جنگنده های Su-27 و MiG-29 در مقابل گلوله توپخانه و سرباز
به گفته مقامات آمریکایی، پاداش روسیه به کره شمالی به خاطر تأمین کمک های نظامی بسیار مورد نیاز شامل جنگنده های ابتدایی نسل چهارم Su-27 Flanker و MiG-29 Fulcrum خواهد بود.
در حال حاضر، مشخص نیست که چه تعداد از این جنگنده ها تحویل کره شمالی داده می شود یا این کشور چه زمانی این جنگنده ها را دریافت می کند.
همچنین مشخص نیست که چقدر از طول عمر ساعتی این جتهای قدیمی باقی مانده است (جتهای جنگنده ساخت ایالات متحده به مراتب بادوامتر هستند و دارای طول عمر بسیار بیشتری نسبت به جنگنده های روسی هستند).
روسیه جنگنده های نسل چهارم قدیمی را به کره شمالی می دهد
به گفته دریاسالار ساموئل پاپارو (فرمانده فرماندهی هند و اقیانوس آرام)، کره شمالی قرار است جنگنده های MiG-29 Fulcrum و Su-27 Flanker را به عنوان بخشی از پاداش خود برای کمک های نظامی خود به روسیه، از این کشور دریافت کند. این احتمال وجود دارد که کره شمالی توانایی های نظامی دیگری نیز از روسیه بخواهد. مجله Aviation Week تصریح می کند که این قابلیتها «میتواند شامل فناوریهای موشکهای بالستیک، بهویژه کلاهک های دو مرحله ای، و همچنین فناوریهای جدید زیردریایی و پدافند هوایی باشد».
«یک مقام ارشد آمریکایی در اقیانوس آرام می گوید روسیه با کره شمالی به توافق رسیده است که در ازای اعزام سربازان این کشور برای کمک به تهاجم مسکو به اوکراین، هواپیماهای میگ-۲۹ و سو-۲۷ را به پیونگ یانگ بفرستد». – Aviation Week
گفته می شود نیروی هوایی روسیه کمبود خلبان دارد و تعداد زیادی از Su-25 Frogfootهای پشتیبانی نزدیک هوایی (نمونه نادری از جت های جنگنده ای که هم روسیه و هم کره شمالی در اختیار دارند) را از دست داده است.
گزارشهایی مبنی بر اعزام خلبانان کره شمالی به روسیه نیز منتشر شده است – پیش از این مشخص نبود که آیا آنها برای کمک به نیروی هوایی روسیه در آنجا هستند یا هدف این است که آموزش کار با هواپیماهای جدیدی را که قرار است به کره شمالی داده شود، ببینند. گمانه زنی هایی وجود داشت مبنی بر این که کره شمالی برای کمک به نیروی هواییِ به چالش کشیده شده روسیه به این کشور خلبان اعزام کرده است. کره شمالی به طور بالقوه می تواند هم خلبان و هم جنگنده بمب افکن های Su-25 Frogfoot در اختیار روسیه قرار دهد.
بر اساس گزارش سال ۲۰۲۴ فلایت گلوبال، نیروی هوایی روسیه حدود ۲۴۰ فروند MiG-29 (شامل ۶ نمونه ارتقا یافته MiG-35) در خدمت دارد، به علاوه ۱۳ فروند دیگر که برای آموزش استفاده می شود. نیروی دریایی روسیه ۱۸ فروند MiG-29 دیگر در خدمت دارد و ۴ فروند دیگر نیز برای آموزش استفاده می شود (MiG-29K یکی از انواع جت های جنگنده ای است که برای عملیات از روی ناو هواپیمابر بحران زده روسیه سازگار شده است). لازم به ذکر است که در حالی که MiG-29 در بسیاری از کشورهای جهان (به عنوان مثال، لهستان، اوکراین، هند، مصر و بسیاری دیگر) در خدمت است، تا حد زیادی از نیروی هوایی روسیه بازنشسته شده است.
