افتخاری دیگر برای اینترنت ایران؛ سومین کشور جهان در محدودیتهای اینترنتی
ارسال شده توسط: علیرضا قادرمیهنی 17 دی 1403 ساعت 15:59
براساس گزارش سالانه آزادی اینترنت، ایران سومین کشور جهان در محدودیتهای اینترنتی است. سایر کشورهای خاورمیانه در چه وضعیتی به سر میبرند؟
به احتمال زیاد تصور میکنید که در جهانی با این وسعت و اندازه، تنها کشوری که تعبیر متفاوتی از «آزادی» دارد، ایران است. اما اگر نگاهی به جغرافیای جهان بیندازیم و سری به کشورهای دیگر بزنیم، میبینیم که ما تنها نیسیتم. یکی از مهمترین جنبههای آزادی که با کرامت انسانها در ارتباط بوده، حق آزادی بیان است و میتوان یکی از مصادیق بارز آن را اینترنت فیلتر شده دانست.
ایران سومین کشور جهان در محدودیتهای اینترنتی است
امروزه اینترنت جهانی راهی برای برقراری ارتباط و بیان افکار و عقاید در چارچوب فضای غیرواقعی است و میتواند پلی نامرئی برای اتصال باورها و اندیشهها به نقاط دوردست این کره خاکی باشد. با این حال کشورهای مختلف برای جلوگیری از نشت برخی افکار مخالف و دلایل متعدد دیگر، ترجیح میدهند که آزادی بیان را نادیده بگیرند و آن را محدود یا ممنوع کنند.
نه تنها در ایران، بلکه در چین، روسیه و کره شمالی هم اینترنت با محدودیتهای متعددی مواجه است. آمارهای جهانی نشان میدهد که آزادی دسترسی به اینترنت در سراسر دنیا نزولی بوده و این روند کاهشی برای 14 سال به همین منوال بوده است. مشکل اساسی دیگر این است که شواهد و قرائن عینی، نشان میدهد که حمایت از حقوق بشر و احقاق آن، روند نزولی به خود گرفته و اوضاع پیچیده است.
بیشتر بخوانید:
فاجعه در شبکه ایران؛ بیش از 50 درصد دیتای اینترنت کشور از VPN رد و بدل میشود
وضعیت اینترنت جهانی و تهدید آزادی
براساس گزارش سالیانه آزادی اینترنت که سال 2024 منتشر شده و بیش از 5 میلیارد نفر را مورد بررسی قرار داده، 17 درصد از کاربران به طور کاملا آزاد به اینترنت دسترسی دارند. آمارها نشان میدهد که 35 درصد از مردم به اینترنت آزاد با محدودیتهای اندکی دسترسی دارند و 35 درصد دیگر هم با محدودیتهای جدی دست به گریبان هستند.
همچنین طبق شواهد قطعی، 79 درصد از مردم کره زمین در کشورهایی زندگی میکنند که در صورت انتشار محتوای سیاسی، اجتماعی و مذهبی دستگیر میشوند. شاید جالب باشد بدانید که 67 درصد از مردم در مناطقی زندگی میکنند که از سال 2023 به بعد، به علت فعالیتهای مجازی مورد حمله قرار گرفتهاند. یا حتی ذکر این نکته خالی از لطف نیست که بدانید 66 درصد از مردم دنیا در کشورهایی قرار دارند که مقامات حکومتی با استخدام طرفدارانشان، سعی میکنند به فضای مجازی تسلط پیدا کنند.
کدام یک از کشورهای خاورمیانه محدودیت بیشتری دارد؟
ما در کشورمان با فیلترینگ سروکار داریم و شوربختانه علیرغم رفع محدودیت از گوگل پلی و واتساپ، همچنان تغییری در وضعیتی که داریم، ایجاد نشده است. در گزارش سالانه آزادی اینترنت که سال 2024 جمع آوری شده، 79 کشور جهان مورد بررسی قرار گرفته که همگی آنها از صفر تا صد امتیازدهی شدهاند. فرآیند امتیازدهی به شرح ذیل است:
امتیاز 70 یا بالاتر: کشورهای آزاد از نظر دسترسی به اینترنت و آزادی بیان آنلاینامتیاز 40 تا 69: کشورهایی با آزادی نسبیامتیاز 39 و پایینتر: کشورهای محدود
با این اوصاف، از جمع 79 کشوری که براساس امتیازات بالا مورد بررسی قرار گرفتهاند، 19 کشور آزاد، 32 کشور نسبتا آزاد و 21 کشور با محدودیتهای شدید دستوپنجه نرم میکنند. چین به عنوان دارنده بدترین اینترنت جهان شناخته میشود و میانمار در رتبه بعدی قرار دارد. (با امتیاز 9)
از میان کشورهای آزاد باید به رتبه اول که ایسلند است، اشاره کرد و قرقیزستان با اینکه سال 2023 رتبه خوبی داشت، اما به خاطر اقدامات محدودکننده و سلب آزادی که برای رسانهها و شبکههای اجتماعی در نظر گرفت، افت شدیدی را تجربه کرد. بالعکس این ماجرا برای زامبیا اتفاق افتاد که توانست رتبه خود را ارتقا دهد.
متاسفانه در میان لیست بلندبالای 79 کشور بررسی شده، جمهوری اسلامی ایران با کسب امتیاز 19 به سومین کشور با اینترنت محدود تبدیل شد. در میان کشورهای خاورمیانه، بدترین اینترنت متعلق به کشورمان است و بعد از ما عربستان (25)، بحرین (28) و امارات (30) قرار دارند. همچنین عراق، اردن و لبنان با کسب امتیاز 40، 47 و 50، در ردههای بعدی قرار دارند.
در گجت نیوز بخوانید: اینترنت را در صورتی گران میکنیم که کیفیت آن بالا برود وزیر ارتباطات: تیم ویژهای برای ارتقای کیفیت اینترنت و دسترسیها تشکیل شد ایران دارای بدترین جایگاه در دسترسی آزاد به اینترنت در میان ۱۰۰ کشور برتر جهان اینترنت ماهوارهای بومی در راه است