نیلی بلاگ‌

قطعی برق؛ چوبی لای چرخ صنایع گلستان/ هشدار در مورد قطع گاز

به گزارش تجارت نیوز،

هنوز چند ماهی از قطعی برق صنایع استان به سبب ناترازی برق در تابستان نگذشته است که در پاییز هم به گفته بسیاری از فعالان اقتصادی، برق آنها بدون هماهنگی قبلی قطع می‌شود اما موضوع به همین‌جا ختم نشده است. این روز‌ها که استان گلستان سرمایی زیر صفر درجه را تجربه می‌کند، احتمال قطعی گاز نیز به نگرانی واحدهای تولیدی افزوده شده؛ موضوعی که بخش خصوصی را خسته و سردرگم و نسبت به آینده بی‌انگیزه کرده است.

قطعی برق، نظم بازار را به هم ریخت

در حالی که در تابستان، به صنایع قول قطعی برق به صورت برنامه‌ریزی شده و آن هم یک روز در هفته داده شده بود اما با گرم شدن هوا، خاموشی صنایع به دو روز در هفته افزایش یافت. موضوعی که به گفته‌ امیر حسین ساداتی، صنعتگر اهل گلستان، باعث بر هم ریختن نظم بازار و پیش آمدن مشکل برای بخش خصوصی شد.

این فعال اقتصادی با بیان اینکه حتی جابجایی یک روز هفته با جمعه به لحاظ قانون کار ایراد دارد، به تجارت‌نیوز می‌گوید: گذشته از این، واحد‌های تولیدی باید جرائم تأخیر تحویل کار را نیز به مشتریان خود بپردازند؛ چرا که امکان تولید با برنامه‌ریزی را ندارند.

به گفته او، اگر اوضاع قطعی برق با همین منوال پیش رود چه بسا در سال‌های آینده صنایع در فصل تابستان ناچار به عدم فعالیت شوند و بدون شک تولید به این شیوه نمی‌تواند ادامه پیدا کند.

ناامیدی صنایع گلستان از بهبود اوضاع

مهدی بالاخیلی، یکی دیگر از تولید‌کنندگان گلستانی نیز که گویی از کارآمدی مدیران ناامید شده است، به تجارت‌نیوز می‌گوید: قطعی برق و ناترازی انرژی، در سال‌های گذشته خسارت‌هایی را به صنایع زده است. چهارسال پیش که اوج قطعی برق واحدهای صنعتی بود با یک خاموشی ناگهانی، مواد در داخل دستگاه  ماند و چیزی حدود پنج میلیارد تومان خسارت به کسب و کار ما وارد کرد؛ به همین دلیل از همان زمان دیزل ژنراتور خریداری کرده و از آن استفاده می‌کنیم.

او گلایه می‌کند : با وجود خدمات ضعیف شرکت توزیع برق، وزارت نیرو هرسال و با هر عنوانی تعرفه برق را برای صنایع افزایش می‌دهد.

مشکل تأخیر در تحویل سفارشات

مژگان نادری، دیگر تولید‌کننده گلستانی است که قطعی برق در تابستان و زمستان او را به ستوه آورده. او به تجارت‌نیوز می‌گوید: اخیراً برق صنایع را به بهانه کاهش مازوت‌سوزی، دو ساعت در روز و دو روز در هفته قطع می‌کنند که اطلاع‌رسانی آن نه از پیش، بلکه ساعت ۸ صبح همان روز است.

او ادامه می‌دهد: در چنین شرایطی، برنامه‌ریزی که شاخصی مهم در تولید است، در خاموشی‌های برق صنایع در نظر گرفته نمی‌شود. از طرفی این روز‌ها واحدهای تولیدی با قطعی گاز نیز مواجه هستند. این چالش‌ها، تحویل سفارشات را تا پایان سال دشوار می‌کند.

سوءمدیریت؛ عامل قطعی برق واحدهای تولیدی

ابوالفضل پاکدامن، مدیر عامل یک گروه تولیدی نیز معضل قطعی برق واحد‌های تولیدی گلستان را ناشی از سوءمدیریت می‌داند و می‌گوید: تعطیلی‌های مکرر رسمی در کنار تعطیلی‌های ناشی از کمبود انرژی، دیگر توانی برای تولید‌کنندگان باقی نگذاشته است.

