آیا موشکهای هایپرسونیک چین واقعا توانایی نابود کردن ناوگان دریایی آمریکا را دارند؟
ارسال شده توسط: امیرحسین کریم نژاد 25 اردیبهشت 1404 ساعت 17:49
ارتش های آمریکا و چین برای جنگ احتمالی آماده میشوند. در ادامه بررسی میکنیم که آیا چین امکان نابود کردن ناوگان دریایی آمریکا با موشک های هایپرسونیک را دارد یا هنوز این کشور آنقدر قوی نشده است.
برای تقریبا نیم قرن آمریکا و شوروی بودجههای هنگفتی را صرف مخارج نظامی خود میکردند. آنها آماده بودند تا هر لحظه با آغاز جنگ جهانی سوم کره زمین را به ویرانی بکشند. حالا نوبت به آمریکا و چین رسیده که همان مسیر را تکرار کنند. زمانی ناوگان دریایی آمریکا میتوانست لرزه بر تن هر ارتشی در جهان بیندازد. هرچند اکنون چین بهحدی قدرتمند شده است که حتی سودای نابود کردن ناوگان دریایی آمریکا را دارد.
فهرست مطالب
دست پر چین برای نابود کردن ناوگان دریایی آمریکا
جدیدترین و پیشرفتهترین ناو هواپیمابر آمریکا با نام USS Gerald R. Ford در اکتبر ۲۰۲۲ عملیاتی شد. ارتش آمریکا برای ساخت یکی از بهترین ناوهای هواپیمابر جهان ۱۳.۳ میلیارد دلار هزینه کرده بود؛ اما کارشناسان چندان امیدی به آن ندارند. بسیاری تصور میکنند که این ناو غولپیکر از همان ابتدا شکست خورده است.
نام هواپیمابر جرالد فورد ۹ طبقه بالای سطح آب قرار دارد و میتواند با عرشه پرواز بزرگ خود از چهار اسکادران جنگنده میزبانی کند. در واقع ما با بزرگترین و گرانترین ناو فعال آمریکا طرف هستیم. پلتفرمی که هم میتواند برتری دریایی و هم آسیبپذیری دریایی آمریکا را فریاد بزند.
نگرانی از موشک DF-17 چین
شاید در اخبار نظامی فورد ابهت بسیار زیادی داشته باشد، اما در واقعیت باید با شرایط سختی مواجه گردد. در طول دو دهه گذشته فناوری موشکهای هایپرسونیک چین بهشدت پیشرفت کرده است. بهگفته وزارت دفاع آمریکا تنها یک موشک هایپرسونیک ضدکشتی قوی لازم است تا حتی بزرگترین پایگاه دریایی شناور آمریکا غیرعملیاتی شود.
چندی پیش وزیر دفاع آمریکا با صراحت اعلام کرد که چین توانایی نابود کردن ناوگان دریایی آمریکا را دارد. این روزها بسیاری انتظار دارند که چین تا سال ۲۰۲۷ یک عملیات آبی-خاکی گسنرده را برای تصرف تایوان انجام دهد. در صورت وقوع این عملیات آمریکا نیز وارد ماجرا خواهد شد.
پیتر هگست، وزیر دفاع آمریکا باور دارد که چین ارتش خود را دقیقا برای نابود کردن ناوگان دریایی آمریکا طراحی کرده است. بهباور او چین حتی میتواند در تنها ۲۰ دقیقه ۱۰ ناو هواپیمابر آمریکا را از میدان نبرد خارج کند.
صحبتهای وزارت دفاع آمریکا با اقدامات سالهای اخیر پنتاگون کاملا همخوانی دارد. آمریکاییها اولویت خود را روی توسعه سلاحهای لیزری دریایی قرار دادهاند تا بتوانند جلوی تهدید موشکهای هایپرسونیک چینی را بگیرند. ناو هواپیمابر جرالد فورد طوری طراحی شده است که بتواند میزبان حداقل ۱۲ سلاح جدید باشد. اگر سلاحهای لیزری نیز در میان آنها قرار بگیرند، میتوان گفت که وضعیت تغییر خواهد کرد.
موشکهای هایپرسونیک چینی با ۵ برابر سرعت صوت حرکت میکنند. در نتیجه تنها راه برای مقابله با آنها استفاده از سلاح لیزری است. نگاهی به توان ارتش چین برای نابود کردن ناوگان دریایی آمریکا داشته باشید. آنها به یک موشک هایپرسونیک میان-برد بهنام DF-17 مجهز هستند که میتواند با سرعت ۱۰ ماخ (۱۰ برابر سرعت صوت) حرکت کند و دشمنان را از فاصله ۲۴۰۰ کیلومتری هدف قرار دهد.
بدتر از همه اینکه این موشک بهصورت سنتی در یک مسیر آرک مانند حرکت نمیکند، بلکه میتواند در تمام مدت مانورهای مختلفی انجام دهد. سلاحی با این ظرفیت قابل پیشبینی نیست و نمیتوان بهراحتی آن را رهگیری کرد. هرچند اگر سلاح لیزری ارتش آمریکا وارد میدان شود، توانایی چین برای نابود کردن ناوگان نیروی دریایی آنها نیز بهشدت کاهش پیدا میکند.
