از اجرای طرح ممنوعیت ورود مسلمانان و اخراج مهاجران تا توقف حمایت از ترنسها
به گزارش تجارت نیوز،
دونالد ترامپ از امروز کار خود را به عنوان چهل و پنجمین رئیس جمهور آمریکا آغاز میکند. او در زمان تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری قولهای بسیاری به مخاطبان خود داد و گفت برای اجرای این قولها تنها در روز نخست دومین دوره ریاست جمهوریاش به سان یک «دیکتاتور» عمل و کوهی از دستورات اجرایی را امضا خواهد کرد.
به گزارش الجزیره، دونالد ترامپ امروز ۲۰ ژانویه ۲۰۲۴ همزمان با اول بهمن ۱۴۰۳ پس از یک وقفه چهارساله دور دوم ریاست جمهوری خود را آغاز میکند. مراسم تحلیف ترامپ در ساعت ۱۲ ظهر به وقت واشنگتن دیسی (20:32 به وقت تهران) در ساختمان کنگره ایالات متحده (کاپیتول) برگزار خواهد شد؛ مراسم با ادای سوگند معاون رئیسجمهور، جی دی ونس، آغاز میشود و پس از آن دونالد ترامپ سوگند ریاستجمهوری را ادا خواهد کرد.
گفته میشود در همان نخستین روز فعالیت رئیسجمهور جدید آمریکا حداکثر ۱۰۰ دستور اجرایی از سوی او امضا و ابلاغ میشود. جان باراسو، یکی از سناتورهای جمهوریخواه، پیش از این گفته بود «کولاک» ترامپ پس از مراسم تحلیف در راه خواهد بود که برای «ایجاد شوک» و نشان دادن «هیبت» او طراحی شدهاند که مهمترین آنها عبارتاند از: اخراج دستهجمعی مهاجران غیرقانونی و کاهش گذرگاههای غیرقانونی در مرز جنوبی آمریکا.
ترامپ روز ۴ نوامبر، درست چند روز قبل از پیروزی در انتخابات ریاستجمهوری، تأکید کرده بود: «در روز اول، بزرگترین برنامه اخراج جنایتکاران در تاریخ آمریکا را اجرا خواهم کرد. ما آنها را بیرون میکنیم. مجبوریم.»
البته هنوز جزئیاتی در مورد اینکه ترامپ چگونه چنین عملیات عظیمی را انجام میدهد- و بودجه آن را تأمین میکند- در دست نیست. دولت ایالات متحده تخمین میزند نزدیک به ۱۱ میلیون مهاجر غیرقانونی در این کشور زندگی میکنند، اگرچه ترامپ گفته است «وضعیت اضطراری ملی اعلام و از داراییهای نظامی استفاده خواهد کرد». اینکه ترامپ ممکن است چه کسی را هدف قرار دهد نیز مبهم است. برخی از حامیان او میگویند همه افرادی که در آمریکا بدون مدارک قانونی حضور دارند «مجرم» هستند. برخی دیگر امیدوارند ترامپ تلاش «اخراج دستهجمعی» را محدود به کسانی کند که به جرمهایی مانند دزدی یا حمله محکوم شدهاند.
ممنوعیت ورود مسلمانان به آمریکا
فرمان اجرایی 13769 که با عنوان «حفاظت از ملت در برابر ورود تروریستهای خارجی به آمریکا» یا «MUSLIM BAN» (ممنوعیت علیه مسلمانان) شناخته میشود فرمانی اجرایی است که روز ۲۸ ژانویه ۲۰۱۷ به امضای دونالد ترامپ در نخستین دوره ریاستجمهوریاش رسیده بود.
این قانون ورود مسافرانی از چندین کشور مسلماننشین از جمله ایران، سوریه، لیبی، یمن و سودان به ایالات متحده را محدود میکند؛ اگرچه این قانون در دوره ریاست جمهوری جو بایدن لغو شد اما ترامپ در دوره جدید خود متعهد شده است که این ممنوعیت را بازگرداند و همچنین پذیرش پناهندگان را به حالت تعلیق درآورده اسکان مجدد را متوقف کند و به قول خودش «تروریستها را از آمریکا دور نگه دارد».
او در ماه سپتامبر 2023 به حامیان جمهوریخواهش در واشنگتن دیسی گفته بود: «ما اسکان آوارگان را از مناطق آلوده به ترور مانند نوار غزه ممنوع خواهیم کرد و مرزهای خود را میبندیم و ممنوعیت سفر را بازمیگردانیم. ممنوعیت مسافرتی معروف را به خاطر دارید؟ ما مردم را از مناطق خاصی از جهان نمیآوریم (اجازه ورود نمیدهیم) زیرا نمیخواستیم مراکز خرید ما را خراب کنند، آتش بزنند و مردم را بکشند.»
