حفاری معبد ملکه حتشپسوت اکتشافات تازهای به همراه داشت
باستان شناسان با حفاری معبد ملکه حتشپسوت توانستند آثار باستانی تازه کشف کنند و اطلاعات بیشتر درباره معبد کویر به دست آورند.
حفاریها در معبد دفن ملکه حتشپسوت، دفنهای پیچیده، بلوکهای تزئین شده و ابزارهای باستانی متعددی را فاش میکنند.
باستان شناسانی که در لوکسور واقع در مصر مشغول به کار هستند، اخیرا چندین کشف در منطقه اطراف دیر البحری (که به نامهای دیر البحری و دیر البحر نیز نوشته میشود) داشتهاند. کشف اخیر، معبد دفن معروف ساخته شده توسط حتشپسوت، زنی است که به عنوان فرعون مصر حکومت میکرد.
اکتشافات جدید در معبد ملکه حتشپسوت
این تیم «سپرده بنیادین معبد» را پیدا کردهاند. سپرده بنیادین شامل اشیایی میشود که سازندگان باستانی هنگام شروع ساخت معبد دفن کرده بودند. در آثار به دست آمده یک تیشه حفاری پیدا کردند؛ ابزاری که برای برش دادن و شکل دادن به چوب از آن استفاده میکردند.
دیرینه شناسان یک چکش چوبی، دو قلم مو، یک مدل قالب چوبی برای ساخت آجرهای گلی و دو تکه سنگ که حاوی فشنگهای ملکه حتشپسوت بودند هم پیدا کردند. افزون بر این اجسام بیضی شکل یافتند که نقش روی آنها میتواند نام یک حاکم را نشان دهد. زاهی حواس، رئیس پیشین وزارت آثار باستانی مصر که تیم حفاری را هدایت میکند، در بیانیهای اکتشاف این آثار باستانی را در سایت لوکسور تایید کرد.
حواس تایید کرد که معبد دفن را در دوران باستان به نام «دجر دجره» میشناختند. همچنین ابزار تیشه هَمز، چکش، مدل قالب و یکی از قلمها حاوی کتیبههایی هستند که روی آنها نوشتهاند: «خدای خوب نب معات رع، در معبد دجر دجره، محبوب آمون». آمون خدای اصلی تبس باستان بود که اکنون لوکسور نامیده میشود. عبارت «نب معات رع» به نام و برخی از عنوانهای خدای خورشید رع (که همچنین به نام رع شناخته میشود) اشاره میکند.
کشفیات تازه از معبد کویری ملکه
تیم حفاران همچنین ۱,۵۰۰ بلوک سنگی رنگارنگ پیدا کردند که بخشی از معبد کویری ملکه حتشپسوت بودند. این معبد را هم در نزدیکی معبد دفن او ساخته بودند. معبد کویر را احتمالا با انواعی از صحنهها تزئین کردهاند که برخی از آنها هنوز بر روی بلوکها قابل مشاهده هستند.
ملکه حتشپسوت یک فرعون زن بود که از حدود ۱۴۷۳ تا ۱۴۵۸ پیش از میلاد در دوران سلسله هجدهم حکومت میکرد. او مادرخوانده تحتمس سوم بود که در مقاطعی به عنوان همفرعون حکومت میکرد و پس از مرگش جانشین او شد. حواس گفت تیم حفاری شواهدی پیدا کردهاند که نشان میدهد تحتمس سوم معبد دفن ملکه hatshepsut را پس از مرگ او بازسازی کرده است. پس از مرگ ملکه، برخی از مجسمهها و کتیبههای او در سراسر مصر نابود شدند. البته در این مورد، تحتمس سوم تلاش کرد معبد او را بازسازی کند.
سایر کشفیات باستانی در لوکسور و اطراف معبد ملکه حتشپسوت
حواس در بیانیهای در فیسبوک نوشت تیم حفاری چندین کشف دیگر در لوکسور انجام دادند. از جمله اکتشافات آنها میتوانیم به یک قبرستان متعلق به دوران سلسله هفدهم (حدود ۱۶۳۵ تا ۱۵۵۰ پیش از میلاد) اشاره کنیم. یعنی زمانی که مردم خارجی به نام هایکوسها بر بخشی از مصر حکومت میکردند.
در داخل قبرستان، تیم حفاری تابوتهایی پیدا کردند که بقایای مصریان باستان را در خود داشتند. هنگام حفاری در قبرستان، تیم باستان شناسان همچنین بقایای کمانها و سر نیزهها را پیدا کردند. اینها سلاحهایی بودند که احتمالا برای مبارزه با هایکوسها از آنها استفاده میکردند. این احتمال وجود دارد که برخی از نگهبانان قبرستان در مبارزه علیه هایکوسها شرکت کرده باشند.
یافتههای تازه از ملکه تتیشری
تیم حفاری همچنین مقبره دجوتی مس را پیدا کردند که ناظر بر کاخ ملکه تتیشری بود. در مورد اینکه او با کدام فرعون ازدواج کرده بود، بحثهایی وجود دارد. ملکه تتیشری در دوران سلسله هفدهم زندگی میکرد و احتمالا اوایل سلسله هجدهم نیز زنده بوده است. داخل مقبره، باستان شناسان یک میز پذیرایی از سنگ آهک، یک تخته سنگ یادبود و یک ظرف آرایشی ساخته شده از سنگ مرمر و فایانس (سرامیک لعابدار) کشف کردند.
ایدن دادسون، استاد افتخاری مصرشناسی در دانشگاه بریستول در انگلستان که در این حفاری دخالتی نداشت، گفت:
برای من، مهمترین کشف بلوکها از معبد کویر ملکه حتشپسوت است. در حالی که معبد اصلی او را از اواسط قرن نوزدهم به طور گسترده حفاری و مطالعه کردهاند، معبد کویر تنها حدود ۱۲۰ سال پیش توسط هاوارد کارتر به طور مختصر بررسی شد.
تحلیل اکتشافات تیم حفاری همچنان ادامه دارد.
در گجت نیوز بخوانید: با حتشپسوت آشنا شوید؛ زنی مرموز که به یکی از بزرگترین فرعون های مصر تبدیل شد ۱۰ اکتشاف خیره کننده مصر باستان در سال ۲۰۲۴؛ از معابد پنهان تا مراسم آیینی روانگردان قوی ترین ملکه های مصر باستان ؛ از نفرتیتی تا مرنیث و کلئوپاترا + عکس