(ویدئو + تصاویر) آزمایش پهپاد پروتئوس؛ فناوری پیشرفته برای شناسایی زیردریاییها
این پهپاد جدید بدون سرنشین که برای شناسایی زیردریاییها طراحی شده، قرار است طی چند ماه آینده توسط نیروی دریایی سلطنتی انگلیس آزمایش شود.
پهپاد Proteus که توسط شرکت دفاعی Leonardo ساخته شده، کاملاً خودکار است و از یک موتور هیدروژنی برای ردیابی زیردریاییهای دشمن استفاده میکند.
پس از آن که نیروی دریایی انگلیس در سال ۲۰۲۲ قراردادی به ارزش ۶۰ میلیون دلار برای انجام این پروژه چهار ساله با Proteus بست؛ این شرکت در روز سهشنبه از نمونه اولیه این هواپیما رونمایی کرد. اما بررسی و توسعه مفهوم سیستم هوایی بدون سرنشین بالگردان نظامی (RWUAS) از سال ۲۰۱۳ توسط Leonardo و وزارت دفاع این کشور آغاز شده است.
این هلیکوپتر رباتیک که برای وزارت دفاع بریتانیا طراحی شده، وزنی معادل سه تن دارد و میتواند یک تن بار را حمل کند و قرار است که تابستان امسال توسط نیروی دریایی سلطنتی مورد آزمایش قرار گیرد. شرکت Leonardo تأیید کرده که انجام یک پرواز آزمایشی برای اواسط سال ۲۰۲۵ برنامهریزی شده است.
این هواپیما دارای بخشی ماژولار برای مأموریتهای مختلف است که میتوان آن را برای حمل بار یا سوخت تغییر داد که این ویژگی آن را برای انجام انواع مأموریتها مناسب میسازد. این بخش ماژولار در محل کابین قرار دارد و به دلیل انعطافپذیری در استفاده، انتظار میرود که یک ابزار کمهزینه و چندکاره برای نیروی دریایی سلطنتی باشد. این پهپاد علاوه بر مأموریتهای پیچیده ضد زیردریایی، میتواند در حمل تدارکات و دیگر وظایف حیاتی نیز کمککننده باشد.
Leonardo اعلام کرده که این وسیله میتواند در نقشها و وظایف پیچیده برتری عملیاتی ارائه دهد و حداکثر کارایی و دسترسی به مأموریتها را تضمین کند. یکی از وظایف این پهپاد، حمل شناوه صوتی (sonobuoys) به نقاط خاص است. شناوه صوتی دستگاه شناور کوچکی است که برای تشخیص صداهای زیر آب، بهویژه صداهای موتور و پروانه زیردریاییها، استفاده میشود. با استفاده از این دادهها، پهپاد Proteus میتواند مکان دقیق زیردریایی دشمن را تعیین کند.
Leonardo از توانایی این پهپاد در تعویض بارهای مختلف با سوخت بهعنوان یک مزیت در شرایط جنگی یاد کرده است. این شرکت دفاعی اظهار داشته که قابلیت تعویض بارهای خاص برای مأموریتهای مختلف به فرماندهان در میدان نبرد گزینههای متنوعی از یک نوع هواپیما ارائه میدهد. این ویژگی هم از لحاظ عملیاتی مفید است و هم از نظر اقتصادی بهصرفه؛ زیرا نیاز به خرید و نگهداری ناوگانهای مختلف هواپیما را کاهش میدهد.
فرآیند ساخت این هواپیما شامل استفاده از فناوریهای پیشرفته مانند چاپ سهبعدی، مواد کامپوزیت، نرمافزار پرواز خودکار و هوش مصنوعی خواهد بود. حتی آزمایش این هواپیما نیز با رویکرد اقتصادی انجام میشود، چرا که Leonardo یک «دوقلوی دیجیتال» از نمونه نمایشی Proteus ساخته است.
با استفاده از این دوقلو، به همراه الگوریتمهای هوش مصنوعی و یادگیری ماشین در یک محیط شبیهسازی شده، Leonardo قادر خواهد بود آزمایشها و تغییرات را بدون نیاز به انجام آزمایشهای زنده پیش ببرد. این فرآیند هزینهها را کاهش داده و توسعه را بهطور چشمگیری در مقایسه با برنامههای سنتی بالگردها تسریع میکند.
اگر نیروی دریایی این پهپاد را بپذیرد، در Yeovil توسعه داده خواهد شد؛ جایی که هلیکوپترهای ضد زیردریایی Merlin و Wildcat نیز ساخته میشوند. این بخشی از برنامه Proteus است که تا سال ۲۰۴۰ بهعنوان بخشی از «تحول هوانوردی دریایی» برای نیروی دریایی سلطنتی ادامه خواهد داشت.
پرواز آزمایشی که در چند ماه آینده انجام میشود، برای نشان دادن قابلیتهای سیستمهای بزرگ هواپیمای بدون سرنشین در محیط دریایی طراحی شده است. این هواپیما بهعنوان بستری آزمایشی برای توسعه و نمایش قابلیتهای خودکار عمل خواهد کرد.
منبع: روزیاتو