نیلی بلاگ‌

نگاهی به برنامه «شب خوش» با اجرای مهران غفوریان؛ خوش باش شبی..!

در مقطعی که بحران مخاطب تبدیل به چالش اصلی تلویزیون شده است و رخ‌نمایی رقیبان مدعی حالا جنبه فرامرزی گرفته و در کنار تولیدات پلتفرم‌های خانگی برخی از تولیدات عرضه‌شده بر بسترهایی مانند یوتیوب هم طیفی از مخاطبان را به خود مشغول کرده است. در این شرایط طبیعتا فراتر از مدیران و سیاست‌گذاران، برنامه‌سازان هم مسیر دشوار پیش روی خود دارند تا مگر بتوانند به‌پشتوانه ایده‌های تازه‌تر، سهمی از سبد مصرف خانگی مخاطبان برای ساعات تفریح و شب‌نشینی‌شان را از آن خود کند.

برنامه تلویزیونی «شب‌نشینی» از معدود تولیدات شبانه تلویزیون در دوران مدعیان تحول در ساختار صداوسیما محسوب می‌شود که بعد از گذشت نزدیک به سه سال از آغاز تولید، همچنان در مسیر ایده‌پردازی قرار دارد و بی‌راه نیست اگر بگوییم مخاطبان ثابت و پیگیری هم برای خود پیدا کرده است. در این گزارش به آنالیز این برنامه از جنبه‌های مختلف پرداخته‌ایم تا ببینیم تا چه اندازه در تحقق مأموریت اصلی خود، یعنی سرگرم‌کردن مخاطبان تلویزیونی، موفق عمل کرده است.

60

«شب خوش» از ابتدا تا انتها فضای متنوعی دارد.

طراحی و سوژه‌یابی | طبیعتا ایده اولیه برنامه «شب‌خوش» در قالب یک تاک‌شوی تلویزیونی متولد شده است. قالبی که در عین جذابیت بالایی که برای مخاطبان تلویزیونی دارد، به‌دلیل تعدد تولیدات، همواره تجربه‌ای حساس و پرریسک برای تیم‌های برنامه‌ساز هم محسوب می‌شود. در این دست برنامه‌ها، یکی از اصلی‌ترین مراحل رسیدن به گزینه‌‌ای متفاوت و در عین حال جذاب، برای میزبانی است. به‌خصوص که شمایل کلی برنامه «شب‌خوش» بی‌شباهت با تجربه‌های موفقی همچون «دورهمی» با اجرای مهران مدیری در تلویزیون نیست و برای ایجاد وجه تمایز، انتخاب میزبان حایز اهمیت بیشتری بود.

مهران غفوریان که در ادامه همین گزارش به کیفیت حضور او در این برنامه خواهیم پرداخت، گزینه‌ای بود که از همان نقطه آغاز تبدیل به شناسنامه «شب‌خوش» شد و درج امضای او پای لوگوی برنامه هم موید همین نسبت بود. در مرحله بعد دعوت از مهمانان خاص هم از دو منظر چالشی جدی برای تیم تولید بوده است؛ یکی شرایط حاکم بر تلویزیون در یک دهه گذشته که اساسا قبول دعوت به حضور در قاب سیما را از سوی بخش عمده‌‌ای از گزینه‌های بالقوه در میان ستاره‌های محبوب را منتفی کرده است.

نکته دیگر هم طراحی برنامه برای چالش و بازی با مهمان است که طبیعتا گزینه‌هایی که فاقد این قابلیت بوده‌‌اند را از فهرست حذف کرده است. در مجموع «شب‌خوش» طی سه سال که از پخش آن می‌‌گذرد، نسبت به سطح معمول برنامه‌های گفت‌وگو محور طی سال‌های اخیر، عملکرد قابل‌قبولی داشته و مشخص است که اتاق فکر برنامه از منظر دعوت از چهره‌ها، به‌طورکامل تسلیم شرایط موجود در تلویزیون نشده است.

