نیلی بلاگ‌

کشف «خالکوبی‌های منحصربه‌فرد» روی صورت مومیایی ۸۰۰ ساله

فرادید| پژوهشگران در مطالعه‌ای جدید این خالکوبی‌ها را توصیف کرده و می‌گویند این طرح‌ها نه‌تنها از دید شکل و ساختار منحصربه‌فرد هستند، بلکه نوع جوهری که برای ایجاد آن‌ها استفاده شده نیز بی‌سابقه است. 

به گزارش فرادید، گمان می‌رود این مومیایی زن که در حال حاضر در موزه‌ی انسان‌شناسی و قوم‌نگاری دانشگاه تورین در ایتالیا نگهداری می‌شود، حدود ۸۰۰ سال پیش در منطقه «آند» زندگی می‌کرده است. با این حال، زمان دقیق زندگی او، مکان دقیق کشف و نیز وابستگی فرهنگی او هنوز روشن نشده است. پژوهشگران با توجه به وضعیت جمع‌شده‌ی بدن و باقی‌مانده‌های پارچه‌هایی که به پوست او چسبیده‌اند، معتقدند این زن درون بسته‌ای تدفین شده که در منطقه آند به آن «فاردو» گفته می‌شود. 

تاریخ‌گذاری رادیوکربنی این منسوجات نشان داده که این مومیایی احتمالاً بین سال‌های ۱۲۱۵ تا ۱۳۸۲ میلادی درگذشته است. برخی از خالکوبی‌ها را با چشم غیرمسلح می‌توان دید، اما برخی دیگر تنها با استفاده از فناوری‌های تصویربرداری پیشرفته قابل‌دید هستند. با کمال تعجب روشن شد که این زن پیش‌کلمبیایی خالکوبی‌هایی روی گونه‌ی راست خود داشته، به شکل سه خط صاف و موازی که از گوش تا دهان امتداد یافتند. 

نویسندگان این پژوهش نوشتند: «به‌طور کلی، نشانه‌های روی صورت میان گروه‌های باستانی منطقه آند نادر هستند و این موضوع در مورد گونه‌ها نادرتر هم میشود.» در همین حال، طرح ساده‌ای به شکل حرف S روی مچ دست راست مومیایی نیز به عنوان خالکوبی، در منطقه آند منحصربه‌فرد توصیف شده و پژوهشگران می‌گویند: «هیچ نمونه مشابهی از این طرح در دیگر مومیایی‌ها دیده نشده است.» 

1

خال‌کوبی خاص به شکل S روی مچ دست مومیایی

«از دید طبقه‌بندی فرهنگی بر اساس نشانه‌های پوستی، یافته‌های به‌دست‌آمده از مومیایی تورین بی‌همتا هستند.» از این‌رو، پژوهشگران نتوانسته‌اند درباره‌ی هدف یا معنای این خالکوبی‌ها به نتیجه حتمی برسند، اگرچه جای آن‌ها در نواحی قابل‌دید بدن ممکن است نشان‌دهنده‌ی نقش زینتی یا ارتباطی آن‌ها باشد. 

پژوهشگران با استفاده از مجموعه‌ای از روش‌های تجزیه و تحلیل شیمیایی دریافتند این خالکوبی‌ها با رنگ‌دانه‌ای ساخته شده‌اند که از سنگ‌آهنی به نام مَگنِتیت (آهن‌ربا سنگی) و کانی‌های سیلیکاتی به نام پیروکسن تشکیل شده است. در حالی که زغال چوب که رایج‌ترین رنگ‌دانه‌ی سیاه در خالکوبی‌های باستانی محسوب می‌شود، در این نمونه وجود نداشت. 

«تا جایی که ما اطلاع داریم، استفاده از رنگ‌دانه‌ی سیاه بر پایه‌ی مگنتیت برای خالکوبی تاکنون در مومیایی‌های آمریکای جنوبی گزارش نشده و از آن نادرتر، شناسایی پیروکسن‌ها به عنوان رنگ‌دانه‌ی خالکوبی است.»

مترجم: زهرا ذوالقدر

منبع خبر

مطالب مشابه را ببینید!