مهمتر از عضویت در FATF، تحریمهای ثانویه آمریکاست که FATF را بیاثر میکند
اسماعیل کوثری، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس، در گفتوگو با «تجارتنیوز»:
عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس گفت: حتی اگر ایران عضو FATF شود هم اول که این سازمانها هیچگاه با ایران منصفانه برخورد نمیکنند. از طرفی مهمتر از FATF، تحریمهای ثانویهای وجود دارد که دست آمریکاست و به FATF یا جای دیگری ارتباط ندارد. حتی اختیار همان FATF هم دست آمریکاست و بدون اجازه و رضایت آمریکا کاری انجام نمیدهند.
به گزارش تجارت نیوز،
لوایح پالرمو و CFT با دستور رهبر انقلاب بار دیگر در دستور کار بررسی مجمع تشخیص مصلحت نظام قرار گرفته است. گمانهزنیهای زیادی درباره تصویب یا رد این لوایح در مجمع مطرح میشود. از طرف دیگر موافقان و مخالفان جدی هم پای کار تصویب یا رد این دو لایحه هستند.
موافقان معتقدند تصویب این لوایح و عضویت ایران در «گروه ویژه اقدام مالی» موسوم به FATF میتواند بخشی از مشکلات تبادل مالی ایران با کشورهای دیگر را برطرف کند. اما مخالفان میگویند حتی اگر ایران عضو FATF شود هم با توجه به موثرتر بودن تحریمهای ثانویه آمریکا، مشکلی از مشکلات متعدد ایران حل نخواهد شد و صرفاً اطلاعاتی را که تاکنون در دسترس این سازمانهای بینالمللی نبوده به دست میآورند.
اسماعیل کوثری، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس که از مخالفان پیوستن ایران به FATF است، در گفتوگو با تجارتنیوز توضیحاتی دراینباره داده است که در ادامه میخوانید.
***
اگر عضو FATF شویم هم تاثیری در شرایط کشور ندارد
*بحث تصویب یا رد دو لایحه پالرمو و CFT در مجمع تشخیص مطرح است. نظر شما درباره تصویب یا رد این لوایح چیست؟
بحث FATF که دوستان تا این حد علاقهمند به عضویت در آن هستند، در مجلس دهم تحت بررسی قرار گرفته است؛ ۳۹ بند آن اجرا شده و دو مورد یعنی پالرمو و CFT باقی مانده است. موضوعی که باید بازگو کنم این است که ما حتی اگر به عضویت FATF هم درآییم هیچ تاثیری در شرایط کشور ندارد.
با عضویت ایران هم FATF هیچگاه با ایران منصفانه برخورد نمیکند/ تحریمهای ثانویه مهمتر از FATF هستند
*چرا فکر میکنید عضویت در این دو سازمان تاثیری در شرایط کشور ندارد؟
کسانی که قرار است تصمیمگیری کنند و رأی نهایی را بدهند باید دقیقاً توجیه باشند. در جلسه غیرعلنی مجلس هم در این خصوص بحث شد اما موضوع این است که حتی اگر این عضویت هم اتفاق بیفتد اول که این سازمانها هیچگاه با ایران منصفانه برخورد نمیکنند. از طرفی مهمتر از FATF، تحریمهای ثانویهای وجود دارد که دست آمریکاست و به FATF یا جای دیگری ارتباط ندارد. حتی اختیار همان FATF هم دست آمریکاست و بدون اجازه و رضایت آمریکا کاری انجام نمیدهند.
نه به این سازمانهای وابسته به آمریکا مانند FATF و نه به خود آمریکا نباید اطمینان کنیم
*یعنی معتقدید حتی با عضویت ایران در این دو سازمان و رعایت همه موارد FATF، شرایط کشور بهتر نخواهد شد و ایران نمیتواند از این موضوع به نفع خود استفاده کند؟
نه اینها تاثیری در بهبود شرایط ایران ندارد. نحوه برخورد آمریکا با این مباحث از روندی که برای مبارزه با تروریسم و حقوق بشر پیش گرفتهاند مشخص است. مثلاً برای محمد جولانی ۱۰ میلیون دلار جایزه تعیین میکنند اما زمانی که میبینند این فرد در مشت خودشان است دیگر با او کاری ندارند و کراواتزده هرجا میرود و با هر کسی که بخواهد دیدار میکند. بنابراین نه به این سازمانهای وابسته به آمریکا مانند FATF و نه به خود آمریکا نباید اطمینان کنیم.
شنیدهام مجمع تشخیص هم به FATF رأی نخواهد داد
*اطلاع دارید نظر مجمع تشخیص درباره لوایح پالرمو و CFT چیست؟ برخی از منابع میگویند با پالرمو مشکلی ندارند اما بر سر CFT بحث است؟
من اطلاع دقیقی ندارم، از یکی از برادرانی که در مجمع حضور دارد شنیدهام که به احتمال زیاد مجمع هم به این دو لایحه رأی نمیدهد و با پیوستن به FATF موافق نیست.