سرمایه گذاری ۶ میلیارد دلاری هیوندای استیل در آمریکا خشم سرمایهگذاران را برانگیخت
اواخر مارس، در حالی که سهام هیوندای استیل بهدنبال اعلام سرمایهگذاری ۶ میلیارد دلاری در آمریکا زیر فشار بود، این شرکت برای آرام کردن سرمایهگذاران نشستی تلفنی با حدود دوازده نفر از آنان برگزار کرد؛ پروژهای که هنوز برنامه تأمین مالی تفصیلی نداشت.
به گزارش تجارت نیوز، یک مقام هیوندای استیل در آن تماس گفت: «از آنکه جزئیاتی هنوز در حال بررسی است، عذرخواهی میکنیم، اما مجبور بودیم بهدلیل تحولات سریع در زمینه تعرفههای آمریکا و ظرفیت محدود دولتمان برای واکنش فعال، سریع عمل کنیم.»
این اظهارنظر، اشارهای به خلأ سیاسی ناشی از طرح استیضاح رئیسجمهور پیشین یون سوک-یول بود. چهار مقام از هیوندای استیل و دولت کره جنوبی به رویترز گفتند امیدوارند این سرمایهگذاری راه را برای اعطای امتیازهای بهتر در مذاکرات تعرفهای با آمریکا هموار کند. مقامات ارشد کرهای قرار است پنجشنبه در واشنگتن با همتایان آمریکایی خود درباره معافیت یا کاهش تعرفهها گفتوگو کنند.
با این حال، برخی سرمایهگذاران، کارشناسان تجارت و کارگران نگراناند که آیا این طرح شتابزده واقعاً به کره در کسب امتیازهای تعرفهای کمک خواهد کرد یا خیر. دو روز پس از مراسم کاخ سفید، رئیسجمهور ترامپ تعرفه ۲۵ درصدی بر واردات خودرو وضع کرد و هیچ معافیتی برای محصولات کرهای نگذاشت.
یکی از سرمایهگذاران در تماس پرسید: «امتیازات بلندمدتی که ما منتظرش هستیم در ۲۰۲۹ – زمان راهاندازی کارخانه جدید – چه خواهد بود، وقتی ترامپ دیگر در قدرت نیست و سیاستهای تعرفهای آمریکا میتوانند بار دیگر تغییر کنند؟»
سؤالهای دیگری که مطرح شد این بود که چرا کارخانه باید در لوئیزیانا ساخته شود – ایالتی که همجواری با مراکز خودروسازی هیوندای موتور ندارد – و انتظار دارند در ازای آن چه امتیازاتی از آمریکا بگیرند و آیا میتوانند مشتریان کافی برای پرکردن ظرفیت سالانه تولید فولاد کارخانه تأمین کنند یا نه.
از زمان اعلام این طرح، سهام هیوندای استیل ۲۱.۲ درصد از ارزش خود را از دست داده؛ در حالی که سهام رقیبش پوسکو هولدینگز ۱۸.۳ درصد کاهش و شاخص بورس کره جنوبی تنها ۵.۵ درصد افت کرده است. سهام هیوندای موتور نیز در همین مدت ۱۲.۹ درصد کاهش یافت. این افت پس از انتشار نتایج سهماهه درجریان بود که درآمد شرکت خودروساز الکتریکی—هیوندای موتور—فراتر از برآوردها عمل نکرد.
این طرح سرمایهگذاری در حالی بهتصمیم اجرا درآمد که هیوندای استیل با تقاضای ضعیف داخلی، هجوم فولاد ارزان چینی و اعتصابات کارگری بر سر قرارداد دستمزد مواجه است. این شرکت روز پنجشنبه گزارش سهماههاش را منتشر میکند.
تحلیلگران هشدار میدهند که این سرمایهگذاری میتواند بار مالی بر فولادسازی بحرانزده افزایش دهد و احتمالاً مجبور شود ظرفیت کارخانه جدید – که قرار است برای تولید فولاد کافی جهت ساخت ۱.۸ میلیون خودرو در سال طراحی شود، رقمی فراتر از هدف ترکیبی ۱.۲ میلیون دستگاه هیوندای و کیا در آمریکا – را کاهش دهد.
چان اچ. لی، مدیر ارشد در پترا کپیتال منیجمنت در سئول، گفت: «اگر این پروژه از نظر مالی توجیهپذیر نباشد، احتمالاً ظرفیت را کم یا اجرای آن را به تأخیر میاندازند. فعلاً این اعلام بیشتر پیام سیاسی دارد تا تعهد واقعی.»