او ادامه می‌دهد: امروز تولید‌کننده به جای آنکه به فکر توسعه و اشتغالزایی باشد، مدام در حال رفع مشکلات واحد تولیدی در دستگاه‌های اجرائی است.

به گفته پاکدامن، صنایع این استان فقط سهمیه یک درصدی برای مصرف برق دارند اما قطعی برق آنها برابر با استان‌هایی است که سهمیه ۳۳ درصدی دارند که این منطقی نیست.

افزایش بی‌رویه قیمت‌ها در کنار قطعی برق

سید مجتبی رضوی، نایب رئیس خانه صنعت و معدن ایران نیز معتقد است اکنون صنایع نه تنها از ناترازی شدید بلکه از افزایش بی‌رویه قیمت انرژی نیز آسیب می‌بینند که منطقی در این شرایط وجود ندارد.

به گفته او، کشور با کمبود ۱۸ تا ۲۰ هزار مگاوات برق مواجه است و با گذشت زمان موضوع حادتر می‌شود؛ چرا که منحنی کمبود‌ها رو به صعود است. بنابراین باید راهکاری برای این مشکل در نظر گرفته شود. در غیر این صورت صنایع در سال‌های آینده قلع و قمع می‌شوند.

چالش جدید واحدهای تولیدی؛ احتمال قطعی گاز!

در این میان، هنوز صنایع استان نتوانسته بودند قطعی برق در پائیز را  هضم کنند که به واسطه برودت هوا و ترجیح حفظ گاز مشترکان خانگی، مدیرعامل شرکت گاز گلستان، در مورد احتمال قطعی گاز به صنایع هشدار داد.

علی طالبی، مدیرعامل شرکت گاز گلستان دراین رابطه گفت: با تداوم کاهش دمای استان گلستان احتمال قطعی گاز صنایع می‌رود و به این ترتیب واحد‌های تولیدی باید برای ادامه فعالیت از سوخت جایگزین استفاده کنند.

او با بیان اینکه هماهنگی‌های لازم برای واحد‌های تولیدی، مرغداری‌ها و سایر بخش‌های صنعتی برای تأمین سوخت مایع انجام شده است، افزود: این واحد‌ها می‌توانند از سوخت مایع بهره‌مند شوند (برنا).

ناترازی انرژی، تهدیدی برای ثبات اقتصادی است

در همین رابطه، فرزانه امامی، کارشناس اقتصادی از ناترازی انرژی به عنوان یکی از بزرگ‌ترین چالش‌های اقتصاد ایران، یاد می‌کند و به تجارت‌نیوز می‌گوید: این شرایط تأثیرات عمیق و گسترده‌ای بر اقتصاد، صنایع، محیط زیست و بازار سرمایه گذاشته است.

او می‌افزاید: ناترازی که به معنای عدم تعادل میان عرضه و تقاضای انرژی است، نه‌تنها بهره‌وری صنایع بزرگ کشور را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد، بلکه ثبات اقتصادی را نیز تهدید می‌کند.

به باور او، بررسی ابعاد این بحران و پیش‌بینی پیامد‌های آن در سال‌های آینده، اهمیت اقدامات فوری و استراتژیک برای مهار این مشکل را برجسته‌تر می‌کند.

به گزارش تجارت‌نیوز، اگرچه تولید‌کنندگان کشور انتظار دارند دولت‌ها با رفع ناترازی انرژی و توقف قطعی برق، گام مثبتی برای رشد تولید بردارند، اما بی‌توجهی نسبت به این موضوع، روز‌به‌روز محدودیت‌های استفاده از انرژی را برای صنایع بیشتر می‌کند که تبعات این بحران دامن‌گیر همه اقشار جامعه خواهد بود.

برای اطلاعات بیشتر، مطالعه گزارش افزایش تا ۳۰۰ درصدی تعرفه‌ ها با هزینه ترانزیت برق پیشنهاد می‌شود.

منبع خبر

مطالب مشابه را ببینید!