آیا ممکن است چشم انسان دچار آفتاب سوختگی شود؟
ارسال شده توسط: امیرحسین کریم نژاد 20 بهمن 1403 ساعت 20:36
افراد زیادی سعی میکنند با استفاده از کرم های ضد آفتاب جلوی آسیب ناشی از اشعه های خورشید به پوست خود را بگیرند. هرچند نمیتوان با این پوششها جلوی آفتاب سوختگی چشم انسان را گرفت. راهکار چیست؟
پژوهشهای مختلف اثبات کردهاند که حضور طولانیمدت در معرض نور خورشید میتواند مشکلات زیادی را برای سلامتی انسان بهباور آورد. به همینخاطر معمولا افراد سعی میکنند در روزهایی که شدت اشعه فرابنفش زیاد است، از خانه خارج نشوند یا از پوششهای ضد آفتاب استفاده کنند. گرچه مشکل اینجاست که این کرمها نمیتوانند از حساسترین عضو بدن ما یعنی چشم مراقبت کنند.
آسیب شدید قرنیه چشم در نتیجه آفتاب سوختگی
بهباور دانشمندان قرار گرفتن طولانیمدت در معرض اشعه فرابنفش خورشید یا قرار گرفتن کوتاهمدت در معرض هر اشعه قوی دیگری میتوانند سبب آفتاب سوختگی چشم و آسیب شدید به سلولهای اپیتلیال قرنیه شود. قرنیه بیرونیترین لایه سطح چشم است و همچون شیشه ساعت عمل میکند.
در واقع قرنیه از ۵ لایه تشکیل شده است و وظیفه محافظت از تمامی نقاط حساس چشم را بر عهده دارد. بیرونیترین لایه آن اپیتلیوم نام دارد. این لایه بسیار باریک باید اکسیژن و مواد مغذی جذب شده از اشکها را به دیگر نقاط قرنیه برساند و از ورود آب، باکتری و گردوغبار به چشم جلوگیری کند.
وقتی چشم دچار آفتاب سوختگی شود، قسمتی جزئی یا کل لایه اپیتلیوم از بین میرود. این اتفاق میتواند فوقالعاده دردناک باشد. چراکه زیر این لایه شبکه گستردهای از سلولهای عصبی وجود دارد. البته سلولهای قرنیه نیز همچون سلولهای پوست میتوانند رشد کرده و دوباره شکل گیرند. با وجود این، نمیتوان آسیب شدید وارد شده به چشم را دست کم گرفت.
سلولهای قرنیه با سرعت خاصی رشد میکنند. در نتیجه ممکن است در صورت آسیب جزئی تا مدتها چشم شما در معرض آلودگیهای مختلف قرار گیرد. اگر هم آسیب شدید باشد، لایه اپیتلیوم کاملا از بین میرود و به همراه آن سلولهای بنیادی مسئول رشد سلولهای جدید نیز نابود میشوند. پس از این اتفاق شاهد خراش یا ساییدگی قرنیه خواهیم بود. حتی ممکن است در موارد نادر فرد دچار نابینایی شود.
متاسفانه نابینایی ناشی از این وضعیت قابل برگشت نیست. بهطورکلی باید توجه داشت که آسیبهای وارد شده به چشم میتوانند تاثیرات فوقالعاده وحشتناکی بر زندگی فرد داشته باشند. بهعنوان مثال حتی عمل سادهای مثل جراحی تغییر رنگ چشم نیز زندگی فرد را تیره و تار خواهد کرد. در نتیجه بهتر است به کوچکترین علائم نشانگر آسیب در چشم فورا توجه کرد.
از علائم آفتاب سوختگی چشم میتوان به تاری دید، ورم کردن و قرمز شدن چشم و سردرد اشاره کرد. این مشکل ممکن است هنگام اسکی کردن در مناطق کوهستانی، جوشکاری و یا حتی هنگام انجام کارهای سادهای مثل باغبانی یا شنا رخ دهد. به همینخاطر توصیه میشود که افراد هنگام خارج شدن از خانه حتما از کلاه یا عینک آفتابی استفاده کنند.
بارها در اخبار علمی گفته شده است که قرار گرفتن در معرض اشعه فرابنفش میتواند به سرطان پوست منجر شود. خوشبختانه چنین خطری در رابطه با آفتاب سوختگی چشم وجود ندارد و فرد میتواند پس از آسیب جزئی، با کمی استراحت و مراقبت فرصت بهبود مجدد را بهچشم بدهد.
البته توجه داشته باشید که مسئله فقط به آفتاب سوختگی چشم محدود نمیشود. عدم استفاده از عینک آفتابی ممکن است در طولانیمدت شرایط را برای سرطان پلک چشم (نوعی سرطان پوست) فراهم کند. با توجه به اینکه در زندگی مدرن عوامل سرطانزا بهشدت تقویت شدهاند و هنوز راه درمانی قطعی برای این بیماری وجود ندارد، استفاده از عینک آفتابی بهترین راهکار بهنظر میرسد.
در گجت نیوز بخوانید: کرونای چشمی در ایران؛ هشدار شیوع یک بیماری خطرناک بهترین ویتامین ها برای سلامت چشم نیش زنبور در چشم انسان، آدم را کور میکند؟