61

یکی از آیتم‌های جذاب «شب خوش» مسابقه‌هایی است که میان غفوریان و مهمان برنامه شکل می‌گیرد.

ایده مسابقه | «شب‌خوش» از ابتدای تولد هم یک برنامه گفت‌وگومحور صرف نبود و تلاش شده بود تا با طراحی چالش‌هایی برای مهمان برنامه، جنس متفاوتی از میزبانی را در قالب یک برنامه تلویزیونی در دستور کار خود قرار دهد. از این منظر هر چند در قسمت‌های ابتدایی چالش‌ها بیشتر طراحی‌های ساده داشت تا در حاشیه همان دکور درنظر گرفته شده برای گفت‌وگو، قابلیت اجرایی داشته  باشد، حالا و در فصل جدید، جنبه‌ای جدی‌تر به خود گرفته است.در فصل جدید حتی سپند امیرسلیمانی به‌عنوان مجری دوم در بخش مسابه، به ترکیب اضافه شده و مهران غفوریان به‌عنوان میزبان، تبدیل به رقیب مهمان می‌شود تا فضای گرم‌تری برای رقابت و بازی شکل بگیرد.

بازی‌های طراحی شده برای این بخش هم متأثر از بازی‌های دورهمی و دوستانه، در قالب‌هایی مانند پانتومیم در نظر گرفته شده است و بخشی از آن هم به‌صورت سوالات مرتبط با اطلاعات عمومی است. نکته اما این است که اتاق فکر برنامه از نظر اجرایی، برای بخش سوالات اطلاعات عمومی، از فضای تخت و کلیشه‌ای فاصله گرفته و با استفاده از هنروران کمکی، یک جدول دوز انسانی هم به‌عنوان چاشنی، به این بخش اضافه کرده است. ایده‌ای که چالش سوال و جواب از مهمان در این برنامه را، از نظر اجرایی، متفاوت از برنامه‌های مشابه کرده است.

62

مهران غفوریان به عنوان میزبان تلاش دارد تا برای مهمان برنامه فضایی صمیمانه‌ای را خلق کند.

اجرا و میزبانی | در ابتدا هم اشاره کردیم که نام مهران غفوریان برای برنامه «شب‌خوش» در حکم شناسنامه این برنامه است.  غفوریان که علاوه‌بر میزبانی و اجرا، کارگردانی این برنامه را هم برعهده دارد، به‌واسطه آشنایی و رفاقت با اکثر قریب به اتفاق، مهمانان مدعو در برنامه «شب‌خوش» قابلیت بالایی برای طرح سوالات خاص از آن‌ها دارد و اتاق فکر برنامه هم به خوبی از این ظرفیت بهره می‌برد.

غفوریان که پیش‌تر و در قالب استندآپ کمدی، تبدیل به یکی از ستاره‌های برنامه محبوب «خندوانه» شده بود، حالا در اجرای «شب خوش» هم گاهی از این توانمندی خود بهره می‌گیرد و در پاساژهای ابتدایی و میانی برنامه، لحظات بامزه‌ای را برای شکستن فضای یکدست برنامه خلق می‌کند. شاید مهران غفوریان از منظر «چالش با مهمان» که یکی از قواعد کلیدی برای برنامه‌های گفت‌وگومحور محسوب می‌شود، انتظارات را برآورده نکرده است اما از منظر مأموریت اصلی برنامه «شب‌خوش» برای خلق لحظات خوش و لذت‌بخش در قالب‌ گپ‌وگفت صمیمانه با مهمانان دعوت‌شده، عملکرد بسیار خوبی دارد و باخیال راحت می‌توان به تماشای گفت‌وگوهای او نشست.

برنامه «شب خوش» به تهیه‌کنندگی سلیم ثنایی و کارگردانی و اجرای مهران غفوریان تولید شده و در قالب تاک‌شو شبانه از شبکه سه سیما در حال پخش است.

منبع: فیلم نیوز

منبع خبر

مطالب مشابه را ببینید!