بدترین ایده های جهان در قرن ۲۱
ارسال شده توسط: امیرحسین کریم نژاد 06 خرداد 1404 ساعت 20:45
حتی بزرگترین شرکتها و نوآورترین افراد جهان نیز ایدههای احمقانهای داشتهاند که فراموش کردن آنها کار آسانی نیست. در ادامه شما را با بدترین ایده های جهان در قرن 21 آشنا میکنیم که زمانی ميخواستند جهان را تغییر دهند.
در طول قرنهای ۲۰ و ۲۱ انسانها توانستهاند با اندیشههای جذاب و باورنکردنی جهان را تغییر دهند. هرچند شاهد تعداد بسیاری زیادی ایده عجیب و اشتباه نیز بودهایم. جالب است که برخی از بدترین ایده های جهان در قرن 21 توانستند برای مدتها افراد را به آیندهای مبهم امیدوار کنند؛ اما در نهایت مشخص شد هرگز موفق نخواهند شد.
فهرست مطالب
۸ مورد از بدترین ایده های قرن ۲۱ که یک جهان را امیدوار کردند
ما نباید هرگز در برابر ایدههای جدید گارد بگیریم. هرچند با نگاهی به شکستهای عجیب سالهای اخیر متوجه میشویم که نباید نسبت به هر ایده عجیبی نیز امیدوار شویم. مخصوصا اگر آن ایده از سوی شخصی بهنام مارک زاکربرگ مطرح شده باشد.
آینده در اختیار متاورس
چند سال پیش مارک زاکربرگ روی صحنه حاضر شد و با نشان دادن تعدادی انیمیشن و یک هدست بزرگ واژه متاورس را به همگان فروخت. مدیرعامل فیسبوک طوری رفتار میکرد که انگار در مدت کوتاهی دنیای دیجیتال جایگزین جهان واقعی خواهد شد و انسانها در محیطی بهنام متاورس حضور خواهند داشت.
در یکی از بدترین ایده های جهان شما میتوانستید خانههای بزرگ ساخته شده از پیکسل را خریداری کنید. کار بهجایی رسید که حتی عدهای به دنبال خرید زمین در دنیای متاورس بودند. گروهی هم طوری رفتار میکردند که انگار صحبت از متاورس نماد آیندهنگری است و اگر کسی اخبار آن را دنبال نکند، به قرون وسطی تعلق دارد.
از آن زمان تاکنون هدستهای واقعیت مجازی و عینکهای هوشمند پیشرفت چندان زیادی نکردهاند. بخش واقعیت مجازی زاکربرگ نیز از سال ۲۰۲۰ تاکنون ۵۸ میلیارد دلار سرمایه را بر باد داده است. اگر فکر میکنید که این ضررها برای ایدهای آیندهنگرانه ضروری هستند، اشتباه میکنید. نتیجه یک نظرسنجی از ۶۲۴ کارشناس تکنولوژی نشان داد است که نیمی از آنها به متاورس باور ندارند.
سرعت باورنکردنی با هایپرلوپ
از نظر مهندسی هایپرلوپ یک ایده فوقالعاده جذاب است که میتواند نحوه حمل و نقل در جهان را تغییر دهد. شما باید افراد یا محمولهها را در یک کپسول کوچک قرار میدادید. سپس کپسول را با کمک نیروی مغناطیسی در تونل خلاء به سرعت ۱۰۰۰ کیلومتر بر ساعت میرسانید.
اولینبار در سال ۲۰۱۳ بود که ایلان ماسک ایده هایپرلوپ را مطرح کرد. در آن زمان هیچکس فکر نمیکرد هایپرلوپ به یکی از بدترین ایده های جهان تبدیل شود. در نتیجه شرکتهای مختلفی تصمیم گرفتند این ایده را در قسمتهای مختلف جهان پیاده کنند. هرچند اکنون منتقدان میگویند که ایلان ماسک بهشدت سختیها و چالشهای مرتبط با هایپرلوپ را پنهان کرده است.
برخی حتی ادعا میکنند که او این ایده را برای شکست قطارهای تندرو مطرح کرد. اتفاقی که میتوانست شرکت تسلا را تقویت کند. گرچه این روزها هم هایپرلوپ موفق نشده است و هم از بحران ترسناک تسلا خبر داریم. جالب است بدانید یک شرکت هلندی در پاییز ۲۰۲۴ اولین آزمایش مربوط به هایپرلوپ خود را امتحان کرد. نتیجه حداکثر سرعت ۳۰ کیلومتر بر ساعت بود.
