بزرگترین بازندگان دنیای فناوری در سال 2024
اینجا تعدادی از مطرحترین بازندگان دنیای تکنولوژی و فناوری در سال 2024 را معرفی میکنیم که سالی ناامیدکننده را پشت سر گذاشتند.
اکنون که سال 2024 به پایان رسیده زمان مناسبی است تا وضعیت دنیای تکنولوژی، پیشرفتها و تغییرات آن در سالی که گذشت را بررسی کنیم. اگر بخواهیم سال گذشته را صادقانه ارزیابی کنیم، تمامی دستاوردهای دنیای فناوری و کمپانیهای فعال در آن بازنده هستند! باتلاق عمیق شبکههای اجتماعی، محدود شدن سرویسهای مختلف مثل تیک تاک یکی پس از دیگری و البته رواج یافتن فناوریهای مخربی مثل دیپ فیک از جمله افتضاحات سال گذشته هستند که آن را برای علاقمندان به فناوری به یک شکست بزرگ تبدیل میکنند. با این وجود برخی بازندگان دنیای فناوری در سال 2024 شناختهشدهتر از سایرین به نظر میرسند.
کدام کمپانیها را باید بزرگترین بازندگان دنیای فناوری در سال 2024 دانست؟
سال گذشته را باید بیش از هرچیز سال هوش مصنوعی دانست. در این سال، AI به تمامی جنبههای زندگی شخصی و اجتماعی مردم دنیا نفوذ کرد و کنترل بسیاری امور را در دست گرفت. از طرف دیگر اینتل نیز در این سال وضعیت اسفناکی را تجربه کرد؛ تا جایی که اخبار مربوط به خرید آن توسط کوالکام فضای شبکههای اجتماعی را پر کرد. در این بین همچنین نباید از پایان کار کابلهای لایتنینگ اپل نیز غافل شد.
در ادامه سعی داریم تعدادی از شکستهای بزرگ دنیای فناوری در سال 2024 را معرفی کرده و هریک را بهطور دقیق بررسی کنیم. تعداد انگشتشمار آیتمهای معرفیشده در این لیست را هرگز نباید به حساب موفقیتآمیز بودن سال گذشته برای دنیای تکنولوژی دانست؛ بلکه دلیل این مساله بیشتر غیرجذاب بودن فناوریهای معرفیشده در سال گذشته بود که فرصت سنجش موفقیت یا شکست آنها را از ما گرفت!
در عین حال، مواردی که در ادامه مطالعه میفرمایید احتمالا بزرگترین بازندگان دنیای تکنولوژی و فناوری در سال 2024 هستند.
هوش مصنوعی مولد
سامسونگ اوایل سال 2024 هوش مصنوعی مولد را با هیاهوی زیاد رونمایی کرد و در اختیار کاربران گوشیهای پریمیوم گلکسی S24 خود قرار داد. با گذر زمان، گوشیسازان دیگر نیز یکی پس از دیگری سوار این کشتی شدند و حتی اپل نیز بهطور رسمی هوش مصنوعی Apple Intelligence خود را رونمایی و معرفی کرد. با این وجود سوال اصلی که در ذهن بسیاری از ما ایجاد شده آن است که آیا واقعا به این فناوریهای پر زرق و برق نیاز داریم یا خیر؟
اگر قابلیتهای مختلف هوش مصنوعی در دستگاههای مختلف سامسونگ، اپل، گوگل یا دیگر برندها را امتحان کرده باشید، احتمالا در جریان هستید که علیرغم جذابیت اولیه آنها و کششی که کاربران در ماههای نخست نسبت به آنها احساس میکنند، قابلیتهای هوش مصنوعی چندان کاربردی نبوده و در بسیاری موارد حتی نتایج خوبی هم ارائه نمیدهند.
برای مثال قابلیت Image Playground در آیفونهای اپل علیرغم این که پیشرفت قابل توجهی نسبت به سیستم «مموجی» به شمار میروند، اما خروجیهای چندان جذابی نداشته و بعضا ممکن است حتی راضیکننده هم نباشند. از سوی دیگر قابلیت «Help Me Read» در گوشیهای پیکسل گوگل نیز عملکردی مشابه دارد. این قابلیت که باید به کمک هوش مصنوعی متون طولانی را کوتاه کند، در عمل بهحدی ضعیف میکند که نتیجهای غیر قابل درک را به کاربران ارائه میدهد. این قابلیت ممکن است حتی در برخی از شرایط یک متن 250 صفحهای را به 100 کلمه کاهش دهد و تمام محتوا و ارزش آن را از بین ببرد!
مابقی قابلیتهای هوش مصنوعی سال 2024 نیز اکثرا چنین وضعیتی داشته و هیچیک آنطور که کمپانیهای فعال در عرصه تکنولوژی ادعا کرده بودند کارآمد نیستند. البته مسیر هوش مصنوعی قطعا در سال 2025 نیز ادامه خواهد یافت و کاربریهای آن پیشرفتهتر و کارآمدتر از قبل خواهد شد. با این وجود نمیتوان منکر این مساله شد که AI یکی از بزرگترین بازندگان دنیای فناوری در سال 2024 است.