محدود کردن تابعیت
فرمان اجرایی دیگری که ترامپ برای اولین روز بازگشتش به کاخ سفید در نظر دارد امضا کند محدود کردن افرادی است که واجد شرایط شهروندی ایالات متحده هستند. این طرح مدتها در حال طراحی و تدوین بوده است.
در مه ۲۰۲۳، ترامپ ویدئویی را در وبسایت کمپین انتخاباتی خود منتشر کرد و درباره اهدافش از اجرای این طرح گفت. او اظهار داشت: «در دوره جدید ریاست جمهوری خود، فرمان اجرایی را امضا میکنم و برای آژانسهای فدرال روشن خواهم کرد که بر اساس تفسیر صحیح قانون، در آینده، فرزندان بیگانگان غیرقانونی، تابعیت آمریکا را دریافت نخواهند کرد.» با وجود اینکه ترامپ مدعی است محدود کردن تابعیت ورود به آمریکا تفسیر صحیح قانون این کشور است اما بر اساس اصلاحیه چهاردهم قانون اساسی ایالات متحده، هر کسی که در داخل این کشور متولد شود، بدون توجه به وضعیت والدین خود شهروند آمریکا خواهد بود.
پایان جنگهای اوکراین و غزه
ترامپ بارها تأکید کرده است که جنگ در اوکراین و غزه هرگز زیر نظر او ادامه پیدا نمیکند. در حالی که یک توافق آتشبس برای توقف کارزار ویرانگر اسرائیل در غزه تنها چند روز قبل از تحلیف ترامپ حاصل شد، جنگ در اوکراین ادامه دارد، جایی که روسیه در سال ۲۰۲۲ تهاجم گستردهای را آغاز کرد.
ترامپ متعهد شده است که این درگیری را در دوره دوم ریاستجمهوری خود بهسرعت پایان دهد. ترامپ در مه ۲۰۲۳ گفت جنگ ظرف ۲۴ ساعت پس از روی کار آمدن او «کاملاً تمام خواهد شد». او در ۱۳ ژانویه، مجدداً اعلام کرد پس از تصدی مسئولیت «بسیار سریع» با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، دیدار خواهد کرد.
اعمال فشار تیم ترامپ بر ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، این نگرانیهایی را برانگیخته است که جنگ اوکراین در نهایت منجر به امتیازاتی برای مسکو شود. یعنی رئیسجمهور جدید آمریکا یکی از فرمانهای اجرایی خود را به پایان حمایتهای مالی و نظامی از اوکراین اختصاص دهد و مقامات کییف در نهایت مجبور به پذیرش خواستههای مسکو شوند.
افزایش تعرفه صادرات کالا به آمریکا
در ۱۴ ژانویه، ترامپ اعلام کرد در روز تحلیف، یک «سرویس درآمد خارجی» راهاندازی خواهد کرد که «تعرفهها، وظایف و همه درآمدهای آمریکا را که از منابع خارجی به دست میآید جمعآوری کند». ترامپ خواستار یک برنامه تعرفه گسترده- از جمله تا ۶۰ درصد بر کالاهای چینی- برای شروع جهش تولید داخلی شده است.
او همچنین تهدید کرده است که اگر مکزیک و کانادا اقدامات بیشتری برای جلوگیری از عبور و مرور مرزی و قاچاق مواد مخدر انجام ندهند، تا ۲۵ درصد تعرفه بر کالاهای این کشورها وضع خواهد کرد. با این حال، اقتصاددانان نسبت به این رویکرد تردید دارند و میگویند چنین تعرفههای سنگینی میتواند منجر به جنگ تجاری شود که به اقتصاد ایالات متحده آسیب میرساند.
عفو متهمان ۶ ژانویه
ترامپ بارها از افرادی که به ساختمان کنگره آمریکا در ۶ ژانویه ۲۰۲۱ یورش برده و دستگیر شدهاند، به عنوان «زندانی سیاسی» و «گروگان» یاد کرده است. او حتی قول داد در اولین دقایق پس از تصدی مسئولیت، صدور عفو این افراد را آغاز کند.
او ماه گذشته میلادی در برنامه تلویزیونی Meet the Press گفت: «به احتمال زیاد، من این کار را خیلی سریع انجام خواهم داد.» افرادی که در حمله به ساختمان کنگره مشارکت داشتند حامیان ترامپ هستند که در مخالفت با نتایج پیشین انتخابات آمریکا و روی کار آمدن جو بایدن دست به این کار زده بودند.
مقرراتزدایی از صنعت آمریکا
ترامپ پیش از این و در جریان رقابتهای انتخاباتی گفته بود قصد دارد با دستیابی دوباره به قدرت، یک برنامه گسترده مقرراتزدایی را نیز دنبال کند. او معتقد است قوانین به ممانعت از کسبوکارها و افزایش هزینههای مازاد بر مصرفکنندگان آمریکایی منجر میشود.
