چرا فلز زرد دوباره در قله تاریخی قرار گرفت؟
به گزارش تجارت نیوز،
طلای جهانی برای دومین روز متوالی یک رکورد تاریخی را به ثبت رساند. به نظر میرسد که این رکوردشکنی، بیشتر بهخاطر نگرانی سرمایهگذاران درخصوص شرایط اقتصادی تحت ریاستجمهوری ترامپ است. سیاستهای غیر قابل پیشبینی ترامپ میتوانند آثار منفی قابل توجهی را در اقتصاد این کشور به جای بگذارند. در چنین شرایطی، فعالان بازار برای حفظ ارزش داراییهای خود، به بازار طلا روی میآورند تا از دارایی خود محافظت کنند.
دستیابی فلز زرد به بالاترین سطح خود، در حالی اتفاق افتاد که سران پولی فدرالرزرو در جلسهای که شامگاه چهارشنبه برگزار شد، تغییری را در سطوح نرخ بهره اعمال نکردند و همین امر نارضایتی ترامپ را برانگیخت. در چنین شرایطی، تحلیلگران احتمال میدهند که اشباح نااطمینانی، همچنان بر فضای بازارهای جهانی حکمفرما باشند. طلای جهانی برای دومین روز متوالی به یک رکورد قیمتی جدید در کل تاریخ دست یافت. قیمت هر اونس از این فلز گرانبها، روز گذشته از سطح نمادین ۲۸۰۰ دلار عبور کرد و راه خود را برای دستیابی به رکوردهای بالاتر گشود. رکوردشکنی قبلی طلا در اواخر ماه اکتبر و با لمس قیمت ۲۷۹۰ دلار به ازای هر اونس رخ داد.
در سال ۲۰۲۴ طلا موفق به ثبت رکوردهای تاریخی فراوان شد. علت اصلی افزایش قیمت در این دوره بیشتر به علت رشد تقاضای بانکهای مرکزی، کاهش سطوح نرخ بهره در بسیاری از کشورها و تنشهای ژئوپلیتیک بود. امسال، با وجود اینکه بسیاری از بانکهای مرکزی، به علت چشمانداز تورمی، روند کاهشی نرخ بهره خود را متوقف کردهاند، قیمت فلز زرد همچنان قلمروهای قیمتی جدیدی را درمینوردد. با وجود تداوم برخی از نااطمینانیهای ژئوپلیتیک در جهان و تقاضای طلا از سوی بانکهای مرکزی در سال ۲۰۲۵ یک عامل جدید دیگر نیز از رشد قیمت طلای جهانی حمایت میکند.
به عقیده کارشناسان، حضور ترامپ در فضای سیاسی و اقتصادی ایالاتمتحده، یکی از عوامل کلیدی در جهتدهی به بازارهاست. در شرایطی که نااطمینانیهای سیاسی و اقتصادی بر بازارها سایه میافکند، فعالان بازار، سرمایههای خود را از بازارهای پرریسک به بازارهای کمریسکی مانند بازار طلا منتقل میکنند. در همین راستا، به دنبال تهدیدات ترامپ مبنی بر اعمال تعرفههای تجاری، جذابیت طلا به عنوان یک پناهگاه برای ذخیره ارزش داراییها، افزایش یافت؛ زیرا سرمایهگذاران در مورد جنگ تجاری و تاثیر منفی آن بر اقتصاد، نگران هستند. چندی پیش ترامپ اعلام کرد که از ابتدای ماه فوریه، تعرفههای ۲۵ درصدی را بر واردات از مرزهای زمینی خود، یعنی کانادا و مکزیک، اعمال خواهد کرد. او همچنین تهدید کرد که ممکن است بر کالاهای وارداتی از چین نیز تعرفههایی وضع کند، اما سطح تعرفههای احتمالی را مشخص نکرد. با استناد به گزارش بلومبرگ، دادههای اقتصادی اخیر نشان میدهند که رشد اقتصادی آمریکا در سهماهه چهارم ۲۰۲۴ ضعیفتر از حد انتظار بوده است. کاهش رشد اقتصادی، میتواند باعث افت ارزش دلار جهانی شده و جذابیت طلا را افزایش دهد.
افت ارزش دلار، هزینه خرید طلا را برای خریداران بینالمللی کاهش داده و در نتیجه، تقاضا جهانی برای این فلز را افزایش میدهد. تحلیلگران انتظار دارند که در سال ۲۰۲۵، با اجرای سیاستهای اقتصادی ترامپ، تقاضا برای طلا همچنان بالا باقی بماند. کارشناسان موسسه مالی MUFG نیز در یک گزارش تحلیلی نوشتند که سیاستهای ترامپ باعث افزایش ترس در بازارهای جهانی شده و این امر به رشد قیمت طلا کمک خواهد کرد.
آنها همچنین تصریح کردند که طلا به عنوان یک ابزار پوشش ریسک در برابر تورم کاربرد دارد و برخی از سیاستهای ترامپ ممکن است شوکهای تورمی جدیدی ایجاد کند. در پی تهدید تعرفههای جدید، معاملهگران شروع به ذخیرهسازی طلا در بورس کالای نیویورک (Comex) کردهاند. از زمان انتخابات آمریکا، ذخایر طلای این بورس ۷۵درصد افزایش یافته و ارزش آن در روز پنجشنبه به ۸۵ میلیارد دلار رسیده است. در مقابل، این امر موجب کمبود موجودی طلا در لندن شده است؛ بهطوری که افراد برای برداشت طلای خود از بانک مرکزی انگلستان باید بین چهار تا هشت هفته منتظر بمانند.