Mikoyan MiG-29 “Fulcrum”
کشور سازنده اتحاد جماهیر شوروی
اولین پرواز ۱۹۷۷
ورود به سرویس ۱۹۸۳
تعداد فروندهای ساخته شده بیش از ۱,۶۰۰ فروند
نقش جنگنده چندمنظوره
تعداد فروندهای در سرویس ۸۰۹ فروند (برآورد سال ۲۰۲۴ فلایت گلوبال در سراسر جهان)
توسعه یافته به MiG-35 (ناکام در جذب خریدار)
MiG-29 های روسی عمدتاً در خط مقدم اوکراین غایب بوده اند (اگرچه تعدادی از آنها روی زمین در اثر حملات اوکراینی ها نابود شده اند). اوکراین مجبور است به جت های جنگنده قدیمی از جمله MiG-29 ، Su-27 و Su-24 تکیه کند.
روسیه یک MiG-29 ارتقا یافته – MiG-35 – را به عنوان یک هواپیمای صادراتی عرضه کرد. روسیه برای تیم آکروباتیک خود ۶ فروند میگ-۳۵ خریداری کرد. با این حال، هیچ سفارش صادراتی برای MiG-35 آن محقق نشد، که باعث شد مفسران این برنامه را شکست خورده بدانند. به طور گسترده تر، روسیه پس از تصویب قانون CAASTA در سال ۲۰۱۷ توسط ایالات متحده، که کشورهای خریدار جت های جنگنده و سیستم های دفاع هوایی روسی را تحریم می کرد، برای امضای قراردادهای جدید با کشورهای دیگر دچار مشکل شده است. این امر منجر به فروپاشی تجارت صادرات جت های جنگنده روسیه شده است و تنها تعداد اندکی مشتری برای مسکو باقی مانده است، مانند کره شمالی (تحریم شده دیگر) و ایران (هند جنگنده های روسی را در داخل کشور تحت لیسانس می سازد).
Su-27 Flanker در حال بازنشستگی از سرویس در روسیه است. در دسامبر ۲۰۲۲، وبسایت انگلیسی زبان روسی Top War نوشت: «طبق دادههای رسمی، تا پایان سال ۲۰۲۰، انتظار میرفت تقریباً تمام هواپیماهای Su-27P و Su-27SM که عمر پروازشان به پایان رسیده است، از رده خارج شوند. »
به گزارش فلایت گلوبال، نیروی هوایی روسیه ۳۶۵ فروند Su-27/30/35 Flanker در سرویس فعال و ۳۸ فروند Su-27 برای اهداف آموزشی در اختیار دارد. نیروی دریایی روسیه ۴۴ فروند Su-27/30 دیگر در خدمت دارد که ۳ فروند دیگر برای آموزش نیز به آن ها اضافه می شوند. Su-34 به صورت جداگانه فهرست شده و گفته می شود که ۱۳۴ فروند آن در اختیار نیروی هوایی روسیه است.
Sukhoi Su-27 Flanker
کشور سازنده اتحاد جماهیر شوروی
اولین پرواز ۱۹۷۷
ورود به سرویس ۱۹۸۵
تعداد فروندهای ساخته شده ۶۸۰ فروند (غیر از Su-30/35/34)
نقش جنگنده چندمنظوره، جنگنده برتری هوایی
توسعه یافته به Su-34/30/35
تعداد واقعی جتهای خانواده Su-27 به دلیل تلفات، بازنشستگی، فرسودگی بیشتر در دوران جنگ و نرخ تولید پایین، احتمالاً کمتر از برآورد فلایت گلوبال است. نرخ تولید جنگنده های Su-34/30/35 روسیه احتمالاً برای جبران تلفات رزمی نوع مربوطهشان کافی بود، اما احتمالاً برای جبران تعداد بیشتری از هواپیماهایی که ساعات پرواز آن ها به پایان رسیده و باید از سرویس خارج شوند کافی نبوده است.
در همین حال، اندونزی نیز قصد دارد جنگنده قدیمی Su-27 خود را بازنشسته کند و به هواپیماهای مدرن غربی (از جمله Dassault Rafale فرانسوی) روی بیاورد.
