تماشا کنید: وقتی تسلا مدل 3 زیر زنجیرهای تانک له میشود
ارسال شده توسط: پوریا خاکی 20 اردیبهشت 1404 ساعت 08:00
به نظر شما در تقابل تانک و تسلا مدل 3 کدام یک پیروز نبرد خواهد بود؟ یک پیرمرد بریتانیایی که در جنگ جهانی دوم نیز خدمت کرده است، قصد دارد به سوال شما پاسخ دهد، اما دلیل کار او چیست؟ در ادامه به جواب تمام این سوالات میرسیم.
در یکی از نمادینترین و بحث برانگیزترین اقدامات اعتراضی سالهای اخیر، یک کهنه سرباز 98 ساله بریتانیایی جنگ جهانی دوم، سوار بر یک تانک شرمن مربوط به همان دوران، یک خودروی تسلا مدل 3 را در هم کوبید. این رویداد که در منطقهای روستایی در انگلستان رخ داد و ویدیوی آن به سرعت در سراسر جهان وایرال شد، چیزی فراتر از یک نمایش ساده بود. این تقابل تسلا مدل 3 و تانک، که توسط گروه به اصطلاح فعال محیط زیستی Led By Donkeys (به معنی پیروی از خرها) سازماندهی شده بود، به عنوان یک بیانیه سیاسی قدرتمند علیه ایلان ماسک یعنی مدیر عامل تسلا و آنچه معترضان، دیدگاههای ترسناک راست افراطی در اروپا میخوانند، در اینترنت به انتشار درآمد که در آخرین مطلب از سری اخبار خودرو گجت نیوز قصد داریم تا ابعاد مختلف و دلایل آن را بررسی کنیم.
فهرست مطالب
تانک در برابر تسلا مدل 3 ایلان ماسک
تصاویر منتشر شده از این رویداد، صحنهای تاثیر گذار و دراماتیک را به نمایش میگذارند. کن ترنر، کهنه سرباز 98 ساله بریتانیایی که در جریان جنگ جهانی دوم در نبردهای متفقین در اروپا حضور داشته، با چهرهای مصمم پشت فرمان یک تانک آمریکایی شرمن متعلق به دوران جنگ جهانی دوم قرار میگیرد. هدف او، یک دستگاه تسلا مدل 3 است که به شکلی معنادار، پلاک فاشیسم (FASCISM) روی آن نصب شده است. با حرکت تانک، این خودروی مدرن الکتریکی که نمادی از فناوری و آینده به شمار میرود، زیر شنیهای سنگین تانک تاریخی، که روزگاری برای درهم شکستن فاشیسم در اروپا به کار گرفته شده بود، به کوهی از آهنپاره تبدیل میشود.
این اقدام صرفا یک حرکت نمایشی نبود، بلکه یک تئاتر سیاسی حساب شده با هدف برجستهسازی چیزی بود که کن ترنر و حامیانش آن را مسیر ایدئولوژیک خطرناک ایلان ماسک میدانند. کن ترنر، پیش از سوار شدن به تانک، بیانیهای قوی ایراد کرد و با اشاره به تاریخ جنگ جهانی دوم گفت:
ما قبلا فاشیسم را در هم شکستهایم و دوباره آن را در هم خواهیم شکست.
این سخنان نشاندهنده عمق نگرانی او و همفکرانش از تهدیدی است که به باور آنها، اقدامات سیاسی کنونی ایلان ماسک برای نهادهای دموکراتیک در اروپا ایجاد میکند. گروه سیاسی لِد بای دانکیز که در سازماندهی این رویداد نقش اصلی را داشت، به خاطر اجرای نمایشهای سیاسی خلاقانه و گاه جنجالی شهرت دارد. آنها با انتخاب این روش برای اعتراض، یعنی تقابل تسلا مدل 3 و تانک، به دنبال ایجاد حداکثر تاثیر گذاری بصری و انتقال پیامی روشن و بدون ابهام بودند. ویدیوی این رویداد به سرعت در شبکههای اجتماعی دست به دست شد و واکنشهای گستردهای را در پی داشت، که نشان از موفقیت آنها در جلب توجه افکار عمومی به این موضوع دارد.
دلایل له کردن تسلا مدل 3 با تانک
در قلب این اعتراض، شخص ایلان ماسک و آنچه معترضان حمایت او از جناحهای راست افراطی در اروپا میخوانند، قرار دارد. کن ترنر به صراحت در این باره میگوید:
ایلان ماسک، ثروتمندترین مرد جهان، از قدرت عظیم خود برای حمایت از راست افراطی در اروپا استفاده میکند و پول او از خودروهای تسلا به دست میآید.