سلاحهای لیزری آمریکا برای مقابله با چین
سلاح لیزری میتواند با کمک راکتورهای پیشرفته هستهای A1B فورد هزاران یا حتی دهها هزار بار بهسمت موشک DF-17 شلیک کند. در نتیجه شانس بالایی برای هدف قرار دادن آن دارد. نکته مثبت اینجاست که سلاحهای لیزری همچون موشکهای پدافند محدودیت تعداد ندارند و میتوانند تا جایی که موتور کشتی اجازه میدهد به شلیک ادامه دهند.
از نظر اقتصادی نیز سلاح لیزری جدید آمریکا کاملا بهصرفه است. گفته میشود که هربار شلیک با یک لیزر قدرتمند بین ۱ تا ۱۰ دلار هزینه خواهد داشت. آن را با هزینه ۱ تا ۱۰ میلیون دلاری موشکهای دفاعی مقایسه کنید. شاید فکر کنید که چین دیگر توان نابود کردن ناوگان دریایی آمریکا را ندارد و از فکر حمله به تایوان بیرون خواهد آمد، اما یک نکته مهم ناگفته مانده است.
سلاح لیزری نیروی دریایی آمریکا هنوز نهایی نشده است. آنها سالها با عملیانی کردن یک سلاح قدرتمند که بتواند موشکهای هایپرسونیک چینی را رهگیری کند فاصله دارند.
سلاح لیزری LaWs
در سال ۲۰۱۴ ارتش آمریکا یک سلاح لیزری بهنام LaWs را با توان ۳۳ کیلووات آزمایش کرد. این سلاح لیزری موفق شد یک قایق تندرو بادی کوچک را نابود کند. در آزمایشی دیگر نیز یک پهپاد که از عرشه یک کشتی پرتاب شده بود با موفقیت رهگیری شد. هرچند مشکلات عملیاتی مختلف باعث شد که این سلاح هرگز به تولید انبوه نرسد.
سلاح لیزری LaWs
پنج سال بعد نیروی دریایی آمریکا لیزری را آزمایش کرد که نسبت به LaWs تا ۵ برابر قویتر بود. آنها یک سلاح لیزری با توان ۱۵۰ کیلووات را روی کشتی آبی-خاکی USS Portland قرار دادند تا یک هدف ثابت را نابود کند. آزمایش موفقیتآمیز بود؛ اما نیروی دریایی آمریکا لیزر را در سال ۲۰۲۳ از روی کشتی برداشت و دیگر هم هیچ خبری از توسعه آن شنیده نشد.
سامانههای لیزری HELIOS و HELCAP
در سال ۲۰۲۲ شرکت لاکهید مارتین وارد ماجرا شد. لاکهید مارتین به خاطر توسعه مدلهای مختلف جنگنده اف 35 شناخته میشود. به همینخاطر ورود آنها باعث شد که بارقهای از امید در ارتش آمریکا بهوجود آید. آنها امیدوار شده بودند که چین دیگر توان نابود کردن ناوگان دریایی آمریکا را نخواهد داشت. هرچند لاکهید مارتین نیز چندان موفق ظاهر نشد.
آنها یک سامانه لیزری بهنام HELIOS را روی یکی از ناوشکنهای کلاس آرلی برک بهنام پربل نصب کردند. سامانه اشاره شده دارای لیزری بهتوان ۶۰ وات بود و با رادار و سامانه شناسایی و دفاع موشکی AEGIS آمریکا بهصورت یکپارچه عمل میکرد. شرکت سازنده اعلام کرد که میتواند توان آن را تا ۱۵۰ کیلووات افزایش دهد. در سال ۲۰۲۴ نیز HELIOS با موفقیت یک پهپاد را نابود کرد.
بیشتر بخوانید
مشکل اینجاست که نیروی دریایی آمریکا برای نابود کردن یک موشک هایپرسونیک به لیزری بسیار قدرتمندتر نیاز دارد. اینجاست که HELCAP وارد میشود. نیروی دریایی آمریکا در سال ۲۰۲۵ تمامی برنامههای لیزری پیشین را کنار گذاشت تا بتواند هرچه سریعتر سیستم دفاع لیزری HELCAP را آماده کند. این سلاح پیشرفته دارای توان ۳۰۰ کیلووات است و برای نابودی موشکهای کروز ضدکشتی توسعه داده میشود.
جمعبندی توان چین برای نابود کردن ناوگان دریایی آمریکا
با بررسی تفاوت بین موشکهای بالستیک، کروز و هایپرسونیک متوجه میشوید که هنوز ارتش آمریکا در برابر چین ضعف دارد. اگر نیروی دریایی آمریکا میخواهد جلوی اقدام چین برای نابود کردن ناوگان این کشور را بگیرد، باید یک سلاح لیزری دفاعی عملیاتی با توان حداقل ۱ مگاوات را توسعه دهد. سلاحی که بهباور پنتاگون بهاین زودی آماده نخواهد شد.
ارتش آمریکا پیشبینی میکند که تا دهه ۲۰۵۰ از ناو هواپیمابر جرالد آر فورد استفاده کند. هرچند این ناو در برابر سلاحهای چینی بسیار آسیبپذیر است. در واقع میتوان گفت که هرگز ناوهای هواپیمابر آمریکایی در طول ۸۰ سال گذشته تا این حد در برابر دشمن آسیبپذیر نبودهاند. همین نیز سبب میشود که آمریکا احتمالا رویکرد متفاوتی را برای جنگ در برابر چین پیش گیرد.