همکاری جالب سگها و هوش مصنوعی برای تشخیص سرطان
سگها و هوش مصنوعی با همکاری هم میتوانند بیماری سرطان را تشخیص دهند. آزمایش جالبی نشان میدهد که این روش میتواند آینده پزشکی را متحول سازد.
نام سگها مارس، ماه و پلوتو است. بعد از خواندن این مطلب احتمالا تصور کنید مهارتهای آنها در تشخیص سرطان ماورای این جهان است.
یک روش غربالگری آزمایشی، با همکاری و ترکیب سگها و هوش مصنوعی توانست به شناسایی بوی سرطان موجود در تنفس بیماران نزدیک شود. این دوگانه سگها و هوش مصنوعی هم دقیق بود و هم حساسیت بالایی داشت. به طوری که طبق گزارشهای علمی موفق شد چهار نوع سرطان را در 94 درصد از موارد شناسایی کند. گزارش این آزمایش مهم را Scientific Reports منتشر کرده است.
سازوکار همکاری سگها و هوش مصنوعی چگونه است؟
علاوه بر این، روش غربالگری به همان اندازه که در شناسایی سرطانهای در مراحل پیشرفته مؤثر بود، توانست در شناسایی سرطانهای مراحل ابتدایی نیز به همان خوبی عمل کند. این ادعا را آساو رابونویچ، مدیر ارشد فناوری شرکت SpotitEarly مطرح کرده که توسعه دهنده اصلی همین روش است. او میگوید توسعه و دسترسی به چنین راهکاری بسیار ضروری است؛ زیرا تشخیص زود هنگام میتواند به طور قابل توجهی به افزایش نرخ بقای بیماران مبتلا به سرطان کمک کند.
به گفته رابونویچ، روش جدید غربالگری از «تواناییهای شگفت انگیز بویایی» سگها بهره میبرد. سگها و دیگر حیوانات میتوانند مانند کارآگاهان بیماری عمل کنند و بوهای ضعیفی که به عنوان امضای بوی سرطان عمل میکنند را به خوبی تشخیص دهند.
تیم رابونویچ برای این مطالعه، نژاد لابرادور رتریورها را به منظور بوییدن نمونههای تنفسی آموزش دادند. سپس از آنها خواستند در صورتی که بوی سرطان پستان، ریه، کولورکتال (روده) یا پروستات را استشمام کردند، بنشینند. تشخیص اینکه سگها «بله» یا «نه» نشان میدهند به نظر ساده میرسد، اما تشخیص و دنبال کردن مداوم زبان بدن آنها برای انسانها میتواند دشوار باشد. همین مرحله است که هوش مصنوعی AI وارد میشود. محققان یک مدل هوش مصنوعی آموزش دادهاند که از یادگیری ماشینی و بینایی کامپیوتری برای تفسیر حرکات سگها استفاده میکند.
گام بعدی چیست؟
تیم تحقیقاتی با مراکز پزشکی متعدد همکاری کرد تا سیستم خود را بر روی نمونههای تنفسی از تقریبا 1,400 شرکت کننده آزمایش کنند. 261 نفر از آنها پاسخ آزمایش مثبت برای یکی از چهار نوع سرطان داشتند که سگها بر روی تشخیص آنها آموزش دیده بودند. با کمک هوش مصنوعی، دستگاههای شناسایی سگها توانستند 245 مورد از این موارد را تشخیص دهند. آنها همچنین به ندرت یک نمونه منفی را به اشتباه «مثبت» اعلام کردند. تعداد مثبت کاذب یا اشتباه فقط 60 مورد از 1,048 نمونه بود.
شرکت SpotitEarly قصد دارد یک آزمایش بالینی بزرگتر هم در ایالات متحده اجرا کند و میخواهد نتایج اولیه را در سال 2026 طی گزارشی ارائه دهد.
این شرکت اکنون در حال همکاری با سگهای بیگل برای شناسایی سرطان است. بخشی از دلیل انتخاب بیگلها این است که آنها کوچکتر و آموزش پذیرترند. از طرفی مارس، ماه، پلوتو و دیگر سگهای لابرادور که در این مطالعه شرکت داشتند، هنوز سگهای اصلی برای محققان هستند. رابونویچ میگوید این سه سگ همچنان به تحقیق و توسعه کمک خواهند کرد.
او میگوید لابرادورها بسیار زیبا و بسیار دوست داشتنی هستند و توانستهاند کار بسیار خوبی انجام دهند.
در گجت نیوز بخوانید: انقلاب در تشخیص سرطان مغز با یک آزمایش خون جدید هزینه های درمان سرطان در ایران رایگان میشود نوشیدن چای و قهوه خطر ابتلا به سرطان دهان و گلو را کاهش میدهد دوقلوی دیجیتال چیست و چطور میتواند خطرات سلامتی را پیش بینی کند؟