پیام این سخنان کاملا روشن است. از دیدگاه معترضان، سود حاصل از فروش محصولات تسلا، به نوعی به تقویت و بازتولید سیاستهای اقتدارگرایانه در اروپا کمک میکند. هدف اصلی له کردن تسلا مدل 3 با تانک نیز جلب توجه به این ارتباط ادعایی و محکوم کردن آن بود. به طور مشخص، حمایتهای تلویحی یا مستقیم ماسک از حزب آلترناتیو برای آلمان (AfD)، یکی از نگرانیهای اصلی این گروه از فعالان است.
ورود اخیر ایلان ماسک به عرصه سیاست، به ویژه از طریق نقش او در دولت دونالد ترامپ، نظارت و انتقادات نسبت به نفوذ او را به شدت افزایش داده است. در آلمان، اظهارات و فعالیتهای او در شبکههای اجتماعی با استقبال رهبران حزب راست افراطی AfD مواجه شده است. این اولین باری نیست که ایلان ماسک و شرکت تسلا هدف چنین اعتراضات نمادینی قرار میگیرند. در سال 2024، گروه لِد بای دانکیز با همکاری گروه هنری فعال آلمانی Centre for Political Beauty، تصویری از ایلان ماسک را در حالتی شبیه به سلام نازی، در کنار عبارت “هایل تسلا” (Heil Tesla)، روی دیوار کارخانه گیگافکتوری تسلا در برلین به نمایش درآوردند. اگرچه ماسک این اقدام را دیوانگی خواند، اما این حادثه به تقویت روایتی کمک کرد که برند تسلا در حال سیاسی شدن است و این سیاسی شدن لزوما به نفع سهم بازار آن در اروپا نیست.
بیشتر بخوانید
به نظر میرسد اینگونه اقدامات و همچنین تصویر عمومی ایلان ماسک، بیتاثیر بر عملکرد تسلا در بازار اروپا نبوده است. گزارشها حاکی از افت شدید فروش تسلا در اروپا در سه ماهه اول سال 2025 است و تحلیلگران، آسیب به شهرت برند را یکی از عوامل موثر در این کاهش فروش ذکر میکنند. تصور فزاینده از ایلان ماسک به عنوان یک دیوانه، به جای یک چهرهی بیطرف، بر احساسات مصرف کنندگان، به ویژه در کشورهایی مانند آلمان، فرانسه و کشورهای اسکاندیناوی که به طور تاریخی نسبت به خطرات بازگشت اقتدارگرایی حساس هستند، تاثیر منفی گذاشته است.
اعتراض به ایلان ماسک در آلمان
اعتراضات علیه تسلا و ایلان ماسک در سراسر اروپا رو به افزایش است و تنها به اقدامات نمادینی مانند رد شدن از روی تسلا مدل 3 با تانک جنگ جهانی دوم محدود نمیشود. در فرانسه، فعالان محیط زیست از گروه Dernière Rénovation اخیرا دسترسی به ایستگاههای شارژ تسلا را مسدود کرده و این شرکت را به سفید کردن چهرهی فاشیسم متهم کردند. در سوئد، اتحادیههای کارگری اعتصابات هماهنگی را علیه امتناع تسلا از به رسمیت شناختن قراردادهای چانهزنی دستهجمعی سازماندهی کرده و ایلان ماسک را خودکامه نامیدهاند. در ایتالیا نیز، گروههای دانشجویی چپ گرا در خارج از نمایشگاه تسلا در میلان تظاهرات کرده و پلاکاردهایی اعتراضی را در دست داشتند. این مجموعه از اعتراضات نشان میدهد که نگرانیها در مورد ایلان ماسک و برند تسلا، ابعاد گستردهتری پیدا کرده و به بخشهای مختلف جامعه اروپایی سرایت کرده است.
آیا این اقدامات علیه ایلان ماسک موثر است؟
در نهایت باید گفت که از رنگ پاشیدن به تابلوهای معروف در موزههای جهان تا له کردن تسلا با تانک و هزاران رفتار عجیب و غریب دیگر، تنها موارد کوچکی از رفتار این گروههای به ظاهر «دوستدار محیط زیست» به حساب میآیند که هیچکس تاثیر آنها را متوجه نمیشود. در تکمیل این جمله باید گفت که کارشناسان، یکی از مهمترین راهکارهای کاهش گرمای جهانی را شیفت کردن مسیر حمل و نقل، به استفاده از خودروهای نیو انرژی میدانند و در همین رابطه، به ما ثابت شده است که خودروهای برقی ایلان ماسک مانند تسلا مدل Y، نه تنها جزو ایمنترین کراس اورهای برقی هستند، بلکه لقب ایمنترین خودرو کراس اور برقی جهان را نیز به دوش میکشد. پس با یک حساب و کتاب ساده هم میتوان متوجه شد که له کردن تسلا مدل 3 با تانک، هیچ کمکی به کاهش ایدئولوژی راستگرایی یا کاهش گرمایش جهانی نمیکند!