

منبع خبر

برچسب ها :

مطالب مشابه را ببینید!