نیلی بلاگ‌

محدودیت دامنه نوسان در ۷۹ درصد بورس‌های دنیا وجود دارد – تجارت نیوز

به گفته مدیر پژوهش، توسعه و مطالعات اسلامی سازمان بورس و اوراق بهادار‌ برای حفظ حقوق سهام‌داران و سایر ذی‌نفعان بازار سرمایه، افزایش کارایی بازار، مدیریت ریسک و کاهش سوءگیری‌های رفتاری در بازار، چارچوب کار، داده‌محوری و توجه بیش‌تر به قواعد علمی و تجربی تعیین شده است.

به گزارش تجارت نیوز، امیربهداد سلامی، مدیر پژوهش، توسعه و مطالعات اسلامی سازمان بورس و اوراق بهادار، ضمن تشریح بخشی از نتایج مطالعات و بررسی‌های انجام شده درباره موضوع دامنه نوسان، اعلام کرد: از میان ۶۰ بورس اوراق بهادار منتخب جهان، فقط در ۲۱ درصد از این بازارهای سهام محدودیت دامنه نوسان وجود ندارد و مبادلات در ۷۹ درصد بورس‌ها با اعمال قاعده محدودیت دامنه نوسان انجام می‌شود.

امیر بهداد سلامی،‌ با اشاره به نتایج بررسی تجربیات سایر کشورها گفت: نتیجه بررسی بیش از ۶۰ بورس اوراق بهادار منتخب نشان داده حدود ۴۳ درصد آن‌ها دامنه نوسان ایستا و حدود ۳۶ درصد آن‌ها دامنه نوسان پویا یا ترکیبی از ایستا و پویا دارند. در حدود ۲۱ درصد این بورس‌های معتبر نیز محدودیت دامنه نوسان وجود ندارد. در این دسته از بورس‌ها از مکانیزم‌های کنترلی دیگری برای کارایی بازار، کنترل نوسانات کاذب و مدیریت ریسک‌ها استفاده می‌شود.

ارتقای فرآیند تصمیم‌گیری

مدیر پژوهش، توسعه و مطالعات اسلامی سازمان بورس و اوراق بهادار، با بیان‌این‌که برای تصمیم‌گیری درباره ریزساختارهای بازار، از جمله دامنه نوسان، فرآیند قابل قبولی در سازمان بورس تعریف شده، افزود: بررسی‌های فنی و کارشناسی بر آمار و داده بازار، ارزیابی وضع پارامترهای اصلی، ریسک‌های سیستماتیک و سیستمی، نظر خبرگان و …، مراحلی از این فرآیند است اما پیچیدگی شرایط و عوامل موثر بر بازار و لزوم حفظ توان رقابت با جذابیت‌های سایر بازارها ایجاب می‌کند این فرآیند تصمیم‌گیری را ارتقاء دهیم.

سلامی، ضمن اشاره به تاکید مدیران ارشد سازمان بورس مبنی بر ارتقاء این رویه و ایجاد یک ماتریس تصمیم‌گیری قوی‌تر، اعلام کرد: از زمانی که تصمیم برای ثبات در تصمیم‌گیری و حفظ دامنه نوسان اتخاذ شده، فرآیند مطالعه برای دستیابی به یک ماتریس تصمیم‌گیری بهتر و کامل‌تر آغاز شده است.

به گفته او، برای حفظ حقوق سهام‌داران و سایر ذی‌نفعان بازار سرمایه، افزایش کارایی بازار، مدیریت ریسک و کاهش سوءگیری‌های رفتاری در بازار، چارچوب کار، داده‌محوری و توجه بیش‌تر به قواعد علمی و تجربی تعیین شده است.

بررسی دقیق تجربه سایر کشورها در حوزه دامنه نوسان

سلامی، با تاکید بر این‌که ادبیات موضوع، در مطالعات داخلی و خارجی، درباره تغییر در ریزساختارها و تأثیرات آن بر پارامترهای اصلی و متغیرهای عملکردی بازارهای اوراق بهادار احصاء شده است، اعلام کرد: تحلیل دقیقی بر عوامل موفقیت و شکست تصمیمات و سیاست‌ها در این زمینه صورت پذیرفته ولی لازم است این اقدام، یعنی پایش تحولات و تغییرات ریزساختارها در سایر بورس‌ها، استمرار داشته باشد.

او در ادامه گفت‌وگو با سنا، با بیان این‌که به‌طور مشخص در حال بررسی دقیق تجربه سایر کشورها در تغییر دامنه نوسان، نحوه محاسبه و سنجش اثر آن بر بازار سرمایه هستیم، توضیح داد: الزامات و استانداردهای مطلوب را نه برای یک مقطع و ارائه پاسخی کوتاه، بلکه برای پیاده‌سازی یک نقشه راه در نظر خواهیم گرفت، به‌ویژه در این زمینه باید به رفع یا کاهش محدودیت‌های زیرساختی هم توجه داشته باشیم.

سلامی افزود: توجه به محاسبه استرس مالی و ریسک سیستماتیک و شناسایی مصادیقی که نهاد ناظر باید در مواجهه با آن اقداماتی را در بازار و در سطوح پایین‌تر، در شرکت‌ها و صنایع، داشته باشد نیز در این مجموعه اقدامات گنجانده شده است.

الزامات دستیابی به یک بسته کامل و عملیاتی

سلامی، با تاکید براین‌که محاسبات و مدل‌سازی برای تعیین ریزساختارهای بازار سرمایه، آزمون و پایش نتایج نیز در کنار سایر اقدامات قرار گرفته است، توضیح داد: بر این مبنا تلاش داریم با هم‌کاری و تعاملات حداکثری در سطح سازمان بورس، بورس‌ها و سایر ذی‌نفعان به یک بسته کامل و عملیاتی دست یابیم.

مدیر پژوهش، توسعه و مطالعات اسلامی سازمان بورس در عین حال گفت: البته با طیف وسیعی از موضوعات و حتی محدودیت‌ها مواجهیم اما به‌ هر ترتیب باید به راهکارهایی برای آن دست یابیم.

او با اشاره به اهمیت مولفه ریسک در این حوزه، افزود: ضمن این‌که سطح ریسک ناشی از عوامل بیرونی بازار سرمایه مولفه مهمی در تصمیمات نهاد ناظر است.

سلامی در پایان، با اشاره به اینکه بازار سرمایه معلول عوامل و متغیرهای خُرد و کلان اقتصادی، سیاسی و… است، گفت: با کاهش نگرانی‌ها و ابهامات در این زمینه‌ها قطعاً در شرایط باثبات‌تر و مطمئن‌تری می‌توان دست به اقدامات اصلاحی و توسعه‌ای زد و نهاد ناظر به این نکات مهم نیز توجه لازم را دارد.

منبع: سنا

منبع خبر

مطالب مشابه را ببینید!