(تصاویر) سفر به ایران قدیم؛ اولین فوتبالیست خارجی پرسپولیس فقط ۳ماه دوام آورد!
خرید بازیکنان خارجی، دیگر بخشی عادی از فوتبال ایران شده و تیم های لیگ برتری، معمولا یکی دو بازیکن خارجی دارند اما با این حال، چند دهه طول کشید تا فوتبال باشگاهی ایران استفاده از بازیکنان خارجی را شروع کند.
کد خبر :
۲۱۹۸۳۸
۲۹ آذر ۱۴۰۳ –
۱۲:۲۹
اولین تیم باشگاهی ایرانی که اقدام به خرید بازیکن خارجی کرد، پرسپولیس، یکی از تیم های همیشه مدعی فوتبال ایران است. سرخ های تهران، در سال ۱۳۵۵ در چهارمین دوره جام تخت جمشید که لیگ کشوری فوتبال در آن دهه بود، نایب قهرمان شدند پرسپولیس وضعیت اسفباری در خط حمله داشت و ۹ گل کمتر از پاس، تیم قهرمان زده بود. مهراب شاهرخی، که به تازگی هدایت پرسپولیس را به عهده گرفته بود، در یک ایده جسورانه برای تقویت خط حمله، به دنبال یک بازیکن جوان انگلیسی بود. علی عبده مدیر وقت پرسپولیس با همین ذهنیت راهی بندر لیورپول شد.
پوستر مجله جوانان از ویلیام جیمز مک کلور در اولین حضورش در تمرین تیم پرسپولیس
از لیورپول به تهران
ویلیام جیمز مک کلور ۱۹ ساله که برای تیم دوم لیورپول بازی می کرد با قراردادی سه ماهه به پرسپولیس اضافه شد. اگر چه هر دو طرف رضایت داشتند، قرارداد ۲ ساله تمدید شود. مک کلور تیر ماه ۱۳۵۶ با استقبال زیادی وارد پرسپولیس شد و بازیکنان هم حسابی با او رفیق شدند. در یک بازی دوستانه، این مهاجم جوان، با تشویق گرم هواداران مواجه شد. ایرانی ها، به او ویلی میگفتند، برخلاف نام بیلی که در انگلیس استفاده می شد.
او در ۲۴ تیر ۱۳۵۶ در اواخر بازی با سپاهان در حالی که پرسپولیس با ۳ گل پیش افتاده بود وارد زمین شد اما فرصت پیدا نکرد خودی نشان دهد. روز درخشش او در تهران، در بازی بعدی با یک تیم اصفهانی نصیبش شد؛ در ۳۰ تیر ۱۳۵۶ در بازی با ذوب آهن، در حالی که بازی کسل کننده شده و با تساوی یک – یک در جریان بود، مک کلور در دقیقه ۷۰ وارد بازی شد. او قدر این فرصت را دانست و گل برتری پرسپولیس را به ثمر رساند و محبوب هواداران شد. اما این درخشش کافی نبود و مک کلور در پی خرید یک ستاره خارجی دیگر، جایگاهش را از دست داد و قراردادش تمدید نشد. او تهران را با دو بازی ترک کرد و به نیوزیلند رفت و سالها در این کشور فوتبال بازی کرد. مک کلور در مجموع ۳۰ بازی ملی هم برای نیوزیلند انجام داد و در سال ۱۹۸۷ کفش هایش را ویخت.
پوستر آلن ویتل در مجله دختران و پسران
قهرمان انگلیس، ستاره پرسپولیس
دومین بازیکن خارجی فوتبال ایران، همزمان با مک کلور به تهران آمد و همچنان یکی از بزرگترین ستارههایی است که فوتبال ایران به خود دیده است. پرسپولیس در ادامه پروژه خریدهای خارجی، سراغ آلن ویتل بازیکن سرشناس آن زمان فوتبال انگلیس رفت و با او قرارداد بست. ویتل ۲۸ ساله مرداد ۱۳۵۶ وارد تهران شد و چنان زود درخشش را شروع کرد که باعث شد مک کلور، دیگر بازیکن خارجی پرسپولیس، نتواند به قرارداد ۲ ساله با پرسپولیس برسد. گفته می شود دلتنگی و دوری از خانواده روی عملکرد مک کلور هم تاثیر داشته و یکی از عوامل رفتن او از ایران بوده است.ویتل ستاره سرشناسی در فوتبال انگلیس بود و در سال ۱۹۷۰ با اورتون قهرمان انگلیس شده بود. او محصول آکادمی همین تیم بود و یکی از مهره کلیدی تیم بزرگسالان اورتون به شمار می رفت. ویتل به محض ورود به ایران، فرصت بازی پیدا کرد و در ۲۱ مرداد ۱۳۵۶ در بازی جام حذفی برابر همای تهران، به میدان رفت. او در تاریخ ۲۸ مرداد ۱۳۵۶ هم در اولین بازی خود در لیگ، در ورزشگاه امجدیه برابر راه آهن به میدان رفت و فقط هفت دقیقه نیاز داشت تا اولین گلش را برای پرسپولیس به ثمر برساند سرخ ها را به برتری یک بر صفر برساند. او با وجود این که از هفته چهاردهم به تیم اضافه شده بود، توانست هشت گل به ثمر برساند. ویتل فصل بعد به خاطر نیمه کاره ماندن لیگ، تیم را ترک کرد.
اولین گل آلن ویتل در روزنامه اطلاعات ۲۹ مرداد ۱۳۵۶
پیش بینی موفقیت زوج انگلیسی خط حمله پرسپولیس در روزنامه اطلاعات ۱ مرداد ۱۳۵۶
بازی پرسپولیس و پاس با گلزنی ویتل برای پرسپولیس
چرا ویتل در ایران محبوب بود
او در مدت زمان حضورش به شدت با فرهنگ و رسوم ایرانی خو گرفته بود و یکی از محبوب ترین بازیکنان تیم به شمار می رفت. خود ویتل هم از حضور در فوتبال ایران لذت می برد و در یک مصاحبه درباره حضور در تیم پرسپولیس گفته بود: حضور در تیمی که در هر بازی حدود ۵۰ هزار هوادار را به صورت میانگین به ورزشگاه میکشاند درست مثل یک رویا بود و من در فوتبال انگلیس در تیمهای اورتون و کریستالپالاس هرگز چنین استقبال ویژهای را تجربه نکرده بودم و هر زمان که در پرسپولیس به میدان میروم هزاران تماشاگر یک صدا نام مرا فریاد می کشند و این برای من در فوتبال انگلیس با وجود سالها بازی در تیمهای مطرح و قهرمانی در لیگ برتر جزیره هرگز رقم نخورده بود.
بازی پرسپولیس و ملوان در جام تخت جمشید
منبع: اطلاعات آنلاین