تصاویر؛ معرفی بهترین فیلم های رزمی چاک نوریس
فرادید| نوریس پیش از آنکه بازیگر شود، همانند بسیاری از ستارههای بزرگ فیلمهای رزمی، یک مبارز حرفهای بود. او مدتها پیش از ورود به دنیای سینما، کمربند مشکی سبک تانگسودو (یکی از هنرهای رزمی کرهای) را بهدست آورده بود. بعدها نیز هنر رزمی منحصربهفرد خودش را با نام «چون کوک دو» پایهگذاری کرد و مهارتش در نبرد تنبهتن را بارها در فیلمهایش به نمایش گذاشت.
به گزارش فرادید؛ اگرچه نسل جوانتر ممکن است او را بیشتر با موجی از «میم»های اینترنتی بشناسند؛ تصاویری طنزآمیز که از نوریس چهرهای شکستناپذیر و افسانهای با تواناییهای فرابشری میسازند، اما ریشهی این شوخیها، درخشش واقعی او در فیلمهای رزمی و اکشن بوده است.
1. راه اژدها (The Way of the Dragon 1972)
IMDb: 7.2
بروس لی که پیش از آن هم بهعنوان ستارهای در دنیای هنرهای رزمی و سینما شناخته میشد، با نوشتن، کارگردانی و بازی در فیلم «راه اژدها» جایگاهش را در این عرصه تثبیت کرد. او در این فیلم نقش مردی را بازی میکند که برای دیدار با خانوادهاش به ایتالیا میرود، اما خیلی زود متوجه میشود که آنها تحت فشار و تهدید گروهی از گنگسترهای خشن قرار دارند.
درحالیکه چاک نوریس بیشتر به ایفای نقشهای قهرمانانه معروف است، نقطهی عطف کارنامهاش با نقشی متفاوت رقم خورد: او در این فیلم در قالب یک تبهکار بیرحم به نام «کلت» ظاهر میشود.
جالب اینجاست که نوریس نهتنها موفق میشود در کنار کاریزمای بینظیر بروس لی بدرخشد، بلکه در صحنههای مبارزه نیز بهخوبی با او هماهنگ میشود؛ صحنههایی که هنوز هم یکی از بهترین مبارزات تنبهتن دههی خود به شمار میروند. اوج این مبارزه در نبرد پایانی فیلم رقم میخورد؛ نبردی که آنقدر جدی گرفته شد که عوامل برای فیلمبرداریاش بهصورت غیرقانونی وارد کولوسئوم رم شدند. راه اژدها بدون شک یکی از درخشانترین آثار دوران حرفهای چاک نوریس و نقطه عطفی در تاریخ سینمای رزمی است.
2. گرگ تنها، مککوئید (Lone Wolf McQuade 1983)
6.3
چاک نوریس که سالها با نقشهایش در قالب تکزاسیهای قانونمدار شناخته میشد، در فیلم «گرگ تنها، مککوئید» در نقش J.J. McQuade بار دیگر تصویر قهرمان آمریکایی تمامعیار را به نمایش میگذارد؛ اینبار با اسلحه به دست و سبک همیشگیاش. مککوئید یک مأمور قانون است که درگیر مبارزهای سخت با یک قاچاقچی مواد مخدر و فروشنده اسلحه میشود؛ کسی که نهتنها خلافکار است، بلکه به معشوقهی مککوئید هم چشم دارد، نقشی که دیوید کارادین ایفا میکند.
این فیلم را میتوان وسترن مدرنی دانست که ترکیبی است از اکشن ناب، کنایههای اجتماعی، و همکاری غیرمنتظرهی مککوئید با دو مأمور فدرال. از سینهی پرموی نوریس گرفته تا مهارتهای شکستناپذیرش در هنرهای رزمی، همهچیز در خدمت خلق شخصیتی است که تماشاگر را مجذوب خود میکند. داستان بهتدریج و با تنشی فزاینده به نبرد نهایی میرسد؛ نبردی که یکی از بهترین صحنههای اکشن در کارنامه چاک نوریس بهحساب میآید. جذابتر آنکه رقیب او کسی نیست جز دیوید کارادین، بازیگر کاربلدی که از بازی در نقش شرور هم لذت میبرد و این رقابت را دیدنیتر کرده است.
