مجسمه کلئوپاترا هفتم در معبد باستانی مصری کشف شد
باستان شناسان پس از کشف یک سردیس مرمری کوچک حدس میزنند که ممکن است با مجسمه کلئوپاترا هفتم مواجه باشیم. البته همچنان اختلاف نظر میان دانشمندان وجود دارد.
طبق آخرین اخبار علمی و تاریخی، یک باستان شناس ادعا میکند مجسمه کوچک از زنی که تاج سلطنتی بر سر دارد، احتمالا ملکه کلئوپاترا هفتم را نشان میدهد. سایر باستان شناسان بر این باورند که این احتمال وجود دارد مجسمه ساز در سردیس مرمری تصویر شخص دیگری را خلق کرده باشد.
یک مجسمه کوچک اخیرا در زیر دیوار معبدی در سایت یک شهر باستانی مصری کشف شده و ممکن است نمایانگر ملکه مصری کلئوپاترا هفتم باشد که با ژولیوس سزار و مارک آنتونی رابطه داشت. باستان شناسی که رهبری کاوشها را در سایت باستانی به نام تاپوسیریس مگنا بر عهده داشت، مدعی شد سردیس مرمری در واقع ملکه کلئوپاترا هفتم را به تصویر میکشد. با این حال، سایر باستان شناسان بر این باورند که این تندیس نیمه ممکن است نمایانگر شخص دیگری بجز کلئوپاترا باشد.
سردیس مرمری منسوب به ملکه کلئوپاترا هفتم در معبد مصری
مجسمه سفید مرمر با آن ابعاد بسیار کوچکش که در دست یک نفر جا میشود، زنی را نشان میدهد که تاج سلطنتی به سر دارد. کاتلین مارتینز، دانشمندی که تیم باستان شناسی مصری دومینیکنی را در کاوشهای این سایت هدایت میکند، معتقد است که این مجسمه کلئوپاترا هفتم را نشان میدهد. او بیانیهای رسمی در این باره از سوی وزارت گردشگری و آثار باستانی مصر منتشر کرد. ملکه کلئوپاترا هفتم (که از سال 69 تا 30 پیش از میلاد زندگی میکرد) آخرین فرمانروای سلسله بطلمیوسی بود. سلسلهای بطلمیوسی از زمانی آغاز شد که بطلمیوس اول به نام سوتر، یکی از ژنرالهای اسکندر مقدونی، در سال 305 پیش از میلاد به فرمانروایی مصر باستان رسید.
بر اساس ادامه متن بیانیه، سایر باستان شناسان هنوز به باور قطعی نرسیدهاند که این سردیس مرمری نمایانگر کلئوپاترا هفتم باشد. آنها این احتمال را مطرح کردهاند که مجسمه نمایانگر یک شاهزاده خانم یا یک بانوی سلطنتی دیگر باشد. زاهی حواس، وزیر پیشین آثار باستانی مصر که در کشف این اثر دخالتی نداشته اما در گذشته در این سایت کاوش کرده، گفته است که به نظر او این سردیس مرمری به دوران تاریخی پس از کلئوپاترا هفتم تعلق دارد.
حواس در این باره به خبرگزاری علمی Live Science گفت:
من با دقت به این سردیس مرمری نگاه کردم. این اصلا مجسمه کلئوپاترا هفتم نیست؛ این رومی است!
در دوران سلسله بطلمیوسی، فرعونها با سبکهای هنری مصری و نه رومی به تصویر کشیده میشدند. دوران روم در مصر از سال 30 پیش از میلاد یعنی پس از مرگ کلئوپاترا آغاز شد. همچنین دیرینه شناسان هرگز نتوانستند مقبره او را پیدا کنند.
کاوشهای زیر آب و اکتشاف اشیا باستانی مختلف
تاپوسیریس مگنا شهری باستانی بود که مردم باستان آن را در حدود سال 280 پیش از میلاد مسیح و در نزدیکی دریای مدیترانه برپا کردند. شهر مذکور تعداد زیادی معبد داشت که ساکنین باستان آنها را به اوزیریس و ایزیس و دیگر خدایان اختصاص داده بودند. در ادامه بیانیه، باستان شناس رهبر اکتشاف به قطعهای از مجسمهای دیگر هم اشاره کرده است. تندیس دوم یک پادشاه را با «نمِس» (نوعی پوشش سر که به شانهها میرسد) نمایش میدهد که همچنین در نزدیکی سردیس مرمری زن در معبد تاپوسیریس مگنا کشف کردهاند. با این حال، هنوز مشخص نیست این تندیس نمایانگر کدام پادشاه باشد.
دانشمندان باستان شناس کاوشهای زیرآب هم در نزدیکی شهر باستانی تاپوسیریس مگنا انجام دادند. در نتیجه کاوشها، 337 سکه کشف کردند که بسیاری تصویر ملکه کلئوپاترا هفتم را نشان میدهند. افزون بر این، مجموعهای از آثار باستانی دیگر نیز کشف کردند و از دل آب بیرون کشیدند.
گنجینه کشف شده از زیر آب شامل این موارد میشد: چراغهای روغنی، یک انگشتر برنزی متعلق به هاتور (الهه آسمان و نماد باروری و عشق) و یک طلسم حکاکی شده با عبارت «عدالت رع برآمده است». در توضیح باید بگوییم که رع خداوند خورشید در فرهنگ مردم باستانی مصر بوده است.
تمامی آثار باستانی در نزدیکی یکدیگر پیدا شدند و طبق بیانیه باستان شناسان، بخشی از یک «سپرده اساسی» در معبد بودند. مصریان باستان معمولا قبل از شروع ساخت یک سازه مهم، مجموعهای از اشیا را دفن میکردند. این دفینهها را اکنون به نام سپردههای بنیادین میخوانند.
ادامه اکتشاف دیرینه شناسان و مقبرههای مرموز
علاوه بر این، تیم کاوش توانست بقایای یک معبد دیگر را در تاپوسیریس مگنا کشف کند که بین قرنهای چهارم تا دوم پیش از میلاد و در دوران بطلمیوسی، مورد استفاده قرار میگرفته است. در نزدیکی این معبد، آنها یک necropolis یا مجموعه قبرستانی هم کشف کردند که حداقل 20 مقبره در آن وجود داشت. در کاوشهای زیر آب همچنین بقایای انسانی، اجسام سفالی و سازههایی را پیدا کردند که هنوز شناسایی یا تاریخ گذاری دقیق نشدهاند.
مارتینز و تیم همکارانش بیش از یک دهه است که در این سایت باستانی مصری مشغول به کار هستند و بقایای معابد، مقبرهها و یک تونل وسیع زیر یک معبد دیگر را کشف کردهاند. پیش از این، مارتینز گمانه زنی کرده بود که ممکن است مقبره ملکه کلئوپاترا هفتم هم در تاپوسیریس مگنا کشف شود؛ اما سایر باستان شناسان از این نظریه حمایت نکردند.
در گجت نیوز بخوانید: مقبره ملکه کلئوپاترا و مهم ترین حقایقی که باید بدانید قوی ترین ملکه های مصر باستان ؛ از نفرتیتی تا مرنیث و کلئوپاترا + عکس مقبره مخفی ملکه نفرتیتی ، همسر فرعون و زیباترین زن مصر، بالاخره کشف شد