تشخیص تمام بیماریها با یک قطره خون
اگر سعی کنید جهان را با یک ایده تغییر دهید، احتمالا در کوتاهترین زمان شکست میخورید. شرکت Theranos را میتوان بهترین مثال برای این جمله دانست. آنها ادعا میکردند موفق شدهاند یک آزمایش خون رویایی بهنام Edison را اختراع کنند. ظاهرا این آزمایشگاه دستی میتوانست بیش از ۲۰۰ بیماری مختلف از جمله سرطان را با تنها یک قطره خون شما تشخیص دهد.
در آن زمان اخبار از دستاوردهای شرکت Theranos پر شده بود. بنیانگذار این شرکت الیزابت هولمز بهعنوان جوانترین میلیاردر خودساخته جهان شناخته میشود و ارزش شرکت نیز به ۹ میلیارد دلار رسیده بود. هرچند کمکم مشخص شد نتایج تستهای Edison قابل اعتماد نیستند.
به یکی از بیمارها گفته شده بود که ایدز دارد. دیگری فکر میکرد فرزندش در رحم مرده است. برخیها هم بهخاطر تشخیص سرطان و دیابت ناراحت بودند. هرچند در نهایت مشخص شد تمامی این نتایج اشتباه هستند. بنیانگذار شرکت نیز به ۱۱ سال زندان محکوم شد. ماجرای شرکت Theranos ایده متوقف کردن روند پیری با تزریق خون و آزمایشهای عجیب مرتبط با آن را زنده میکند.
بدترین ایده های جهان: NFT
ماجرای NFT را میتوان یکی از عجیبترین رخدادهای قرن ۲۱ دانست. به زبان خیلی ساده میتوان آن را یک فایل دیجیتال (مثلا عکس یا اثر هنری) دانست که به یک برچسب اختصاصی (توکن) در بلاکچین متصل میشود. همان توکن نیز نشان میدهد که مالکیت تصویر به چه شخصی تعلق دارد.
در روزهای اولیه افراد معروف از پروژه NFT حمایت کردند و مردم عادی نیز به این نتیجه رسیدند که بهترین فرصت سرمایهگذاری جلوی چشم آنها است. هرچند کمی بعد حباب قیمتی از بین رفت و قیمتها سقوط کردند. مشخص شد بسیاری از پروژههای مرتبط کلاهبرداری هستند و امکان دزدی NFT نیز بسیار بالا است. بدتر از همه اینکه شما نمیتوانستید جز نگاه کردن یا فروختن NFT کار خاصی با آن انجام دهید.
بیشتر بخوانید
یکی از معروفترین پروژههای NFT میمون بیحوصله بود. این پروژه در اوج خود ۴ میلیارد دلار ارزش داشت. هرچند یکسال بعد ارزش آن تا ۸۸ درصد سقوط کرد. در سال ۲۰۲۴ نیز کارشناسان اعلام کردند ۹۶ درصد از کل پروژه NFT عملا مرده است.
عینک هوشمند گوگل گلس
مگر میشود از بدترین ایده های جهان نام برد و به گوگل گلس اشاره نکرد. در سال ۲۰۱۳ گوگل محصولی را معرفی کرد که انگار از آینده آمده بود. شما میتوانستید یک فریم کوچک را روی صورت خود بگذارید و از دوربین، میکروفون و اینترنت بهرهمند شوید. انگار که یک کامپیوتر را در اختیار داشتنید.
در ابتدا اخبار تکنولوژی از قابلیتهای جذاب گوگل گلس پر شده بود. هرچند کمکم آنها جای خود را به انتقادات دادند. بسیاری نگران حریم خصوصی خود بودند. مشخص نبود صاحب عینک در حال فیلمبرداری از شما است یا صرفا ایمیلهای خود را میخواند. مسئله دیگر طراحی عجیب آن بود که باعث میشد کاربر انگشتنما شود. با همه این مشکلات، گوگل گلس کارایی چندان زیادی نیز در زندگی روزمره نداشت و صرفا یک گجت جذاب بهنظر میرسید.
همه این مشکلات سبب شدند که گوگل تولید این عینکها را در سال ۲۰۱۵ متوقف کند.
پروژه Mars One
در سال ۲۰۱۱ یک شرکت هلندی ایده دیوانهوار سفر یکطرفه به مریخ را اعلام کرد. آنها به ۴۰ فرد شجاع نیاز داشتند تا اولین کلونی انسانی را در سیاره سرخ بسازند. مدیران شرکت مارس وان رویای بسیاری از انسانها را فریاد میزدند. در نتیجه هزاران نفر از سرتاسر جهان داوطلب شدند. در نهایت نیز لیستی ۱۰۰ نفره انتخاب شد.