مشخص نیست که جنگنده های نسل چهارم چقدر برای کره شمالی مفید خواهند بود
کره شمالی در حال حاضر MiG-29 Fulcrum های قدیمی را (که درست قبل از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی دریافت کرده بود) استفاده می کند. با این حال، غیر از این هواپیما، بیشتر نیروی هوایی موجود آن مجموعه ای التقاطی از هواپیماهای بسیار قدیمی است که باید در موزه نگهداری شوند. ناوگان نیروی هوایی کره شمالی شامل MiG-17, MiG-21, MiG-19, MiG-23 و کپی های چینی مختلف از جت های معاصر شوروی است.
MiG-29 (شاید نسخه های ارتقا یافته) و Su-27 ها، نیروی هوایی کره شمالی را به شدت تقویت می کنند. در واقع، به ادعای مجله Aviation Week,، دریاسالار پاپارو آنها را دارایی های “ترسناک” نامیده است.
MiG-29 و Su-27 در خدمت اوکراین بوده و در جنگ با روسیه مفید واقع شده اند. جت های جنگنده تاکتیکی اصلی روسیه، جنگنده های Su-34/30/35 هستند – نسخه های ارتقا یافته Su-27. روسیه همچنین نتوانسته است از جنگنده های تاکتیکی خود به طور مؤثر استفاده کند زیرا نیروی هوایی روسیه ثابت کرده است که تا حد زیادی در سرکوب پدافند هوایی و نابودی پدافند هوایی دشمن ناتوان است، در حالی که شبکه دفاع هوایی اوکراین توانسته هواپیماهای روسی را از آسمان خود دور نگه دارد. وزارت دفاع بریتانیا اخیراً به این موضوع اشاره کرده و گفته است که روسیه از جنگندههای تاکتیکی خود در ظرفیتی به ندرت بیش از «توپخانه هوابرد» استفاده میکند.
شاید تا حدودی گیج کننده باشد که چرا کره شمالی منابع مالی محدود خود را در این پلتفرم های قدیمی سرمایه گذاری می کند. وضعیت برای کره شمالی کاملاً متفاوت است. دشمنان کره شمالی آمریکا، کره جنوبی و احتمالاً ژاپن هستند. این کشورها به جدیدترین جت های جنگنده نسل ۵ و ۴.۵ مجهز هستند. جنگنده های نسل ۴ شوروی قدیمی خطر قابل توجهی ایجاد نمی کنند.
علاوه بر این، بهترین پدافندهای هوایی کره شمالی نیز به احتمال زیاد تهدید قابل توجهی برای F-35 نخواهند بود.
در همین حال، وزارت دفاع بریتانیا بیانیهای منتشر کرده که تایید می کند اوکراین عناصر کلیدی سامانه S-400 SAM (سیستم دفاع هوایی روزگاری ترسناک مسکو) روسیه را در کریمه منهدم کرده است (یک ورد دیگر توسط موشکهای ATACMS در کورسک منهدم شد). این گزارش خاطرنشان می کند که این دومین سیستمی بوده که اوکراین در ماه نوامبر نابود کرده است.
کمک نظامی کره شمالی به روسیه
در سال گذشته، مشخص شد که کره شمالی میزان کمک های ارائه شده به روسیه برای حمایت از تهاجم این کشور به اوکراین را افزایش داده است. با این حال، گمانه زنی های زیادی در مورد آنچه کره شمالی می تواند در ازای این کمک ها از روسیه پس بگیرد وجود دارد (به عنوان مثال، گزارش هایی مبنی بر ارسال نفت روسیه به کره شمالی وجود دارد).
