خفاش های جوان با صدای عشقبازی قورباغه ها، طعمه های سمی را تشخیص میدهند
ارسال شده توسط: امیرحسین کریم نژاد 23 اردیبهشت 1404 ساعت 18:35
طبیعت به هرکدام از حیوانات ابزاری برای شکار و بقا داده است. خفاش ها میتوانند با شنیدن صدای عشقبازی قورباغه تشخیص دهند که آیا با یک طعمه سمی طرف هستند یا باید هرچه سریعتر حمله کنند.
دنیای خفاش ها مملو از شگفتیهای گوناگون است. حدود ۱۳۰۰ گونه خفاش مختلف در جهان وجود دارد و شنیدن ویژگیهای هرکدام از آنها میتوان سبب حیرت شما شود. هرچند ما امروز میخواهیم به خفاش لب حاشیهای بپردازیم. این خفاش میتواند با گوش دادن به صدای قورباقه در هنگام عشقبازی کیفیت طعمه را تشخیص دهد.
خفاش لبحاشیهای تنها با شنیدن صدای قورباغه همهچیز را متوجه میشود
خفاش لب حاشیهای در پاناما و برزیل زندگی میکند و بهعنوان یکی از بهترین شنوندگان در دنیای حیوانات شناخته میشود. آنها هر لحظه منتظر صدایی از قورباغهها یا وزقها هستند. خفاشها میتوانند بهراحتی منبع صدا را پیدا کنند و با پروازی کوتاه به آن برسند. این روش کارایی بالایی برای شکار دارد؛ اما نمیتوان از نقاط ضعف آن نیز چشمپوشی کرد.
برخی از قورباغهها برای خفاش بسیار بزرگ هستند و برخی دیگر نیز میتوانند با سم خود سبب مرگ خفاش شوند. همین نیز سبب شده که خفاش ها روشی را برای مسدود کردن صداهای نامناسب پیدا کنند. پیشتر دانشمندان متوجه شده بودند که این گونه از خفاش بسیار باهوش است و حتی میتواند در طول یک آزمایش نیز چیزهای جدیدی یاد بگیرد. گرچه آنها متوجه نشده بودند که همین اشتیاق یادگیری میتواند برای ارزیابی صداهای دریافتی از طعمه مفید باشد.
جهت بررسی موضوع دانشمندان صداهای مربوط به ۱۵ قورباغه و وزق محلی را برای خفاش های بالغ و جوان پخش کردند. بخی از آنها طعمههایی لذیذ محسوب میشدند، برخی بیشازحد بزرگ بودند و برخی نیز در دسته دوزیستهای سمی قرار میگرفتند.
همانطور که انتظار میرفت خفاش های بالغ صرفا به صدای قورباغههای مناسب واکنش نشان میدادند و گونههای دیگر برای آنها جذابیتی نداشتند. در سمت مقابل خفاش های جوان دارای این توانایی نبودند و صرفا میخواستند هر قورباغهای که در دسترس قرار دارد را شکار کنند. اگر آنها نیز اعضای بدن قربانیان خود را در گوشهای نگه میداشتند، میتوانستند حتی از کرم ابریشم هانیبال لکتر جذابتر باشند و سوژه یک فیلم هالیوودی شوند.
بیشتر بخوانید
بررسیهای بیشتر نشان داد که خفاش های جوان تا حدودی میتوانند ابعاد قورباغه را تشخیص دهند؛ اما نمیتوانند از سمی بودن آن آگاهی یابند. همین نیز نشان میدهد که توانایی تشخیص سمی بودن قورباغه از صدای عشقبازی او بهمرور زمان بهدست میآید.
جالب است که قورباغه نر از صدای خاصی برای جلب توجه ماده و تولیدمثل بهره میبرد، اما همان صدا میتواند همچون کارت دعوتی برای شکارچیان باشد. در پژوهش اخیر دانشمندان صرفا روی توانایی یادگیری خفاش لب حاشیهای تمرکز کرده بودند. گرچه بسیاری بر این باور هستند که میتوان الگوهای مشابهی را در سرتاسر دنیای حیوانات مشاهده کرد.