3. رمز سکوت (Code of Silence 1985)
IMDb: 6.0
در ادامهی مسیر همیشگی چاک نوریس برای پیشی گرفتن از آثار نمادین اکشن دهه ۸۰، فیلم قانون سکوت، او را دو سال پیش از آنکه «روباتپلیس» وارد سینماها شود، در کنار یک ربات همکار به تصویر میکشد؛ در نبردی تمامعیار با باندهای خشونتطلب.
اما فراتر از این شباهت ظاهری، شخصیت گروهبان کوزاک با بازی نوریس، باید با فساد درون نیروهای خودش نیز بجنگد، همکارانی که به خاطر پافشاری او بر اصول اخلاقیاش حاضر به حمایت از او نیستند. همین درگیری درونی، به فیلم عمقی میدهد که فراتر از یک اکشن ساده است.
فیلم با صحنههایی نظیر شلیک راکتانداز (که از فیلم کماندو با بازی آرنولد در همان سال هم چیزی کم ندارد) تبدیل به یک اکشن شهری تلخ و نفسگیر در فضای آیندهنمای شیکاگو میشود. البته قانون سکوت گاهی در مقایسه با آثار شاخص دیگر دهه ۸۰ کمرنگ جلوه میکند، اما همین بزرگنماییها و اغراقهای بعضاً خندهدار در حالی که نوریس با جدیت تمام نقش خود را بازی میکند، باعث میشود فیلم به یکی از تجربههای سرگرمکننده و کلاسیک سبک اکشن در آن دوره تبدیل شود؛ هم بزنبزن دارد، هم طعم نوستالژی.
4. نیروی دلتا (The Delta Force 1986)
امتیاز IMDb: 5.6
فیلم «نیروی دلتا» شاید در نگاه اول چیز تازهای برای ارائه نداشته باشد، نه در کارنامهی چاک نوریس و نه در میان سیل فیلمهای اکشن دهه ۸۰ ، اما همچنان یکی از نمونههای کلاسیک و پرطرفدار این ژانر به حساب میآید. نوریس در نقش سرگرد اسکات مککوی، پس از پنج سال دوری دوباره به یگان ویژهی نیروی دلتا بازمیگردد. مأموریت او: نجات گروگانهای یک هواپیما که به دست گروهی تروریستی خطرناک افتادهاند.
«نیروی دلتا» در برخی لحظات بیش از آنکه یک فیلم اکشن صرف باشد، حالوهوای فیلمهای جنگی یا فاجعهمحور را به خود میگیرد. صحنههای اکشن مهیج آن اگرچه درخشاناند، اما در نسخه نهایی با ریتمی کند و تدوینی کشدار کمی از اثرگذاریشان کاسته میشود. نکتهی جالب دیگر، الهام گرفتن داستان فیلم از رویدادی واقعی است: هواپیماربایی پرواز ۸۴۷ شرکت TWA که فیلم با افزودن عناصر اغراقآمیز آن را به درامی مهیجتر تبدیل کرده است.
همچنین «نیروی دلتا» با تمام فراز و فرودهایش، یک نکتهی تاریخی را هم در دل خود دارد: این فیلم، آخرین نقشآفرینی لی ماروین، بازیگر باسابقه سینمای آمریکا، پیش از درگذشتش است.
5. عملیات جنگی (Missing in Action 1984)
امتیاز IMDb: 5.4
چاک نوریس که خودش سابقه خدمت در نیروی هوایی آمریکا را دارد، بارها در نقش نظامیان ظاهر شده است. یکی از مشهورترین این نقشها، در فیلم «عملیات جنگی» رقم میخورد؛ جایی که او در نقش سرهنگ جیمز براداک، اسیر سابق جنگ ویتنام، دوباره به میدان بازمیگردد تا سربازانی را نجات دهد که بیرحمانه جزو مفقودین جنگ اعلام شده و به فراموشی سپرده شدهاند.
این فیلم هرچند با استقبال منتقدان مواجه نشد، اما تماشاگران را حسابی جذب کرد و به یکی از پرفروشترین آثار چاک نوریس تبدیل شد. راز موفقیت آن هم ساده است: اکشنی بیوقفه با قهرمانی شکستناپذیر در دل مأموریتی حماسی.
با اینکه مقایسه با مجموعهی رمبو اجتنابناپذیر است، «عملیات جنگی» توانست یک سال زودتر از رمبو: اولین خون بخش دوم به اکران برسد و حتی راه را برای ساخت یک فرنچایز اکشن مستقل باز کند. در نهایت، این فیلم برای بسیاری از طرفداران سینمای اکشن دهه ۸۰، همان چیزی بود که انتظارش را داشتند: قهرمان، انفجار و نجات.