قراردادهای هنری باید به دست متخصص نوشته شوند/ بزرگترین چالش هنرمندان نداشتن قرارداد کتبی است
وحید آگاه، وکیل و عضو هیات علمی دانشگاه علامهطباطبایی، در گفتوگو با «تجارتنیوز»:
یک وکیل پایه دادگستری معتقد است: بیشترین چالشهای حقوقی در حوزه هنر به درست نبودن مفاد قرارداد، نداشتن قرارداد کتبی یا در اختیار نداشتن آن مربوط است.
به گزارش تجارت نیوز،
وحید آگاه، وکیل پایه یک دادگستری و عضو هیات علمی دانشگاه علامهطباطبایی، در گفتوگو با تجارتنیوز درباره پرتکرارترین چالشهای حقوقی هنرمندان گفت: در موارد هنری بیشترین چالشها، نداشتن قرارداد کتبی یا در اختیار نداشتن قرارداد کتبی است. یعنی یا قرارداد کتبی تنظیم نشده است یا تنظیم شده اما در اختیار طرفین نیست.
هنرمندان حتماً قرارداد کاری را به صورت مکتوب بنویسند/ نباید با استفاده از پیشفرضهای موجود در اینترنت و مفادی همگانی، قرارداد تنظیم کرد
او ادامه داد: بنابراین هنرمندان باید این نکته مهم را مد نظر داشته باشند که حتماً قرارداد کاری را به صورت مکتوب بنویسند و نسخهای از آن را نزد خود نگه دارند. ضمن اینکه نباید فرایند نوشتن قرارداد را ساده گرفت و با استفاده از پیشفرضهای موجود در اینترنت و مفادی همگانی، قرارداد تنظیم کرد. چون این مدل قراردادها مثل آفت میشوند و تفسیر و اعمالشان بسیار سخت خواهد بود.
هنرمندان باید برای نوشتن قرارداد به مشاوران حقوقی اعتماد کنند
دبیر کارگروه حقوقی معاونت امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی توضیح داد: باید پذیرفت که حقوق، یک فن، دانش و تخصص است و هنرمندان باید برای نوشتن قرارداد به مشاوران حقوقی اعتماد کنند تا یک متخصص قرارداد را برایشان تنظیم کند. بهتر است قراردادها به صورت کتبی نوشته شود و نسخه آن در دست هر دو طرف باشد. تحویل ندادن نسخه قرارداد نشان از ترس دارد.
در انعقاد قراردادهای هنری به فرمتهای مختلفی نیاز است/ قرارداد تدوین، صداگذاری، ساخت موسیقی و فیلمنامه با هم تفاوت دارند
آگاه گفت: در مورد انعقاد قراردادهای هنری مثل همه انواع دیگر از قراردادها به فرمتهای مختلفی نیاز است. قرارداد تدوین، صداگذاری، ساخت موسیقی و فیلمنامه با هم تفاوت دارند. مکان برگزاری قرارداد هم جزو نکات مهمی است که باید به آن پرداخته شود. اینکه پروژه در چه کشور یا شهرهایی رقم میخورد و چگونگی ایاب ذهاب نیز باید شرح داده شود. پس گام اول، وسط و آخر باید این باشد که بپذیریم نوشتن قرارداد در امور هنری به تخصص نیاز دارد و باید در این مسیر هم از هنریها کمک گرفت و هم از مشاوره حقوقدانها بهره برد.
مشکلات را از طریق داوری نهادهای صنفی حل کنیم
این حقوقدان درباره روند حل مشکلات حقوقی هنرمندان گفت: اگر کار با داوری حل شود، روندی حدوداً سهماهه در پیش خواهد بود اما اگر بدون داوری نهادهای صنفی به دادگاه برویم، روند چیزی در حدود شش ماه تا یک سال ادامهدار خواهد بود. ضمن اینکه در داوریها از جمله داوری خانه سینما بیشتر با طرفین همراهی میشود اما در دادگاه به این صورت نخواهد بود. برای همین توصیه من معمولاً حل کردن مشکل از طریق داوری نهادهای صنفی است.
هنرمندان تنها با افرادی اقدام به بستن قرارداد کنند که در سامانه سنا ثبتنام کردهاند
آگاه در آخر گفت: من توصیه میکنم تنها اقدام به بستن قرارداد با افرادی کنید که در سامانه سنا ثبتنام کردهاند. از طریق سامانه سنا میتوان به طرفین دسترسی داشت و اطلاعیه و ابلاغیه ارسال کرد اما در غیر این صورت ممکن است پیدا کردن طرفین قرارداد گاهی سخت شود و مسیر بررسی پرونده به درازا بکشد.