نگاهی به بزرگترین نفتکش های جهان با ظرفیت حمل نفت باورنکردنی؛ از زرتشت تا غول ژاپنی
ارسال شده توسط: امیرحسین کریم نژاد 02 خرداد 1404 ساعت 09:33
نفتکش ها غولهای حیرتانگیزی هستند و نبض اقتصاد جهان را در دست خود دارند. امروز شما را با بزرگترین نفتکش های جهان و ظرفیت باورنکردنی آنها از زرتشت گرفته تا کشتی بزرگ ژاپنیها آشنا خواهیم کرد. این نفتکش ها در خدمت چه کشوری قرار دارند؟
تا پیش از ساخت نفتکش های مدرن افراد مجبور بودند نفت را در بشکههای کوچک چوبی منتقل کنند. احتمال آتشسوزی و نشت نفت در این بشکهها بالا بود و هزینه زیادی را میطلبید. هرچند با ساخت اولین نفتکش جهان بهنام زرتشت در سال ۱۸۷۸ ماجرا تغییر کرد. از زمان ساخت زرتشت تا به امروز اقیانوسها شاهد بزرگترین نفتکش های جهان بودهاند.
فهرست مطالب
بزرگترین نفتکش های جهان از وقوع بحران انرژی جلوگیری میکردند
نفتکش زرتشت توسط شرکت سوئدی برادران نوبل طراحی شده بود. این کشتی ۵۶ متری ظرفیت حمل ۲۴۲ تن نفت خام را داشت و در دریای خزر استفاده میشد. در آن زمان اندیشههای زرتشت در اروپا رواج یافته بود. به همینخاطر اولین نفتکش جهان Zoroaster نام گرفت.
از قرن نوزدهم تا به امروز نفتکش ها از نظر ابعاد و پیچیدگی بسیار پیشرفت کردهاند. آنها بسیار ایمنتر شدهاند تا دیگر شاهد فاجعههای زیستمحیطی گسترده نباشیم. همچنین آنها باید بتوانند تقاضای بازار جهانی را تامین کنند. پیش از پرداختن به ظرفیت بزرگترین نفتکش جهان ابتدا باید نگاهی به نیاز کشورها به نفت داشته باشیم. در سال ۲۰۲۳ اعلام شد که آمریکا به ۲۰.۲۵ میلیون بشکه نفت در روز نیاز دارد. در واقع آنها ۷.۴ میلیارد بشکه نفت در سال مصرف میکنند.
علیرغم پنهان کردن میلیونها بشکه نفت در غارهای تگزاس، اما بازهم تامین چنین نیازی بدون وجود نفتکشهای بزرگ ممکن نخواهد بود.
بزرگترین نفتکش ساخته شده در تاریخ جهان
بزرگترین نفتکش تاریخ جهان Seawise Giant نام دارد. این نفتکش به سفارش یونان در ژاپن ساخته شد. هرچند بعدا یک فرد هنگکنگی آن را خریداری کرد. غول ژاپنی ۴۵۸ متر طول داشت و میتوانست ۴.۱ میلیون بشکه نفت را جابهجا کند. همچنین وزن بارگیری آن 564763 تن اعلام شده بود. در نتیجه حتی نسبت به بهترین ناوهای هواپیمابر جهان نیز مثل یک هیولا بهنظر میرسید.
این نفتکش حیرتانگیز آنقدر بزرگ بود که نمیتوانست از کانال سوئز یا پاناما عبور کند. در نتیجه بیشتر برای انتقال مستقیم نفت از خاورمیانه به آمریکا استفاده میشد. نفتکش Seawise Giant در سال ۱۹۸۸ مورد حمله نیروهای عراقی قرار گرفت و حسابی آسیب دید. هرچند پس از انجام تعمیرات گسترده در سال ۱۹۹۱ مجددا به آبها بازگشت.
