مردها یا زنها، کدام بیشتر به ورزش احتیاج دارند؟
ارسال شده توسط: علیرضا نوریان 01 خرداد 1404 ساعت 20:48
درست است که ورزش برای همه سودمند است اما آیا تا حالا از خودتان پرسیدید که مردها بیشتر به آن احتیاج دارند یا زنها؟ در ادامه، به این سوال پاسخ خواهیم داد.
فعالیت بدنی و ورزش منظم تأثیر کاهندهای بر احتمال مرگ، به ویژه مرگ ناشی از مشکلات قلبی، دارد. با این حال، دانشمندان متوجه شدهاند که این کاهش در احتمال خطر ممکن است بین دو جنس مرد و زن متفاوت باشد و برخی افراد با صرف زمان کمتری برای تمرین، منفعت بیشتری کسب کنند.
آیا مردها به ورزش بیشتر احتیاج دارند یا زنها؟
به نظر میرسد که زنان ممکن است مزایای حاصل از ورزش را سریعتر و آسانتر از مردان به دست آورند. این یافته بر اساس یک پژوهش به دست آمده و شامل دادههای بیش از 412 هزار فرد بالغ آمریکایی در بازه سنی 27 تا 61 سال بود که 55 درصد آنها زن بودند.
نکته جالب این مطالعه آن است که زنان میتوانند از هر دقیقه فعالیت متوسط تا شدید، سود بیشتری نسبت به مردان ببرند. محققان دادههای مربوط به فعالیت بدنی شرکتکنندگان را از طریق «پیمایش ملی مصاحبه سلامت» (NHIS)، که بزرگترین و طولانیترین پیمایش سلامت در ایالات متحده محسوب میشود، جمعآوری کردند. این مطالعه دادههای بین سالهای 1997 تا 2017 را مورد بررسی قرار داد.
این پیمایش شامل پرسشهایی در مورد انواع تمریناتی بود که افراد انجام میدادند و همچنین فراوانی، مدت و شدت این تمرینات را در بر میگرفت. علاوه بر این، ویژگیهای اجتماعی اقتصادی و جمعیتشناختی و وضعیت پزشکی شرکتکنندگان نیز در این پیمایش ثبت شده بود. این مطالعه افرادی را که در ابتدای دوره پژوهش، شرایط سلامت خاصی مانند بیماری قلب یا سرطان داشتند، از مطالعه حذف کرد.
محققان همچنین پایگاه داده ملی سوابق مرگ را مورد ارزیابی قرار دادند. محققان توانستند دادههای شرکتکنندگان NHIS خود را تا پایان سال 2019 به دادههای مرگومیر مرتبط کنند. در مجموع، 39,935 شرکتکننده در طول دوره مطالعه فوت کردند که از این تعداد، 11,670 مورد مربوط به مرگهای ناشی از بیماریهای قلبی عروقی مانند بیماری قلبی، حملات قلبی و سکته مغزی بود.
بیشتر بخوانید
حدود 32 درصد از زنان و 43 درصد از مردان شرکتکننده اظهار داشتند که به طور مرتب ورزشهای هوازی انجام میدهند و دستکم 150 دقیقه در طول هفته به این فعالیت میپردازند. در قیاس با همجنسان غیرفعال، زنانی که به صورت منظم ورزش میکردند، تا میزان 24 درصد احتمال مرگ به هر دلیلی در آنها کمتر بود. این در حالی است که برای مردانی که به طور معمول ورزش میکردند، میزان کاهش خطر فوت تنها به 15 درصد رسید.
این پژوهش همچنین آشکار ساخت که زنان فواید مربوط به طول عمر را به مراتب سریعتر از مردان کسب کردند. در مردها، بیشترین میزان کاهش در خطر مرگ با حدود 300 دقیقه ورزش با شدت متوسط تا شدید در هفته مشاهده گردید. این میزان با 18 درصد کاهش در مرگ ناشی از تمامی علل همراه بود. زنان با صرف زمانی کمتر از نصف این مقدار، یعنی حدود 140 دقیقه فعالیت بدنی با شدت متوسط تا شدید در هفته، به دستاوردهای مشابهی رسیدند.
زنانی که بیش از این مقدار در طول هفته تمرین میکردند، سود بیشتری کسب کردند تا جایی که با حدود 300 دقیقه فعالیت بدنی با شدت متوسط تا شدید در هفته به نقطه اوج رسیدند.
در مقایسه با افراد غیرفعال، بانوانی که فعالیت بدنی هوازی انجام میدادند، 36% خطر مرگ و میر ناشی از بیماریهای قلبی عروقی کمتری داشتند، در حالی که برای آقایان فعال، این کاهش خطر حدود 14% بود. تقویت عضلات نتایج مشابهی به همراه داشت، با کاهش خطر قلبی عروقی 30% برای زنان و 11% برای مردان.
محدودیتهایی نیز در این پژوهش وجود داشت، از جمله اینکه دادههای مربوط به فعالیت بدنی افراد، خوداظهاری بود. همچنین، این مطالعه صرفاً به بررسی ورزشهایی پرداخت که در اوقات فراغت انجام میشدند. این بدان معناست که فعالیتهای بدنی در حین انجام امور منزل یا به عنوان بخشی از شغل، در نظر گرفته نشدند و این موضوع میتوانست بر نتایج تأثیرگذار باشد. علاوه بر این، این تحقیق، مشکلات احتمالی سلامت که در برخی از شرکتکنندگان ارزیابی نشده بود یا تغییراتی که در طول زمان در روال ورزشی افراد رخ داده بود را مدنظر قرار نداد.
نتیجهگیری
در مجموع، این مطالعه نشان میدهد که ارتباط قویتری بین ورزش و کاهش خطر مرگ در زنان نسبت به مردان وجود دارد. پژوهشگران امیدوارند که نتایج حاصل از تحقیقاتشان بتواند انگیزهی بیشتری در بانوان برای پرداختن به فعالیتهای ورزشی ایجاد کند.
دکتر کریستین آلبرت، رئیس بخش قلب و عروق در مؤسسهی قلب اسمیت گفت: «امیدوارم این تحقیق پیشگامانه، به زنانی که در حال حاضر به طور منظم فعالیت بدنی ندارند، انگیزه دهد تا درک کنند که آنها در موقعیتی قرار دارند که میتوانند از هر میزان ورزش منظم بهرههای فراوانی کسب کنند.»