مشکل اینجا بود که مسئولان پروژه Mars One نه فضاپیما داشتند و نه توانسته بودند تجهیزات زیستی کافی برای زندگی در سیاره سرخ را توسعه دهند. هیچ سرمایهگذاری نیز حاضر به حمایت از آنها نشده بود. کاملا مشخص بود که ایده سفر یکطرفه به مریخ بدون حمایت ناسا یا دیگر سازمانهای فضایی نتیجهای نخواهد داشت.
دانشمندان نیز مرتب هشدار میدادند که حتی در صورت رفتن به مریخ نیز عمر داوطلبان از چند هفته فراتر نخواهد رفت. کمکم همه متوجه شدند که با یکی از بدترین ایده های جهان طرف هستند. در نتیجه شرکت Mars One در سال ۲۰۱۹ ورشکسته شد.
چندی پیش ایلان ماسک دلایل سفر به مریخ را برشمرد. برخلاف پروژه پیشین او دید واقعگرایانهای دارد و سعی میکند شرایط را برای ساخت یک کلونی انسانی تا دهه ۲۰۴۰ فراهم کند.
بدترین ایده های جهان: Segway
در سال ۲۰۰۱ یک اسکوتر برقی ایستاده بهنام Segway معرفی شد. افرادی همچون استیو جابز و جف بزوس تصور میکردند که Segway به بخشی جدانشدنی از زندگی مردم تبدیل خواهد شد. سرمایهگذاران حتی امیدوار بودند که بتواند به ایدهای بزرگتر از اینترنت بدل شود و بسیاری از وسیلههای نقلیه را از دور خارج کند. گرچه Segway با مشکلات زیادی مواجه بود.
قیمت بسیار بالا، سازگار نبودن با طراحی خیابانها و پیادهروها و وزن زیاد سبب شدند که چندان از Segway استقبال نشود. در نهایت یک تاجر انگلیسی بهنام جیمی هسلدون در سال ۲۰۰۹ شرکت Segway را خیرداری کرد. هرچند او نیز یکسال بعد هنگام استفاده از اسکوتر برقی شرکت خود از صخره به پایین پرتاب شد و جان باخت.
مهندسی آبوهوا
تغییرات اقلیمی و گرمایش جهانی باعث شده که بسیاری نگران آینده باشند. از طرفی مشاهده ترسناک ترین سیاره های جهان سبب شده بیشتر قدر زمین را بدانیم و از طرفی دیگر تلاشها برای کاهش انتشار Co2 به نتیجه مشخصی نرسیدهاند. به همینخاطر برخی به ایدههای عجیب برای حل ماجرا رو آوردهاند.
گروهی فکر میکنند که پاشیدن الماس در اتمسفر زمین میتواند بهترین گزینه باشد. گروهی نصب آینههای فضایی برای کاهش تابش خورشید را راهکار مناسب میدانند. برخی دانشمندان نیز تصور میکنند قلیایی کردن اقیانوسها میتواند سبب جذب بیشتر Co2 و حل مشکل شود.
متاسفانه باید راهکارهای مهندسی آبوهوا را در زمره بدترین ایده های جهان قرار دهیم. ما مطمئن نیستیم که با دستکاری گسترده در کره زمین چه عواقب ناشناختهای را رقم خواهیم زد. ممکن است این راهکارها چنان ضربهای به اکوسیستم وارد کنند که جبران آن حتی از دست انسان نیز خارج باشد.
فروش رویا برای دریافت پول
در طول چند دهه اخیر آنقدر انسان به موفقیتهای شگفتانگیز دست پیدا کرده است که احساس میکنید هر لحظه یک تغییر بزرگ رخ میدهد. تغییری که میتوان تاریخ انسان را به قبل و پس از آن تقسیم کرد. شاید همین نیز سبب شده که نسبت به برخی از بدترین ایده های جهان فوقالعاده خوشبین باشیم.
با مرور اخبار چند سال گذشته قطعا وعدههای زیادی را بهخاطر میآورید. از توانایی ساخت ماشین وارپ و معکوس کردن روند پیری گرفته تا داروهای شخصیسازی شده و آپلود کامل ذهن انسان در یک کامپیوتر کوچک همگی زمانی جذاب بهنظر میرسیدند. همیشه نیز گروهی از دانشمندان پس از کوچکترین دستاورد ممکن میگویند که پنج یا ده سال تا تحقق بخشیدن یکی از این رویاها فاصله دارند. هرچند شاید این جمله صرفا ترفندی برای جذب بودجه بیشتر و ادامه پژوهش باشد.
در هر صورت امیدواریم که در آینده شرکتها و افراد از رویافروشی دست برداشته و برای پیشرفت واقعی انسان تلاش کنند.