دریاسالار ساموئل پاپارو (در سخنرانی در مجمع دفاع ملی ریگان در کالیفرنیا) در ۷ دسامبر مجدداً تأیید کرد که کره شمالی نیروهای خود را در روسیه مستقر کرده است. با این حال، او خاطرنشان کرد که این بدون درخواست روسیه بوده است. مجله Aviation Week می نویسد: «دریاسالار ساموئل پاپارو… گفت که کره شمالی این سربازان را بدون درخواست در اختیار روسیه قرار داده است – این استقرار پیشنهاد و پذیرفته شده است».
در چند وقت اخیر، رسانه ها با گزارش هایی مبنی بر اعزام هزاران سرباز کره شمالی به منطقه خط مقدم روسیه در کورسک، بسیار خبرساز شده اند. منابع رسمی در اوکراین، آمریکا و کره جنوبی این موضوع را تایید کرده اند. در حالی که به نظر میرسد مدتی است که این نیروها آنجا بودهاند، اما شواهد طرف سوم (مانند ویدیوها، اسرا و غیره) از درگیر شدن کره شمالی در جنگ روسیه و اوکراین کم است.
به نظر می رسد دریاسالار پاپارو توضیح داده است که چرا این فقدان شواهد طرف سوم از خطوط مقدم جبهه که به شدت فیلمبرداری می شود، وجود دارد. وی تصریح کرده که در حالی که آنها در مناطق جنگی مستقر شده اند، سربازان کره شمالی در نبرد فعال حضور ندارند. هنوز مشخص نیست که آیا و چه زمانی از آنها در جنگ استفاده می شود.
همچنین کره شمالی موشک های بالستیک زیادی را به روسیه عرضه کرده است (که گمان می رود برخی از آنها پس از هدف قرار دادن پایگاه های ذخیره سازی در اعماق روسیه توسط اوکراین، به طور چشمگیری نابود شده اند).
جت های رزمی کره شمالی
H-5 (کپی Ilyushin Il-28) ۶۰ فروند
F-5 Shenyang (کپی MiG-17) ۱۰۶ فروند
F-6 (کپی MiG-19) ۹۷ فروند
F-7 (کپی MiG-21) ۱۲۰ فروند
MiG-21 Fishbed ۲۶ فروند
MiG-23 Flogger ۵۶ فروند
MiG-29 Fulcrum ۳۵ فروند
Su-7 Fitter-A ۱۸ فروند
Su-25 Frogfoot ۳۴ فروند
می توان گفت مهم ترین کمک کره شمالی به روسیه در قالب گلوله های توپخانه بوده است. به گزارش تایمز، کره شمالی اکنون حدود نیمی از گلوله های توپخانه روسیه را تامین می کند و تصور می شود سالانه حدود ۳ میلیون گلوله توپخانه به این کشور می دهد. ارتش روسیه ارتشی با محوریت توپخانه است و تصور کم آوردن گلوله های توپ قبلاً غیرقابل تصور بود.
بر اساس گزارش اکونومیست (به نقل از مقامات اوکراینی)، محموله های گلوله توپخانه کره شمالی به روسیه به ۲.۸ میلیون در سال رسیده است – این رقم تنها ۱۰۰,۰۰۰ کمتر از تولید سالانه ۲.۹ میلیون گلوله توپخانه توسط خود روسیه است. روسیه با انبارهای عظیم گلولههای توپخانه دوران شوروی شروع کرد، اما اکنون تمام آن ذخایر را مصرف کرده و برای حفظ نرخ آتش خود به کره شمالی وابسته است.
نتیجه گیری
در پایان، کره شمالی به یک عامل کلیدی برای روسیه در حفظ سرعت عملیات خود (به ویژه در تامین گلوله های توپخانه) تبدیل شده است. کره شمالی در مقابل انتظارات زیادی دارد؛ از جمله دریافت جت های جنگنده MiG-29 و Su-27. با این حال، با توجه به اینکه دشمنان کره شمالی جنگنده هایی بسیار قوی تر و مدرن تر از جنگنده های نسل چهارمی قدیمی دارند، مشخص نیست که چقدر مفید خواهند بود (حتی در حالی که آنها یک ارتقاء بزرگ نسبت به جنگنده های موجود کره شمالی هستند).
منبع: روزیاتو