رشد ۴۰ درصدی درآمد شیلاتی / تبدیل ضایعات تون ماهیان به آنزیمهای صنعتی مانع خروج ارز از کشور میشود
طرح ملی استحصال آنزیم از ضایعات تون ماهیان با هدف کاهش آلودگی، بینیازسازی از واردات، رشد ۴۰ درصدی درآمد شیلات و ایجاد ۵۰۰ شغل مستقیم در سواحل کلید خورد.
به گزارش تجارت نیوز، ذبیح اله بهمنی در گفتوگویی درباره وضعیت تعیین تکلیف ضایعات محصولات شیلاتی از امکان ایجاد ارزش افزوده در ضایعات تون ماهیان خبر داد و افزود: ۲۰ تا ۸۰ درصد از صید ماهی تون به ضایعات تبدیل میشود که امروز با فناوری های نوین قابلیت تبدیل به آنزیم های صنعتی را دارد.
عضو هیات علمی مرکز ملی تحقیقات فراوری آبزیان اظهار داشت: اکنون امعا و احشاء تون ماهیان آنزیم هایی مانند پروتئاز و لیپاز استخراج می شود که در صنایع غذایی، دارویی و شویندهها کاربرد گستردهای دارند.
وی تصریح کرد: این اقدام نه تنها مزیت اقتصادی دارد، بلکه به کاهش آلودگی محیط زیست نیز کمک می کند.
بهمنی با اشاره به بازار ۱۳.۸ میلیارد دلاری آنزیم ها در جهان گفت: ایران با توجه به ظرفیت بالای صید و فرآوری ماهی می تواند سهمی از این بازار را به خود اختصاص دهد و از خروج ارز برای واردات آنزیم ها جلوگیری کند.
عضو هیات علمی مرکز ملی تحقیقات فراوری آبزیان بر حمایت های دولت و بخش خصوصی برای توسعه این طرح تاکید کرد و افزود: این پروژه میتواند الگویی برای سایر کشورهای منطقه باشد و جایگاه ایران را در صنعت بیوتکنولوژی ارتقا دهد.
وی در ارتباط با مزایای طرح ملی استحصال آنزیم های صنعتی از ضایعات آبزیان گفت: این طرح سه مزیت عمده همچون تبدیل ضایعات به محصولات با ارزش افزوده بالا در جهت رشد ۴۰ درصدی درآمدزایی صنعت شیلات، جلوگیری از دفن یا سوزاندن ضایعات از آلودگی محیط زیست دریایی، تولید آنزیم های مورد نیاز صنایع داخلی که وابستگی به واردات را کاهش دهد را دارد که می تواند حتی زمینه صادرات این محصولات استراتژیک را فراهم میآورد.
بهمنی با اشاره به پتانسیل اشتغالزایی این طرح افزود: اجرای کامل این پروژه میتواند حداقل ۵۰۰ شغل مستقیم در استان های ساحلی ایجاد کند و زنجیره ارزش کاملی از صید تا فرآوری پیشرفته را توسعه دهد.
منبع: ایرنا