7 غار باستانی که میزبان نقاشی دیواری یا مراسم قربانی شدند
از آثار هنری خیره کننده تا شواهدی از قصابی پیچیده در دوران پیش از تاریخ، نگاهی به این هفت غار باستانی با آثار به جای مانده شگفت انگیز بیندازید.
غارها پناهگاههای طبیعی هستند. در طول تاریخ، انسانها به طور گسترده از آنها به عنوان فضاهایی برای خلق آثار هنری، دفن مردگان و قصابی حیوانات به منظور تهیه غذا و پوشاک استفاده میکردند.
نقوش شگفت انگیز بر دیواره هفت غار باستانی
در ادامه این مطلب نگاهی به هفت غار شگفت انگیز میاندازیم که مردم در طول اعصار از آنها استفاده کردهاند و شواهدی از صنایع دستی، اجساد و بقایای غذایی خود بر جای گذاشتهاند. برخی از این غارها توسط خویشاوندان منقرضشده ما، از جمله نئاندرتالها، دنیسوواها و هومو ارکتوس مورد استفاده قرار گرفتهاند.
غار لاسکو
غار باستانی لاسکو در جنوب غربی فرانسه حدود ۶۸۰ نقاشی دیواری و ۱,۵۰۰ حکاکی را در خود جای داده است. وزارت فرهنگ فرانسه گزارش کرده حدود ۲۱,۰۰۰ سال پیش این آثار خلق شدهاند. بخش زیادی از این آثار هنری، حیواناتی مانند اسبها، گاومیشها، گوزنها، خرسها و اوروخها (گونهای از گاوهای وحشی که اکنون منقرض شدهاند) را به تصویر میکشند. این نقاشیها همچنین شامل عناصر هندسی مانند نقاط، خطوط و اشکال پنج ضلعی هستند.
یکی از نقاشیها ممکن است تصویری از یک انسان با سر پرنده مانند را نشان دهد که احتمالا فردی با ماسک بوده است. در زمان خلق این آثار، مردم به عنوان شکارچی-گردآور زندگی میکردند. این احتمال وجود دارد که نوعی آیین را در این غار به خصوص اجرا میکردند.
غار باستانی شووه
طبق گزارش موزه متروپولیتن هنر در نیویورک غار شووه در جنوب شرقی فرانسه نقاشیها و حکاکیهایی دارد که قدمت آنها به ۳۲,۰۰۰ سال پیش بازمیگردد. درون این غار تصاویری از اسبها، خرسها، شیرها، کرگدنها، گوزنها، پلنگها، گاومیشها، جغدها و ماموتها را میتوانیم مشاهده کنیم.
همچنین بقایای آثار دست انسان را در داخل غار شووه کشف کردهاند. بسیاری از نقاشیها با استفاده از رنگدانههای قرمز یا سیاه اکر (اخرا) خلق شدهاند. یکی از تصاویر اسرارآمیز این غار، تندیس یک زن را در کنار چیزی که به نظر میرسد یک گاومیش باشد، نشان میدهد.
غار زوکودیان
غارهای زوکودیان واقع در نزدیکی پکن چین، بقایای اجداد ما یعنی هومو ارکتوس (که گاهی با نام انسان پکن شناخته میشود) را در خود جای دادهاند. بسیاری از این فسیلها در جریان جنگ جهانی دوم از بین رفتند. باستان شناسان در سالهای اخیر حفاریهایی در این مکان انجام دادند و در سال ۲۰۱۲ یک تیم باستان شناسی عملیات حفاری مجدد این غار را آغاز کرد. دانشمندان بقایای ابزارهای سنگی را کشف کردهاند که برای خراش دادن و نرم کردن پوست حیوانات از آنها استفاده میکردند.
انسانهای باستان از این پوستها احتمالا به عنوان پوشاک استفاده میکردند. هنوز بر سر این موضوع که انسان پکن دقیقا چه زمانی از این غارها استفاده کرده، بحث وجود دارد. البته احتمال دارد که این اتفاق در دورههای مختلفی بین حدود ۲۰۰,۰۰۰ تا ۸۰۰,۰۰۰ سال پیش رخ داده باشد. طبق گزارش یونسکو، هومو ساپینس نیز بین ۱۸,۰۰۰ تا ۱۱,۰۰۰ سال پیش از میلاد از این غارها استفاده کرده و دیرینه شناسان بقایای تدفینهای آنها را در داخل غار کشف کرده است.