گجتهای هوش مصنوعی مثل پین Humane AI
در سال 2024 دو گجت هوش مصنوعی مستقل و پر سر و صدا با نامهای Humane AI Pin و Rabbit R1 روانه بازار شدند که هریک از دیگری ناامیدکنندهتر و ضعیفتر بود! این دو گجت با شعار جایگزینی گوشیهای موبایل و ارائه تجربهای هوشمندتر و شخصیتر روانه بازار شدند؛ اما چیزی جز شکست سخت در فروش و نمرات بسیار ضعیف از منتقدین نصیبشان نشد.
از میان این دو گجت، Humane را باید بزرگترین شکست دنیای تکنولوژی در سال 2024 دانست که توانست عنوان نخستین کمپانی با فروش منفی را از آن خود کند؛ زیرا تعداد دستگاههای پسفرستادهشده از این گجت در مقایسه با نمونههای جدیدی که به فروش میرسیدند، بیشتر بودند. علاوه بر ایرادات متعدد، کمپانی Humane همچنین اندکی پیش اعلام کرد که جعبه این دستگاه نیز احتمال آتشسوزی داشته و فراخوانی را نیز در این زمینه صادر کرد. نتیجه این اتفاق فروش بسیار ضعیف و شکست بزرگ آن بوده است.
از طرف دیگر، Rabbit R1 نیز وضعیت مشابهی داشته و علاوه بر باگهای نرم افزاری متعدد، نزد منتقدین نیز بسیار ضعیف ظاهر شده است. از سوی دیگر، یک گروه از هکرها نیز در ماه می از ایرادهای امنیتی بزرگ و حفرههای فراوان در این دستگاه خبر داد تا افق بیش از پیش برای این دستگاه تاریکتر شود!
طبق اخبار و شایعات موجود، Humane در حال حاضر مشغول توسعه یک سیستم عامل مبتنی بر هوش مصنوعی است و انتظار دارد سایر کمپانیها نیز آن را روی دستگاههای خود نصب کنند. با این وجود احتمالا همه افرادی که از پین هوش مصنوعی این کمپانی استفاده کردهاند عقیده دارند که مشکلات نرم افزاری بزرگترین ایراد این دستگاه به شمار میرفت. به همین دلیل احتمالا از هماکنون بتوان سیستم عامل این کمپانی را نیز دیگر شکست آن به حساب آورد.
جستجوی گوگل و استفاده از هوش مصنوعی در ارائه نتایج
در سالهای اخیر جستجوی گوگل که با اختلاف بزرگترین منبع درآمد این کمپانی به شمار میرود، روز به روز شلوغتر، ناکارآمدتر و دست و پاگیرتر شده؛ تا جایی که صدای بسیاری کاربران را نیز درآورده است. با این وجود بهجای تغییر این رویه، مانتین ویوییها امسال تصمیم گرفتند بخش جدیدی تحت عنوان AI Overview را نیز به صفحه نتایج جستجوی خود اضافه کنند تا مشاهده وبسایتهای مورد نظر کاربران عملا بدون اسکرول کردن امکانپذیر نباشد!
به این ترتیب نه تنها بخشهای مختلفی مثل اسپانسرها، اخبار و پانلهای مربوط به نتایج جستجو کنار گذاشته نشدند؛ بلکه پیشنهادهای بعضا احمقانه هوش مصنوعی در خصوص آیتم مورد نظر کاربر نیز اکنون در بالای صفحه ظاهر شده و علیرغم آن که جیب گوگل را پرپولتر از قبل خواهد کرد؛ اما پیدا کردن نتایج مناسب برای کاربران را دشوارتر از قبل خواهد نمود.
این مساله زمانی اعصابخوردکنتر میشود که متوجه شوید گوگل چقدر هزینه کرده تا موتور جستجویش در تمامی پلتفرمها جایگزین نمونه اصلی شود. برای مثال، دولت آمریکا اخیرا اعلام کرده که کمپانی گوگل هر سال میلیاردها دلار به اپل، سامسونگ و موزیلا پرداخت میکند تا موتور جستجوی گوگل بهعنوان جستجوگر اصلی در دستگاهها و مرورگرهای این کمپانیها حضور داشته باشد. علاوه بر این، خبرهای نگرانکننده از ردیابی کاربران توسط گوگل حتی در مد Incognito نیز بسیاری کاربران را نسبت به این کمپانی بدبینتر از همیشه کرده است.
در نتیجه این اتفاقات طی چند مدت اخیر شاهد گرایش بسیاری کاربران به مرورگرهای دیگری مثل DuckDuckGo یا Kagi در کنار موتور جستجوی SeachGPT بودهایم که سال گذشته معرفی شد. البته حتی اگر استفاده از هوش مصنوعی در گوگل همچنان به مذاق بسیاری افراد خوش نیاید، بعید به نظر میرسد که به این زودی کسی بتواند از مرورگر گوگل کروم گذر کند؛ خصوصا در شرایط کنونی که رقبای این مرورگر نیز وضعیت چندان مساعدی ندارند.
