نیلی بلاگ‌

معاهده ایران و روسیه، توافق ترکمنچای و گلستان نیست / دولت‌های امروز ایران و روسیه شباهتی با دوره تزاری و فتحعلی‌شاه ندارند

عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس گفت: باید علمی نگاه کنیم و شعارها و بایست‌های ذهنی خود که از قبل طراحی کرده‌ایم را کنار بگذاریم. وقتی محتوای این لایحه را می‌بینید، هیچ شباهتی بین آن با توافق‌نامه ترکمنچای و گلستان نمی‌بینید. دولت امروز ما و روسیه هم هیچ شباهتی به دولت دوره تزاری و دولت فتحعلی شاه و عباس میرزا ندارند.

به گزارش تجارت نیوز، ابوالفضل ظهره‌وند، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس در گفت‌وگو با تجارت‌نیوز درباره سوابق تاریخی بین ایران و روسیه و بدگمانی و سوءظنی که بین گروهی از افکارعمومی ایران نسبت به روسیه وجود دارد و در نظر گرفتن برخی احتیاط‌ها در معاهده ایران و روسیه بیان کرد: بحث احتیاط و عدم احتیاط نیست. باید علمی نگاه کنیم و شعارها و بایست‌های ذهنی خود که از قبل طراحی کرده‌ایم را کنار بگذاریم. وقتی محتوای این لایحه را می‌بینید، هیچ شباهتی بین آن با توافق‌نامه ترکمنچای و گلستان نمی‌بینید. دولت امروز ما و روسیه هم هیچ شباهتی به دولت دوره تزاری و دولت فتحعلی شاه و عباس میرزا ندارند.

باید برای حفظ منافع خود و راهبردهای ملی‌مان از پتانسیل روسیه استفاده کنیم

او در ادامه افزود: وقتی شرایط محیط بین‌الملل را نگاه می‌کنید، متوجه می‌شوید که در دوره گذار هستیم و ایران و روسیه به عنوان دو بازیگر در محیط منطقه و بین‌الملل حضور دارند. ایران در توافقنامه شانگهای و بریکس هم حضور دارد. وقتی این‌ها را کنار هم می‌گذارید، می‌بینید که باید برای حفظ منافع خود و راهبردهای ملی‌مان از پتانسیل روسیه استفاده کنیم.

ظهر‌وند با بیان اینکه توافقات بستگی به محتوای تنظیم شده و تضمین‌های آن دارد، افزود: دنیای امروز، دنیای این حرف‌ها نیست که کسی متعهد بماند یا نماند. بحث روسیه هم نیست. همان‌طور که دیدیم آمریکایی‌ها در جریان برجام به راحتی زیر میز زدند و از توافقی که ۵ یا ۶ کشور دیگر هم تضمین کرده بودند، خارج شدند.

باید هوشیار و هوشمند باشیم و توافقات را به گونه‌ای پشتیبانی کنیم که بتواند منافع ملت را تأمین کند

عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس در ادامه با تاکید بر حفظ منافع ملی عنوان کرد: باید هوشیار و هوشمند باشیم و توافقات را به گونه‌ای پشتیبانی کنیم که صرف‌نظر از ماهیت اینکه توافق‌نامه با روسیه، آمریکا، انگلیس یا ژاپن بتواند منافع ملت را تأمین کند، است. این به درایت و هوشمندی ما برمی‌گردد.

معاهده ایران و روسیه می‌تواند مسئله دور زدن تحریم‌ها را به خنثی کردن تحریم‌ها تبدیل کند

این نماینده مجلس در پاسخ به این سوال که ایران و روسیه هر دو با یک سری تحریم‌های بین‌المللی مواجه هستند. آیا اجرای این معاهده از این حیث می‌تواند ایجاد مشکل کند، گفت: نه، به هر حال دو طرف پتانسیل‌هایی دارند، این معاهده می‌تواند مسئله دور زدن تحریم‌ها را به خنثی کردن تحریم‌ها تبدیل کند.

اگر هوشمندانه عمل کنیم می‌توانیم نیازهای اقتصادی و تجاری خود را به خوبی تأمین کنیم

او در ادامه توضیح داد: وزن جی‌دی‌پی ایران در جی‌دی‌پی جهانی چیزی کمتر از ۲۵ صدم درصد است، در حالی که روسیه الان دو و نیم درصد سهم جی‌دی‌پی جهانی را دارد. حالا اگر همین معاهده را با چین در نظر بگیریم، یک رقمی در حدود ۱۸ درصد در جی‌دی‌پی جهانی است. بنابراین ما اگر هوشمندانه عمل کنیم می‌توانیم نیازهای اقتصادی و تجاری خود را با این ظرفیت‌ها به خوبی تأمین کنیم.

همکاری ایران و روسیه هم می‌تواند قیمت نفت را کنترل کند و هم می‌توانیم بازیگر کلیدی در حوزه بازار نفت و انرژی باشیم

عضو کمیسیون امنیت ملی در ادامه با اشاره به قدرت ایران و روسیه در تامین انرژی جهانی توضیح داد: ایران و روسیه دو کشوری هستند که وزن زیادی در تأمین انرژی جهان دارند. همکاری ما می‌تواند هم قیمت نفت را کنترل کند و هم می‌توانیم مانند اوپک گازی که تشکیل دادیم، بازیگر کلیدی در حوزه بازار نفت و انرژی باشیم.

با استفاده از ظرفیت‌های دوجانبه ایران و روسیه می‌توانیم در مقام خنثی کردن تحریم‌ها برآییم

این نماینده مجلس در پایان تاکید کرد: نکته‌ای که نباید فراموش شود این است که ایران و روسیه بیشترین و سنگین‌ترین تحریم‌ها را از غرب متحمل شده‌اند. در نتیجه با استفاده از ظرفیت‌های دوجانبه ایران و روسیه می‌توانیم در مقام خنثی کردن تحریم‌ها برآییم.

منبع خبر

مطالب مشابه را ببینید!