چشمانداز تورمی؛ ترمز نرخ بهره
وعدههای افراطی ترامپ در زمینه کاهش مالیاتها و اصلاح قوانین مهاجرت، نگرانیهایی درباره افزایش کسری بودجه آمریکا و احتمال افزایش تورم ایجاد کرده است. پس از برگزاری جلسه کمیته بازار باز فدرالرزرو در شامگاه چهارشنبه، جروم پاول، رئیس این نهاد، اعلام کرد که بانک مرکزی آمریکا فعلا در حال «انتظار و مشاهده» قرار دارد تا تاثیر سیاستهای دولت جدید را ارزیابی کند. در نشست اخیر سران پولی این بانک، همانطور که انتظار میرفت، نرخ بهره بدون تغییر در سطوح 4.25 تا 4.5 درصد باقی ماند. فدرالرزرو که در سه جلسه قبلی خود نرخ بهره را کاهش داده بود، به دلیل فاصله داشتن از نرخ تورم هدف(دو درصد)، سیاست صبورانهای را در پیش گرفته است. ترامپ که خواهان کاهش نرخ بهره بود، به این اقدام واکنش داد و در شبکه اجتماعی خود جروم پاول و سایر مقامات فدرالرزرو را به سوءمدیریت اقتصادی متهم کرد و گفت: «آنها نتوانستند مشکلی را که خودشان با ایجاد تورم به وجود آوردند، حل کنند.» در این راستا لینزی روزنر، تحلیلگر در بخش مدیریت دارایی گلدمنساکس گفت: «اگرچه ما معتقدیم که چرخه کاهش نرخ بهره فدرالرزرو هنوز کامل نشده، اما این نهاد برای اعمال کاهش بعدی، نیاز به مشاهده کاهش بیشتر در دادههای تورمی دارد.» چشمانداز تورمی، با اینکه ممکن است باعث بالا رفتن نرخ بهره شود، اما جایگاه طلا را به عنوان سپر حفاظتی در برابر تورم، تقویت میکند.
فلزات از منظر کیوساکی
رابرت کیوساکی، نویسنده و سرمایهگذار مشهور، در مصاحبهای با کیتکو هشدار داد که سیاستهای پولی آمریکا و افزایش بدهی ملی، ارزش دلار را کاهش داده و باعث افزایش قیمت طلا و نقره شده است. او تاکید کرد که افزایش بدهی ایالاتمتحده که اکنون بیش از ۳۶ هزار و ۴۰۰ میلیارد دلار است، نگرانیهایی درباره پایداری مالی این کشور ایجاد کرده و باعث افزایش تقاضا برای داراییهای امن مانند طلا و نقره شده است. کیوساکی با اشاره به رشد بیسابقه قیمت طلا و نقره گفت: «وقتی که دولت آمریکا پول جعلی چاپ میکند، این اتفاق میافتد.» او افزود: «هر بار که آمریکا یک تریلیون دلار دیگر به بدهی خود اضافه میکند، ارزش دلار کاهش مییابد.»
فرصت نقرهای بازارها
در حالی که نقره از نظر رشد قیمت از طلا عقبتر بوده، اما در حال افزایش است. در حال حاضر، تقاضای صنعتی نقره در بالاترین سطح خود قرار دارد؛ زیرا این فلز در تولید انرژی خورشیدی، خودروهای برقی و تجهیزات نظامی استفاده میشود. طبق گزارش Silver Institute، مصرف جهانی نقره به اوج تاریخی خود رسیده است. رابرت کیوساکی پیشبینی میکند که قیمت نقره تا پایان سال ۲۰۲۶ به ۷۰ دلار در هر اونس خواهد رسید. او با اشاره به نقش مهم نقره در صنایع نظامی گفت: «هر موشک تاماهاوک، حاوی بیش از ۶ کیلوگرم نقره است.»
چشمانداز درخشان فلز زرد
دادههای منتشرشده از سوی کمیسیون معاملات آتی کالاهای آمریکا (CFTC) نشان میدهد که موقعیتهای فروش طلا در پایینترین سطح از آوریل ۲۰۲۰ قرار گرفته است. تحلیلگران بر این باورند که این شرایط، نشاندهنده خوشبینی بازار نسبت به افزایش بیشتر قیمت طلا است. برخی تحلیلگران انتظار دارند که قیمت هر اونس طلای جهانی از مرز ۳ هزار دلار نیز عبور کند. پیتر کاردیلو، اقتصاددان ارشد شرکت خدمات مالی اسپارتانکاپیتال، پیشبینی کرده که قیمت طلا از این سطح فراتر خواهد رفت. وی همچنین معتقد است که ادامه سیاستهای ترامپ و تشدید تنشهای تجاری جهانی، انگیزهای برای افزایش بیشتر قیمت این فلز گرانبها فراهم خواهد کرد. تحلیلگران موسسه MUFG نیز معتقدند که روند صعودی طلا در کوتاهمدت ادامه خواهد یافت، زیرا این فلز همچنان به عنوان پوشش ریسک در برابر نااطمینانیها مورد استفاده قرار میگیرد. بانکهای مرکزی در کشورهای در حال توسعه نیز به خرید طلا ادامه میدهند که این امر حمایت بیشتری را برای افزایش قیمت طلا فراهم میکند.
منبع :
دنیای اقتصاد