اینتل
اینتل نیز احتمالا یکی دیگر از بازندگان بزرگ سال 2024 دنیای تکنولوژی به شمار میرود که در حال کشیدن نفسهای آخر خود است و تنها یک فرصت دیگر برای فرار از سرنوشت بسیاری کمپانیها بزرگ ورشکسته در تاریخ دارد.
وضعیت کنونی این کمپانی حاصل حدود بیست سال اشتباهات متعدد در بازار تراشهها و پردازندههاست که اصلاح آنها نیازمند صرف هزینه و زمان فراوان خواهد بود. این کمپانی همچنین اخیرا مدیر عامل خود، پت گلسینگر که ادعا کرده بود راهکاری کوتاهمدت برای رهایی از این باتلاق پیدا کرده است را نیز اخراج کرد تا مطمئن شویم بحران در این کمپانی هنوز به پایان نرسیده است.
گلسینگر البته پیشنهاداتی بسیار عالی برای برونرفت از این بحران ارائه کرده بود که به نظر میرسید تنها راه نجات اینتل باشد. بنابراین در این شرایط امیدی به بهبود وضعیت در این کمپانی مشاهده نمیشود و بعید نیست اینتل که همین الان هم قافیه را بهطور کامل به TSMC، ایامدی و سایرین واگذار کرده، سال آینده به شکل کنونیاش هرگز وجود نداشته باشد!
درگاه لایتنینگ اپل
شاید اطلاق عنوان «بازنده» به درگاه لایتنینگ اپل چندان مناسب به نظر نرسد؛ زیرا این پورتها در طول سالهای گذشته خدمت بسیاری به کاربران آیفون، آیپد و بسیاری دستگاههای دیگر اپل کردهاند. با این وجود مقاومت اپل در برابر کنار گذاشتن این پورتها و جایگزینیشان با درگاه USB-C شاید یکی از دلایلی باشد که باعث میشود از رفتن آنها خوشحال باشیم!
این درگاهها که در سال 2012 جایگزین پورتهای سی پین آیفون شدند، هم کوچکتر بودند و هم عملکردی دوطرفه داشتند تا نیازی به «جا زدن درست» کابل در آنها نباشد! موفقیت اولیه این پورتها باعث شد که پس از آیفون، بسیاری دستگاههای دیگر اپل اعم از آیپد، مک بوک، مک و حتی چندین مدل از هدفونهای بیتس نیز به این دستگاه مجهز شوند. با این وجود پس از فراگیر شدن کابلهای USB-C اپل نیز چارهای جز جایگزینی پورتهای لایتنینگ با USB-C نداشت.
در عین حال روند انتقال از پورتهای لایتینگ به USB-C بسیار کند پیش رفت؛ بهطوری که حتی در سال 2024 نیز هنوز آیفون SE، آیفون 14 و اپل پنسل به این درگاه مجهز بودند. با این وجود احتمالا سال آینده اثری از این درگاه مشاهده نخواهد شد تا یکی دیگر از میراث انحصاری اپل نیز جای خود را به درگاهی دیگر بدهد.
ربات ماکسی
ربات ماکسی نیز یکی دیگر از بازندگان صاحبنام دنیای فناوری در سال 2024 است که به دلیل فروش ضعیف و چالشهای اقتصادی در سال گذشته بهطور رسمی از بین رفت. این ربات جذاب و بامزه در اصل برای همراهی با کودکان، برقراری ارتباط با آنها و کمک به مادران طراحی شده بود و میتوانست کودکان را سرگرم کرده یا برای آنها کتاب بخواند. با این وجود قیمت بسیار بالای 1600 دلاری و اشتراک ماهیانه 60 دلاری آن باعث شد که استقبال از آن بسیار پایینتر از انتظار کمپانی سازنده باشد.
مساله کنار گذاشته شدن یک ربات از خط تولید البته به هیچ وجه موضوع تازهای نیست؛ اما خداحافظی با ربات Moxie به دلیل آن که اساسا برای همراهی با کودکان طراحی شده بود، اندکی سختتر از دیگر رباتهای دنیاست. البته کمپانی Embodied ادعا کرده که بهزودی راهنماییهایی را برای کمک به کنار آمدن کودکان با مرگ ربات ماکسی ارائه خواهد کرد. با این حال باز هم خداحافظی کودکان با یک ربات که مدتها با آن وقت گذرانده بودند بسیار سخت و دشوار خواهد بود.
در گجت نیوز بخوانید: راهنمای خرید بهترین گوشی های بازار در سال ۲۰۲۴ + قیمت در بازار ایران این تکنولوژیهای جدید آینده گوشیهای موبایل را دگرگون میکنند ۶ فناوری جدید صنعت گوشی های موبایل که ما را به آینده این صنعت بسیار امیدوار میکنند بهترین برندهای جهان در سال ۲۰۲۴ توسط اینتربرند معرفی شدند