هرآنچه که باید درباره زیردریایی کلاس فاتح ایران بدانید
ارسال شده توسط: علیرضا قادرمیهنی 09 اسفند 1403 ساعت 19:21
زیردریایی کلاس فاتح ایران را باید در زمره اولین نمونههای نیمه سنگین تولید داخل دانست که نسبت به زیردریایی غدیر، مشخصات بهتری دارد.
صنایع نظامی ایران طی یک دهه اخیر پیشرفت چشمگیری کرده و مهندسان ایرانی توانستهاند در زمینههای مختلف، رشد کنند. رونمایی از موشکهای جدیدی همچون موشک بالستیک اعتماد، هایپرسونیک فتاح 1 و همچنین معرفی تجهیزات دیگری نظیر ناو پهپادبر شهید باقری، نشان میدهد که توان تولید صنایع نظامی کشور، بیش از پیش شده است.
معرفی زیردریایی کلاس فاتح ایران
زیردریایی یکی از مهمترین تجهیزاتی است که جای خالیاش در ردیف تولیدات انبوه احساس میشود. فاتح میتواند مقدمهای برای رشد طراحی و تولید در حوزه زیردریاییها باشد. گرچه در این زمینه از کشورهای غربی عقب افتادهایم، اما به نظر میرسد زیردریایی فاتح میتواند گام محکمی برای توسعه نمونههای بعدی باشد.
فاتح را باید اولین زیردریایی نیمه سنگین جمهوری اسلامی دانست که 527 تن وزن دارد. از مهمترین مشخصات آن باید به سامانههای شلیک و هدایت موشک کروز زیر سطحی به سطح اشاره کرد. طول و عرض این زیردریایی به ترتیب 43.5 و 4.5 متر است و چهار مقر پرتاب برای اژدرهای 533 میلی متری دارد. علاوه بر این، فاتح قادر به حمل 8 مین دریایی است.
مهندسان ایرانی برای طراحی و تولید این زیردریایی از 412 هزار قطعه استفاده کرده که اغلب آنها در داخل تولید شدهاند و شامل 76 عنوان فناوری روز دنیا میشوند. برای توسعه قطعات لازم برای توسعه فاتح، جمعا 4 میلیون و 200 هزار نفر ساعت کار شده و مجموعهای که این قطعات را ساختهاند شامل 48 مرکز طراحی و 120 مرکز صنعتی، 80 شرکت دانش بنیان، 57 مرکز دانشگاهی و 195 مرکز پژوهشی میشوند.
سازندگانسازمان صنایع دریاییکاربراننیروی دریایی ارتشموجودی فعلی4نمونه عملیاتی1نمونه فعال1نوعزیردریایی نیمه سنگینوزن527 تن در سطح – 593 تن در عمقطول و عرض48 مترموتورBLDC – دیزلی الکتریکیسرعت11 گره یا 20 کیلومتر بر ساعت در سطح – 14 گره یا 26 کیلومتر در عمقبرد6700 کیلومترپایداری35 روزعمق آزمایشی250 مترحسگرها و تجهیزات پردازشی11 سنسور جمع شوندهجنگال و تجهیزات الکترونیکیداردساختار تسلیحاتی6 اژدر – موشک کروز – 8 مین دریایی
زیردریایی فاتح در مقایسه با زیردریایی غدیر، مشخصات عملیاتی بهتری داشته و میتواند تا عمق 200 متری را به صورت عادی طی کند. همچنین حداکثر عمقی که این زیردریایی میتواند به آن برسد، 250 متر است. با فاتح میتوان 35 روز در دریا ماند که این مولفه نسبت به غدیر، بهبود یافته است. در صورتی که این زیردریایی به سطح بیاید، میتواند با حداکثر سرعت 11 گره معادل 20.35 کیلومتر بر ساعت حرکت کند و این سرعت در حالت غوطهوری به 14 گره معادل 25.9 کیلومتر بر ساعت میرسد.
فاتح توانایی حمل موشکهای زیرسطحی، دوش پرتاب سطح به هوا و حمل نیروهای تکاور را برای رساندن به اهداف مدنظر دارد و همانطور که گفته شد، قادر است تا 8 مین دریایی را حمل کند. اپراتورهای این زیردریایی میتوانند به لطف 12 سونار مختلف شامل نمونههای فعال و غیرفعال، محیط اطراف خود را رصد کرده و عمق، سرعت و صوت اهداف متخاصم را تشخیص دهد.
در گجت نیوز بخوانید: چرا جنگندههای نسل پنجم چین به ایران نمیآیند؟ ۱۰ جت جنگنده آمریکا که هرگز به آسمان راه پیدا نکردند چرا برخی از زیردریاییها پرچم دزدان دریایی را نصب می کنند؟ بهترین هلیکوپترهای تهاجمی جهان در سال ۲۰۲۵ + لیست کشورهای دارنده