نیلی بلاگ‌

تعرفه‌ها آمریکا را فقیرتر خواهند کرد!

«تجارت‌نیوز» گزارش می‌دهد:

تعرفه‌ها آمریکا را فقیرتر خواهند کرد!

به نظر می‌رسد که سیاست مورد علاقه دونالد ترامپ هم برای آمریکا و هم برای جهان بد است. در این گزارش از «تجارت‌نیوز» خواهیم فهمید که چرا.

فولاد سل

به گزارش تجارت نیوز،

بیش از ۹۰ سال پیش، فرانکلین دلانو روزولت به خرابی‌های ناشی از رکود بزرگ نگاهی انداخت. او به یکی از دلایل آن اشاره کرد؛ تعرفه‌های سرسام‌آور که تلاشی برای انتقام و کاهش سرمایه‌گذاری‌ها بود، آمریکا را در مسیر نابودی قرار داده بود. با تلاش یک جهان به رهبری آمریکا، چندین دهه طول کشید تا تعرفه‌ها کاهش یابد و تجارت دوباره رونق بگیرد. این موضوع یک درس دردناک بود اما به نظر می‌رسد که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده آن را نیاموخته است.

IMG_20250127_043100_787

برای آسودگی خاطر سرمایه‌گذاران، ترامپ در اولین روز بازگشت خود به دفتر ریاست جمهوری، اعلام کرد که از اعمال تعرفه بر واردات خودداری می‌کند؛ اما نباید فراموش کرد، مردی که می‌گوید «تعرفه» زیباترین کلمه در فرهنگ لغت است، همچنان مشتاق تعرفه‌ها و طرفدار سیاست حمایت‌گرایی اقتصادی است. او تعرفه‌ها را به‌عنوان ابزاری برای دستیابی به اهداف متعددی چون کاهش کسری تجاری آمریکا، بازسازی قدرت تولیدی آن و ایجاد جریان درآمدی برای دولت می‌بیند. در هر مورد، او اشتباه می‌کند.

تأثیر تعرفه‌ها در دوره اول ترامپ

اجرای تعرفه‌ها توسط ترامپ در دوره اول ریاست جمهوری‌اش هیچ کاری برای کاهش کسری تجاری آمریکا انجام نداد. یکی از دلایل آن، این است که تعرفه‌ها معمولاً دلار را تقویت می‌کنند. تعرفه‌ها تقاضای آمریکایی‌ها برای کالاهای وارداتی را کاهش می‌دهند که منجر به کاهش تقاضا برای ارزهای خارجی می‌شود. اما وقتی دلار کمتری فروخته می‌شود، طبعاً ارزش دلار افزایش می‌یابد که به نوبه خود تقاضای جهانی برای صادرات آمریکایی را کاهش می‌دهد. نتیجه این است که زمانی که آمریکایی‌ها کمتر از بقیه جهان خرید می‌کنند، کمتر هم به آن‌ها می‌فروشند.

سوابق تعرفه‌های اخیر همچنین نشان می‌دهد که به‌طور جادویی تعرفه‌ها از ایجاد شغل‌های جدید در کارخانه‌های آمریکایی جلوگیری می‌کنند. سهم اشتغال در تولیدات صنعتی آمریکا از زمان اعمال تعرفه‌های ترامپ کاهش یافته است. شرکت‌هایی در صنایعی که مستقیماً توسط تعرفه‌ها محافظت شده‌اند، مانند فولاد و آلومینیوم، واقعاً درآمد خود را افزایش داده‌اند. اما این افزایش درآمد به هزینه هزاران شرکت پایین‌دستی تمام شد که از هزینه‌های بالاتر مواد اولیه آسیب دیدند.

ایده‌های افراطی ترامپ

ترامپ در لحظاتی پرشور، درباره جایگزینی کامل مالیات بر درآمد با تعرفه‌ها صحبت کرده است. یک «سرویس درآمد خارجی» تضمین می‌کرد که خارجی‌ها، نه آمریکایی‌های سخت‌کوش، هزینه‌های دولت را بپردازند. این صحبت‌ها بسیار جذاب، اما بی‌معنی هستند. هزینه تعرفه‌ها عمدتاً توسط خارجی‌ها پرداخت نمی‌شود، بلکه توسط مصرف‌کنندگان آمریکایی از طریق قیمت‌های بالاتر واردات پرداخت می‌شود و درآمدهای تعرفه‌ای نمی‌توانند جایگزین مالیات بر درآمد شوند. حتی اگر سطوح واردات ثابت بماند، یک تعرفه ۱۰ درصدی تنها می‌تواند کمی بیش از یک‌بیستم بودجه فدرال را تأمین کند. اما اگر کمی واقعی‌تر به موضوع نگاه کنیم، واردات کاهش می‌یابد زیرا تعرفه‌های بالاتر قیمت آن‌ها را افزایش می‌دهد.

استفاده از تعرفه‌ها به‌عنوان ابزار مذاکره

خوش‌بینانه‌ترین فرض این است که ترامپ عمدتاً می‌خواهد از تعرفه‌ها به‌عنوان ابزاری برای مذاکره استفاده کند. این امر می‌تواند یک ابزار قدرتمند باشد. آمریکا، به‌عنوان بزرگ‌ترین بازار جهان، اهرم زیادی برای استفاده دارد. اما تعرفه‌ها به همان اندازه می‌توانند آمریکا را در تنگنا قرار دهند.

پس از اعمال نیز، تلاش در جهت لغو آن‌ها زیاد می‌شود و تأثیر آن‌ها از طریق استفاده مکرر کاهش می‌یابد. یک تهدید تا زمانی ترسناک است که پیامدهایش مجهول بمانند و در صورت تکرار پوچ و توخالی می‌شود. برای مثال، اگر ترامپ بگوید تعرفه‌ها علیه چین را به دلیل مسدود کردن فروش TikTok دو برابر می‌کند، سپس به دلیل صادرات پیش‌سازهای فنتانیل آن‌ها را سه برابر می‌کند و همچنین برای خنثی کردن نفوذ چین در کانال پاناما تعرفه‌ها را چهار برابر می‌کند، دیگر چه کسی به حرف‌هایش بها می‌دهد؟

درس‌های تاریخی

ترامپ و بسیاری از حامیانش تمایل دارند که اواخر قرن نوزدهم را به‌عنوان عصر طلایی اقتصاد آمریکا ستایش کنند، زمانی که تعرفه‌های بالا، اقتصاد را تحریک و رشد پرشوری ایجاد کردند؛ اما این اتفاقی نیست که واقعا رخ داد. پژوهشگران دریافته‌اند که تعرفه‌ها شرکت‌های کم‌بازده را محافظت کرده و هزینه‌های زندگی را افزایش داده‌اند. عوامل دیگر، از جمله رشد جمعیت، تقویت حاکمیت قانون و موفقیت کالاهای غیرقابل‌تجارت، رشد آمریکا را تقویت کردند.

این امر ممکن است همه چیز را خیلی تخصصی و آکادمیک جلوه دهد، اما اهمیتش در آنجاست که با سوءتفاهم تاریخ و اقتصاد، ترامپ در حال هدایت آمریکا و جهان به سمت بن‌بست است.

دانشگاه تهران

منبع خبر

مطالب مشابه را ببینید!