هیوندای استیل در بیانیهای اعلام کرد انتظار دارد «تقاضای پایدار» برای فولاد خودرویی در بزرگترین بازار خودرو جهان وجود داشته باشد و تأسیسات برنامهریزیشدهاش در آمریکا فولاد باکیفیت و کمکربن را به هیوندای-کیا و دیگر مشتریان آمریکایی عرضه خواهد کرد. این شرکت افزود سرمایهگذاری و مذاکرات تعرفهای «دو موضوع مجزا» هستند و برای حفظ رقابتپذیری کارخانههای داخلیاش در کره جنوبی نیز برنامههایی در دست اجرا دارد.
هیوندای استیل گفت ۵۰ درصد از هزینه ۶ میلیارد دلار را از طریق وام تأمین خواهد کرد، اما هنوز نحوه تأمین باقیمانده از طریق سرمایهگذاران مشترک را اعلام نکرده است. این شرکت پیشتر گفته بود رقیب داخلیاش، پوسکو، در پروژه سهام خواهد خرید.
نکته غیرمعمول اینکه هیوندای موتور و شرکت وابستهاش کیا – که حدود یکسوم فروش جهانیشان را از بازار آمریکا کسب میکنند – از زمان انتخابات نوامبر فعالانه با ترامپ ارتباط گرفتهاند. کره جنوبی پس از مکزیک، دومین صادرکننده بزرگ خودرو به آمریکا است.
اونسون چونگ، رئیس اجرایی گروه هیوندای موتور، گفت هیوندای یک میلیون دلار به صندوق افتتاحیه ریاستجمهوری ترامپ اهدا و او را به مراسم افتتاح کارخانه جدید خود در جورجیا دعوت کرد. پس از معرفی طرح کارخانه فولاد، ترامپ هم چونگ و دیگر مدیران هیوندای را به کاخ سفید فرا خواند.
یک منبع آگاه به رویترز گفت: «عادی نیست که یک طرح سرمایهگذاری را در کاخ سفید اعلام کنید؛ معمولاً چنین رویدادهایی را با دولتهای ایالتی برگزار میکنیم. به نظر میرسید کاخ سفید میخواست سرمایهگذاری ما را بهعنوان نمونهای از موفقیت سیاست تعرفهای خود برجسته کند.»
تا این لحظه، برنامه سرمایهگذاری هیوندای فراتر از اعلام نمایشی در کاخ سفید پیش نرفته است، چرا که کره جنوبی امیدوار است در مذاکرات با آمریکا کاهش تعرفه ۲۵ درصدی کالاهای کرهای (که فعلاً برای ۹۰ روز تعلیق شده) یا معافیت خودرو و فولاد از تعرفهای جداگانه را کسب کند.
چونگ در پاسخ به خبرنگاران گفت انتظار ندارد سرمایهگذاری یک شرکت بهتنهایی تغییری اساسی در سیاست تعرفهای آمریکا ایجاد کند و کارخانه جدید برای پاسخ به نیازهای احتمالی فولاد کمکربن طراحی شده است نه صرفاً در واکنش به تعرفهها.
چونگ افزود: «تعرفهها موضوعی میان کشورهاست، ما با دقت تحولات سیاست را دنبال میکنیم و استراتژیهای کسبوکار را برای تضمین سودآوری بلندمدت بازنگری میکنیم.»
گروه هیوندای موتور همچنین تأکید کرد که امسال قصد دارد ۲۴.۳ تریلیون وون (۱۷.۰۵ میلیارد دلار) در کره جنوبی سرمایهگذاری کند. برخی کارشناسان هم در مورد نقش واقعی این سرمایهگذاری در مذاکرات آتی سئول و واشنگتن تردید دارند.
وندی کاتلر، مذاکرهکننده ارشد سابق نمایندگی تجاری آمریکا، گفت: «در مذاکرات تجاری طرفین معمولاً از اعطای امتیاز زودهنگام خودداری میکنند و ترجیح میدهند بستهای از امتیازات را با هم ارائه کنند. اما این دوران عادی نیست.»
یو هان-کوو، وزیر پیشین تجارت کره که با رویترز گفتگو کرد، افزود: «اگر هیوندای با دولت هماهنگ و این سرمایهگذاری را بخشی از بسته پیشنهاد گستردهتر کره میکرد، شاید نتیجه کمی متفاوت بود.»
با ادامه نگرانیها درباره مذاکرات تجاری، شماری از کارگران هیوندای در کره جنوبی نگراناند.
کانگ دو-هون، کارگری که ۱۵ سال در سایت تولیدی هیوندای در اینچئون کار کرده و اکنون بهدلیل افت تقاضای فولاد ساختمانی یکماهه فعالیت کارخانه متوقف شده، گفت: «این نخستین بار است که چنین وضعیت بدی را تجربه میکنیم… واقعاً نگرانم. احساس از دستدادن بزرگی داریم.»
منبع: فولاد نیوز