غار باستانی شناگران
غار «شناگران» در جنوب غربی مصر در منطقهای قرار گرفته که اکنون خشک شده و پوشش گیاهی و حیات وحش کمی دارد. این غار نام خود را از هنر صخرهای گرفته است و افرادی را نشان میدهد که در حال شنا کردن هستند. سایر نقاشیهای این غار، افرادی را به تصویر میکشند که در حال دویدن، راه رفتن یا انجام فعالیتهای دیگر هستند. طبق گزارش موزه بریتانیا همچنین تصاویری از آثار دست انسان و یک اثر حکاکی شده از سُم یک آهوی کوهی در غار دیده میشود.
سن این آثار هنری هم مورد بحث است، اما احتمال دارد انسان باستان آنها را بین ۶,۰۰۰ تا ۹,۰۰۰ سال پیش خلق کرده باشد. دورانی که محیط این منطقه بسیار مرطوبتر از امروز بود.
غار دنیسووا
غار دنیسووا در سیبری روسیه واقع شده. در دهه ۱۷۰۰ میلادی، یک راهب به نام دنیس در این غار زندگی میکرد که به همین دلیل در زبان روسی به نام «غار دنیس» از آن یاد میکنند. بقایای باستان شناسی این غار نشان میدهند که حداقل سه گونه از انسان تباران شامل هومو ساپینس، نئاندرتالها و دنیسوواها احتمالا در دورههای مختلف در این مکان زندگی کردهاند. ابزارهای سنگی یافت شده در لایههای عمیقتر نشان میدهند که نخستین ساکنان این غار حدود ۳۰۰,۰۰۰ سال پیش در آن زندگی میکردند.
سایر یافتهها شامل استخوانها و دندانهای انسان تباران میشود. از جمله میتوانیم به بقایای یک دختر ۱۳ ساله دورگه دنیسووا-نئاندرتال اشاره کنیم. باستان شناسان همچنین آویزهایی ساخته شده از دندان حیوانات را کشف کردهاند و قدمت آنها را به ۴۳,۰۰۰ تا ۴۹,۰۰۰ سال پیش نسبت دادهاند. افزون بر این، بقایای ابزارهای سنگی که احتمالا برای قصابی حیوانات مورد استفاده قرار میگرفتند، در این غار کشف کردهاند.
غارهای آتاپوئرکا
بر اساس گزارش یونسکو، غارهای سیرا د آتاپوئرکا در اسپانیا از حدود ۱ میلیون سال پیش تا دوران مدرن مورد استفاده انسانها قرار میگرفتند. نئاندرتالها و هومو ساپینسها از این غارها استفاده میکردند. حتی شاید هومو آنتسسور، هومو هایدلبرگنسیس و هومو ارکتوس نیز در دورههایی در آنها سکونت داشتند. بقایای ابزارها و استخوانهای حیوانات نشان میدهند که حدود ۴۰۰,۰۰۰ سال پیش، انسانها در این غارها به قصابی گاومیشها پرداختهاند. آثار هنری صخرهای، هم به صورت نقاشی و هم حکاکی، در این غارها کشف شده که شامل تصاویری از حیوانات، انسانها و نقوش هندسی میشود.
غار باستانی آلتامیرا
غار آلتامیرا در اسپانیا طبق گزارش بنیاد بردشاو، بین حدود ۳۶,۰۰۰ تا ۱۳,۰۰۰ سال پیش توسط انسانها مورد استفاده قرار گرفته. این غار حدود ۲۷۰ متر طول دارد و حاوی حجم عظیمی از هنر صخرهای است. شاید قابل توجهترین نمونه، سقفی باشد که نقاشیهای رنگارنگی از ۲۵ گاومیش با طولی تا ۱.۷ متر، در کنار دو اسب و یک گوزن را به نمایش میگذارد. برای خلق این اثر هنری بر روی سقف، هنرمندان ما قبل تاریخ ابتدا اشکال را حکاکی و خطوط آنها را مشخص میکردند. طبق گزارش بنیاد بردشاو، سپس با رنگهایی ساخته شده از اخرا آنها را رنگ آمیزی کردهاند.
در گجت نیوز بخوانید: ۱۰ اکتشاف فوق العاده درباره نئاندرتالها در سال ۲۰۲۴ بزرگترین غار جهان میتواند ۱۵ عدد از اهرام مصر را در خود جا دهد موجودات فضایی در غارهای فرازمینی پنهان شدهاند