ابعاد بزرگ این کشتی باعث شده بود نتواند چابکی لازم را داشته باشد. حداکثر سرعت آن به ۱۳ گره دریایی یعنی حدود ۲۴ کیلومتر بر ساعت میرسید. در نتیجه اکثرا در بنادر شلوغ مشکلساز میشد. جاینت در اواخر عمر بهعنوان واحد ذخیرهسازی و انتقال نفت خام در خلیج فارس حضور داشت. در نهایت نیز در سال ۲۰۱۰ اوراق شد.
نفتکش FSO Oceania
بزرگترین نفتکش فعال جهان TI Oceania نام دارد. این نفتکش توسط شرکت کشتیسازی دوو در کرهجنوبی ساخته شده بود و شرکت Euronav بلژیک از آن استفاده میکند. طول نفتکش TI Oceania به ۳۸۰ متر میرسد و وزن بارگیری آن ۴۴۱۵۰۰ تن است. همچنین توانایی جابهجایی حداکثر تا ۳ میلیون بشکه نفت را دارد.
اوشنیا میتوانست با سرعت ۱۷ گره دریایی حرکت کند. با توجه به طراحی دو بدنهای رسیدن به سرعت ۳۱ کیلومتر بر ساعت برای بزرگترین نفتکش فعال جهان رکورد قابل قبولی محسوب میشود.
بیشتر بخوانید
این نفتکش تا مدتها پیش بهصورت کاملا فعال در راههای آبی جهان حضور داشت. هرچند مسائل اقتصادی سبب شده که در جنوبشرق آسیا مستقر باشد و بهعنوان واحد ذخیرهسازی و انتقال نفت فعالیت کند. اکنون نیز با نام FSO Oceania شناخته میشود.
نفتکش Batillus
این نفتکش فرانسوی به دهه ۱۹۷۰ میلادی تعلق دارد و در زمره بزرگترین نفتکش های جهان قرار میگیرد. نفتکش Batillus حدود ۴۱۴ متر طول داشت و میتوانست ۳.۵ میلیون بشکه نفت را با خود حمل کند. سرعت آن نیز به حدود ۳۰ کیلومتر بر ساعت میرسید. فرانسویها بهخاطر طراحی پیشرفته این نفتکش به آن افتخار میکردند. هرچند بخت کمی با آن یار نبود.
شرکت توتال فرانسه از نفتکش Batillus برای انتقال نفت خام استفاده میکرد. این نفتکش میتوانست با حداکثر وزن بارگیری 554000 تن بسیار مفید واقع شود. هرچند در دهه ۱۹۸۰ ناگهان تقاضا برای نفت بهشدت کاهش پیدا کرد. در آن زمان دیگر استفاده از چنین نفتکش غولپیکری از نظر اقتصادی بهصرفه نبود. همین نیز سبب شد که فرانسویها آنها را خیلی زودتر از پایان عمر مفیدشان اوراق کنند.
بزرگترین نفتکش ایران
بزرگترین نفتکش موجود در ناوگان ایران داور نام دارد. این نفتکش در سال ۲۰۰۹ توسط شرکت Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering در کره جنوبی ساخته شده است. طول نفتکش داور ۳۳۳ متر و عرض آن نیز ۶۰ متر عنوان شده است. وزن بارگیری این نفتکش 320 هزار تن است و میتواند هربار ۲ میلیون بشکه نفت را جابهجا کند.
این نفتکش غولپیکر دارای طراحی دو بدنهای است و از امکانات مدرن بهره میبرد. همچنین میتواند بهلطف موتور توربو دیزل قدرتمند خود با سرعت 30 کیلومتر بر ساعت حرکت کند. مصرف سوخت روزانه آن نیز به ۱۰۴ تن میرسد.
تحریمهای اقتصادی باعث شدهاند که این نفتکش اغلب سیستمهای ماهوارهای خود را خاموش کرده و بیشتر به سمت بنادر چین و ونزوئلا حرکت کند. در بسیاری از مواقع نیز نفت را در میانه اقیانوس به کشتی دیگر انتقال میدهد.