تاریخ عید قربان 1404؛ تعطیلات عید قربان امسال چند شنبه است؟
تاریخ عید قربان ۱۴۰۴ چه روزی است؟
دهمین روز از ماه ذی الحجه عید قربان است که با توجه به تغییرات تقویم قمری، تاریخ دقیق عید قربان در تقویم شمسی هر سال تفاوت دارد. اما تاریخ عید قربان امسال چه روزی است؟ در قسمت زیر برایتان نوشتهایم.
تاریخ عید قربان ۱۴۰۴ برابر است با:
جمعه ۱۶ خرداد ۱۴۰۴
۶ ژوئن ۲۰۲۵ میلادی
۱۰ ذیحجه ۱۴۴۶ قمری
عید قربان، عید پیروزی وظیفه بر غریزه
مخلوقات خداوند سه دسته هستند:
گروهی كه فقط پیرو غریزه هستند، مانند حیوانات.
گروهی كه فقط پیرو وظیفه هستند، مثل ملائكه.
گروهی كه گاهی دنبال غریزه رفته و گاهی دنبال وظیفه می روند، مانند انسان.
هرگاه انسان بر سر دو راهی غریزه و وظیفه قرار گرفت و غریزه را انتخاب كرد، به سوی حیوانات گرویده بلكه از حیوانات هم پست تر شده است، چون از عقل و فكر و رهنمودهای انبیا استفاده ننموده است. اولئك كالانعام بل هم اضل؛ آنان، همچون چهارپایان بلكه گمراه ترند. همانا بدترین جنبنده ها نزد خداوند، انسانهایی هستند كه گویا كر و گنگ اند و حاضر به تعقل هم نیستند.
اما همین كه انسان در این دو راهی خطرناك وظیفه را انتخاب نمود و در خط ملائكه و پاكان قرار گرفت آن را عید می گیرد، مثلاً غریزه گرسنگی و تشنگی و شهوت انسان را به استفاده از آب و نان و به سوی همسر می كشاند، ولی وظیفه دستور می دهد كه در ماه رمضان خودداری كن، كسانی كه سی روز وظیفه را انتخاب كرده اند، روز عید فطر را باید عید بگیرند، زیرا وظیفه را بر غریزه ترجیح داده اند.
در روایات مختلف دین اسلام آمدهاست که پیامبر بزرگ الهی حضرت ابراهیم (ع) در سن بالا دارای فرزندی شد که او را اسماعیل نام نهاد و برایش بسیار عزیز و گرامی بود. اما مدتها بعد، هنگامی که اسماعیل به سنین نوجوانی رسیده بود، فرمان الهی چندین بار در خواب به ابراهیم نازل شد و بدون ذکر هیچ دلیلی به او دستور داده شد تا اسماعیل را قربانی کند.
او پس از کشمکشهای فراوان درونی، در نهایت با موافقت خالصانه فرزندش، به محل مورد نظر میروند و ابراهیم آماده سر بریدن فرزند محبوب خود میشود. اما به هنگام انجام قربانی اسماعیل خداوند که او را سربلند در امتحان مییابد، گوسفندی را برای انجام ذبح به نزد ابراهیم میفرستد.
اعمال عید قربان
روز عید قربان روز پر فضیلتی است و اعمال واجب و مستحب گوناگونی برای آن ذکر شده که به شرح زیر است:
غسل روز عید که برخی علما آن را سنت موکد و برخی دیگر واجب دانستهاند.
نماز عیدقربان که گفته میشود در زمان غیبت امام زمان (عج) مطابق فتوای مشهور فقهاى شیعه، مستحب مؤكّد است.
خواندن دعاهای قبل از نماز عید که مستحب دانسته شده است. طبق روایات، بهترين این دعاها، دعای چهل و هشتم صحیفه سجادیه است كه با عبارت «أللّهُمَّ هذا يَومٌ مُبارَك» آغاز میشود و اگر دعای چهل و ششم قرائت شود بهتر است.
خواندن دعای ندبه جزو اعمال مستحب عید قربان ذکر شده است.
گفتن تکبیرات مشهور روز عید قربان
خواندن زیارت امام حسین (ع)
قربانی كردن در عید قربان واجب است یا مستحب؟
انجام قربانی بر حاجیان حاضر در مکه واجب بوده اما قربانی کردن در این روز برای همه مسلمانان امری مستحب مؤكد به شمار میرود، تا آنجا كه برخی از علما آن را بر كسانی كه توانایی دارند واجب دانستهاند.
مستحب است بعد از نماز عید، كمی از گوشت آن خورده شود. ضمنا مستحب است هنگام قربانی دعای ذبح قربانی که از امام صادق (ع) نقل شده، خوانده شود. بخشی از این دعا به این شرح است: «وَجَّهْتُ وَجْهِی لِلَّذی فَطَرَ السَّمواتِ وَ الارْضَ، حَنیفاً مُسْلِماً وَ ما أنَا مِنَ الْمُشْرِكینَ، إنَّ صَلاتی وَ نُسُكی وَ مَحْیای وَ مَماتی لِلّهِ رَبِّ الْعالَمینَ، لا شَریكَ لَهُ، وَ بِذلِكَ أُمِرْتُ وَ أَنَا مِنَ الْمُسْلِمینَ. اَللّهُمَّ مِنْكَ وَلَكَ، بِسْمِ اللّهِ وَاللّهُ اَكْبَرُ. اَللّهُمَّ تَقَبَّلْ مِنّی.»
در حدیثی نقل شده است كه امام صادق (ع) فرمود: امام سجاد(ع) و امام باقر (ع) گوشت قربانی را سه قسمت میكردند؛ یك قسمت آن را به همسایگان میدادند و یك قسمت آن را به نیازمندان و قسمت سوم را برای اهل خانه نگه میداشتند.
مراسم عید قربان
برگزار کردن مراسم قربانی در این عید بر همه واجب نیست و تنها بر زائران کعبه در مراسم حج واجب است، اما بسیاری از مسلمانان در سراسر جهان در این روز، گوسفند، گاو یا شتری را قربانی کرده و گوشت آنرا بین همسایگان و مستمندان تقسیم میکنند.
حاجیان در این روز پس از به پایان رساندن مناسک حج، حیوانی را ذبح میکنند و پس از قربانی آنچه بر آنان در حال احرام، حرام شده بود، مانند نگاه کردن در آینه، گرفتن ناخن و شانه زدن مو، حلال میگردد و با توجه به اینکه حج، یکی از عبادتهای بسیار مهم در اسلام است، توانایی به انجام رساندن آن نیز برای هر مسلمانی بسیار شادی آور است، در نتیجه، روزی که پس از انجام وظایف سنگین حج، به عنوان جایزه الهی و اتمام احرام پیش میآید را عید میدانند. همچنین در روایتهای مکرری نقل شده که در روز عید قربان، قربانی کنید تا یتیمان و گرسنگان و بیچارگان نیز به خوراک برسند.
منابع:
ویکی شیعه
موسسه امام هادی (ع)