نیلی بلاگ‌

رویکرد ما نسبت به منطقه و جهان باید چگونه باشد؟

محمدعلی سبحانی، سفیر اسبق ایران در لبنان، در گفت‌وگوی ویدئویی با «تجارت‌نیوز» پاسخ داد:

لینک کوتاه کپی شد

سفیر اسبق ایران در لبنان معتقد است: رویکرد غلط ما موجب شده کشور فقیر شود. کشور نتواند از ظرفیت‌هایش استفاده کند. ما باید این رویکرد را تغییر بدهیم.

به گزارش تجارت نیوز،

محمدعلی سبحانی، سفیر اسبق ایران در لبنان، در گفت‌وگو با برنامه صدای دیپلمات در پاسخ به این سوال که رویکرد ما نسبت به منطقه و جهان باید چگونه باشد، گفت:


با تصویب FATF در کنار رفع تحریم‌ها مشکلات خودمان را در ارتباط با خرید و فروش و تجارت کم کنیم تا طوری نشود که نفت‌مان 30 درصد برایمان هزینه روی هوا داشته باشد و مجبور نباشیم 95 درصد نفت‌مان را فقط به چین بفروشیم، مجبور نباشیم برای جابه‌جایی پول درصد قابل توجهی هزینه کنیم و تازه گرفتار یکسری مشکلات عجیب‌وغریب بشویم و مردم اینجا در رنج باشند.
امروز فیلمی دیدم از یکی از مناطق جنوبی کشور [درباره] زندگی مردم در مدارس، زندگی شخصی آنها و گرفتاری‌های بسیاری که دارند. این سختی‌ها برای کشور ثروتمندی مانند ایران واقعاً برای کسانی که در این کشور مدیر هستند و مدیر بودند ننگ است.
ممکن است شما بگویید تو هم مدیر بوده‌ای، خب فرقی نمی‌کند. مهم این است که رویکرد غلط ما موجب شده کشور فقیر شود. کشور نتواند از ظرفیت‌هایش استفاده کند.
ما باید این رویکرد را تغییر بدهیم، همان نکته‌ای که شما می‌گویید از حوثی‌ها استفاده کنیم. خب این باید فهمیده شود که منظور چیست. آن دوستی که این حرف را می‌زند قصدش از این حرف چیست. اگر قصدش این است که ما در ایجاد امنیت نقش مثبتی داشته باشیم به طور طبیعی منافع ما خواهد آمد، اما اگر این است که ما موانعی را ایجاد کنیم و بعداً برای حل آن مانع معامله کنیم، این رویکردی است که وجود داشته و ما باید این رویکرد را عوض کنیم.
باید رویکرد مهربانانه با منطقه و جهان طوری که دنیا و همسایگان‌مان از ما نترسند ایجاد کنیم تا بتوانیم با آنها تجارت کنیم و از نظر بین‌المللی شرایط‌مان طوری باشد که هم تجارت‌مان آزاد باشد و گرفتار تحریم و موانع نباشیم و هم اینکه مانند تاجرهای دیگر، تاجرهای ما هم بتوانند معامله کنند.
یک تاجر ترک که راه نمی‌افتد این طرف و آن طرف وسط دریا کالا بخرد و وسط دریا کالایش را بفروشد و به هزار جور خطر و بدبختی بیفتد. یک تاجر ترک (مثال کشور همسایه‌مان را می‌زنم) در اتاقش نشسته و یک تلکس به چهار شرکت می‌زند و آن چهار شرکت به او قیمت می‌دهند و هر کدام از قیمت‌ها را پسندید ال‌سی باز می‌کند و ظرف چند دقیقه تجارتش به لحاظ قانونی انجام می‌شود.
مثلاً از وزارت خارجه توقع دارند که برود سرامیک یا کاشی یزد را بفروشد، خب این اصلاً چه ربطی به وزارت خارجه دارد؟ اما چرا ما به اینجا می‌رسیم؟ به خاطر تحریم. به خاطر اینکه خودش مستقیم نمی‌تواند با هیچ‌جا کار کند. باید کسی را پیدا کند که آن هم ریسک کند و اعتماد کند و کالایش را بگیرد و حال اینکه پولش را چطور بگیرد یا به جای پول جنس بدهد [موضوع دیگری است.]
ما باید از این شرایط خارج شویم. خروج از این شرایط راهی جز تغییر رویکرد ما ندارد که این تغییر رویکرد ما به از بین رفتن تحریم‌ها و ایجاد شرایط مناسب برای تجارت آزاد منتهی می‌شود.
پذیرش FATF ممکن است موانع و مشکلاتی ایجاد کند، اما به جای آن هزارتا از مشکلات مردم را حل می‌کند و زندگی مردم بهتر می‌شود.
اگر نگویم ثروتمندترین کشور دنیا ایران است، باید بگویم یکی از ثروتمندترین کشورهای دنیاست و نباید مردمش به این شکل زندگی کنند.
فساد نباید در اینجا طوری باشد که می‌بینیم. این فسادی که  آقایان به وجود ‌آورده‌اند بخشی از آن مربوط به عدم شفافیت‌هاست. چه اشکالی دارد FATF پذیرفته شود که اتفاقاً به مسائل داخلی و کنترل فساد کمک کند؟

متن و ویدئو کامل مصاحبه محمدعلی سبحانی با برنامه صدای دیپلمات را اینجا بخوانید و ببینید.

منبع خبر

مطالب مشابه را ببینید!