ترامپ در ماه اکتبر در جریان مبارزات انتخاباتی این موضوع را نیز بیان کرده بود: «در روز اول، من یک فرمان اجرایی را امضا میکنم که به هر آژانس فدرال دستور میدهد فوراً تکتک مقررات سنگینی را که باعث افزایش هزینههای کالا میشود حذف کند؛ این بزرگترین کاهش مقرراتی در تاریخ کشور ما خواهد بود و بسیار سریع اتفاق میافتد.»
ترامپ در یک کنفرانس خبری در ماه دسامبر پا را فراتر گذاشت و متعهد شد برای هر قانون جدید، ۱۰ قانون را کاهش دهد. هیات غیردولتی جدیدی که او قصد تشکیل آن را دارد- به نام وزارت کارایی دولت- مسئول شناسایی مقرراتی است که میتوانند لغو شوند.
برخی از مقررات در خط تیره ترامپ مربوط به محیط زیست است. به عنوان مثال لغو اقدام اجرایی رئیسجمهور بایدن برای ممنوعیت حفاری دریایی در ۶۲۵ میلیون هکتار (۲۵۳ میلیون هکتار) از آبهای ساحلی یکی از این موارد است. ترامپ همچنین تصریح کرده بود که فوراً طرح «اجرای خودرو الکتریکی» بایدن را لغو خواهد کرد که بر محدودیتهای آلایندگی بالاتری برای خودروهای این کشور پافشاری میکند.
اقدامات علیه ایدئولوژی «بیدار»
وعدههای یکروزه ترامپ شامل چندین موضوع در باب «جنگ فرهنگی» میشود که مدتهاست انگیزه پایگاه (تیم) تبلیغاتی او بوده است. ترامپ در ماه دسامبر با به کار بردن اصطلاح «دیوانگی تراجنسیتی» بر توقف حمایت از «ترنس»ها تأکید کرده بود.
او متعهد شده است که زنان تراجنسیتی را از انجام ورزشهای زنانه منع کند. او همچنین گفت به ممنوعیت مراقبت جنسیتی برای افراد زیر سن قانونی که آن را «ختنه جنسی کودکان» مینامد ادامه خواهد داد.
ترامپ در یک ویدئوی کمپین انتخاباتی در فوریه ۲۰۲۳ گفت: «در روز اول، من سیاستهای ظالمانه جو بایدن در مورد مراقبتهای بهاصطلاح تأییدکننده جنسیت را لغو خواهم کرد. من یک فرمان اجرایی جدید را امضا خواهم کرد که به هر سازمان فدرال دستور میدهد همه برنامههایی را که مفهوم انتقال جنسیت و جنسیت را ترویج میکند در هر سنی متوقف کند.»
او همچنین تهدید کرده است که فوراً بودجه فدرال را از مدارس و کالجهایی که «تئوری نژادی انتقادی، جنون تراجنسیتیها و سایر محتوای نامناسب نژادی، جنسی یا سیاسی» را ترویج میکنند، قطع خواهد کرد.
برخورد با تصمیمگیرندگان خروج عجولانه آمریکا از افغانستان
ترامپ ماهها پیش به حامیان خود گفته بود به دنبال پاسخگویی در خصوص خروج بینظم نیروهای آمریکایی از افغانستان در سال ۲۰۲۱ خواهد بود. او در سال ۲۰۲۰ توافقنامهای را با طالبان برای جلوگیری از حضور آمریکا در این کشور منعقد کرده بود. اما با عقبنشینی نیروهای آمریکایی، طالبان حملهای را آغاز کرد که دولت شکننده تحت حمایت ایالات متحده را سرنگون کرد.
ترامپ معتقد است تخلیه عجولانه پس از سقوط کابل، راه را برای تروریستها برای یک بمبگذاری انتحاری همواره کرد و منجر به کشته شدن ۱۳ سرباز آمریکایی و حدود ۱۷۰ غیرنظامی افغان شد. او جانشین خود بایدن را مسئول این قتلها دانسته است، اگرچه گزارش سال ۲۰۲۳ نشان میدهد بایدن و ترامپ به یک اندازه مسئولیت وضعیت فعلی افغانستان را بر عهده دارند اما ترامپ همچنان انگشت اتهام را به سمت رئیسجمهور پیشین آمریکا نشانه رفته است.
او در ماه آگوست در میشیگان گفت: «ما استعفای تکتک مقامات بلندپایهای را که مصیبت افغانستان را موجب شدند دنبال میکنیم و این استعفاها تا ظهر روز تحلیف روی میز من خواهد بود.»