ایلان ماسک: رفتن به ماه اتلاف وقت است، فقط دربست تا مریخ
ایلان ماسک که مریخ را به عنوان هدف نهایی خود میبیند، سکوت خود را در قبال سیاستهای فضایی ایالات متحده شکسته است.
ایلان ماسک، یکی از برجستهترین افراد حوزه فناوری و بنیانگذار SpaceX که معمولا به اظهارنظرهای جنجالی و بیپرده در شبکههای اجتماعی خود معروف است، در سالهای اخیر در مورد سیاستهای فضایی ایالات متحده رویکرد محتاطانهتری داشته است. با این حال، به نظر میرسد که این سکوت در حال شکستن است.
همکاری ماسک با ناسا: یک رویکرد تیمی با نگاهی مالی
ایلان ماسک که از مدافعان جدی سکونت انسان در مریخ است، معمولا از برنامههای ناسا برای بازگرداندن فضانوردان به ماه تحت پروژه آرتمیس انتقاد نمیکند. این رویکرد قابل درک است، زیرا شرکت اسپیسایکس تحت قراردادهای چند میلیارد دلاری با ناسا مسئولیت توسعه سیستم فرود انسان، تامین تدارکات و خدمات لجستیکی برای ایستگاه فضایی Lunar Gateway «دروازه ماه»در مدار ماه را بر عهده دارد.
با این حال، ماسک به صورت خصوصی انتقاداتی از برنامه آرتمیس داشته و این برنامه را بهدلیل پیشروی کند و تکیه بیشازحد بر پیمانکارانی که بیشتر به قراردادهای پرهزینه دولتی علاقهمندند تا نتایج ملموس، مورد نقد قرار داده است.
انتقادات آشکار ایلان ماسک از پروژه آرتمیس
اخیرا ایلان ماسک برخی از انتقادات خود نسبت به پروژه آرتمیس را به صورت علنی مطرح کرده است. وی در روز کریسمس در پلتفرم X (توییتر سابق) چنین نوشت: «معماری پروژه آرتمیس به دلیل تمرکز بیش از حد بر ایجاد فرصتهای شغلی به جای دستیابی به نتایج ملموس از کارایی پایینی برخوردار است. رویکردی کاملا نوین ضروری به نظر میرسد.» وی چند روز بعد نیز اظهار داشت: «خیر، ما مستقیما به مریخ خواهیم رفت.»
در واقع از نظر ایلان ماسک تمرکز بر ماه وقت تلف کنی بوده و باید روی سفر به مریخ تمرکز کرد. این اظهارات با برنامه ناسا مبنی بر اعزام چندین ماموریت سرنشیندار به قطب جنوب ماه در تضاد است.
اظهارنظرهای ماسک تنها بیان نظرات شخصی نیست؛ وی به عنوان مشاور در دولت جدید حضور دارد و حتی در انتصاب جرد آیزاکمن به عنوان رئیس ناسا نیز نقش داشته است. اگرچه ماسک مستقیما سیاستهای فضایی آمریکا را تعیین نمیکند، اما نفوذ قابلتوجهی در تصمیمات دارد.
آینده آرتمیس: ترکیبی از ماه و مریخ؟
سرنوشت برنامه آرتمیس نه تنها برای ناسا بلکه برای صنعت فضایی تجاری آمریکا، آژانس فضایی اروپا و شرکای بینالمللی اهمیت زیادی دارد. ایالات متحده با این برنامه در رقابت با چین برای ایجاد حضور معنادار در سطح ماه است.
با توجه به اظهارات افراد مرتبط با سیاستگذاری فضایی، احتمالا ناسا به یک استراتژی ترکیبی روی خواهد آورد که به ماه و مریخ توجه همزمان داشته باشد. این به معنای آن است که اسپیسایکس با تمرکز بر مریخ پیش خواهد رفت و شاید پروژههای ماهمحور به رهبری بلو اوریجین و با همکاری ناسا دنبال شوند.
بیشتر بخوانید:
زنگ خطر برای استارلینک ایلان ماسک؛ ماهوارههای اینترنتی چین به مدار زمین رفت
هرچند انتقادات ایلان ماسک به ناکارآمدی آرتمیس بیاساس نیست، اما احتمالا این برنامه بهطور کامل کنار گذاشته نخواهد شد. دولت جدید ممکن است تغییرات ساختاری بیشتری در ناسا ایجاد کند و به سمت استفاده بیشتر از تواناییهای بخش خصوصی حرکت کند. این تغییرات میتواند منجر به پیشرفتهای چشمگیرتری در سفرهای فضایی به ماه و سیارهای که ایلان ماسک آن را هدف نهایی خود میداند یعنی مریخ شود.
ناسا در آستانه انتخابی سرنوشتساز قرار دارد: دنبال کردن همزمان برنامههای اکتشاف ماه و مریخ. این رویکرد دوگانه که میتواند آینده اکتشافات فضایی را رقم بزند نه تنها سرنوشت این آژانس فضایی را تعیین میکند، بلکه الهامبخش نسلی جدید برای فتح ستارگان خواهد بود. چالش اصلی پیش روی ناسا این است که چگونه با همکاری بخش خصوصی سرعت و کارایی لازم برای تحقق این اهداف بلندپروازانه را تضمین کند.
در گجت نیوز بخوانید: