آیا روند بورس پس از مذاکرات رم تغییر میکند؟ – تجارت نیوز
علیرضا فرشید، کارشناس بازار سرمایه، در توصیف بازار هفته اخیر اظهار کرد: بازار سرمایه هفته گذشته یکی از دورههای پرنوسان خود را پشت سر گذاشت. افت شاخص کل بورس تحتتاثیر عوامل متعدد، از جمله ابهامات پیرامون مذاکرات سیاسی، ناترازیهای انرژی و اخبار مرتبط با صنایع کلیدی رخ داد.
به گزارش تجارت نیوز، بورس، هفته گذشته را در سایه چالشهای متفاوتی به پایان رساند. در روزهای ابتدایی هفته، بورس روند نوسانی و بلاتکلیفی را در پیش گرفته بود. با نزدیک شدن به روزهای پایانی حجم عرضهها افزایش قابلتوجهی پیدا کرد و تابلوی معاملاتی به سرخی لالههای واژگون متمایل شد.
صنایع سیمانی و فولادی تحتتاثیر جو کلی بازار و البته ناترازیهای انرژی قرار گرفتند و وضعیت نامطلوبی را تجربه کردند. البته صحبتهایی در خصوص کاهش محدودیتهای انرژی توانست تا حدودی از غلظت سرخی تابلوی معاملات این صنایع بکاهد. با وجود این به نظر میرسد وضعیت کلی بازار در شرایط فعلی به نتیجه مذاکرات گره خورده است و تا زمانی که نتیجه مشخصی از مذاکرات منتشر نشود، نوسانات در بازارها دور از انتظار نخواهد بود.
هفته سرخپوش بورس
نیما میرزایی، کارشناس بازار سرمایه، در خصوص وضعیت بازار در هفته گذشته عنوان کرد: بازار سرمایه هفته گذشته یکی از دورههای پرچالش خود را تجربه کرد. حجم بالای عرضهها، تحتتاثیر عوامل متعدد، از جمله اخبار مرتبط با مذاکرات سیاسی و قطعی برق صنایع کلیدی، سایه سنگینی بر معاملات انداخت و موجب تشکیل صفهای فروش بهویژه از میانه هفته شد. این وضعیت که با دامنه نوسان محدود کنونی تشدید شده بود، فضای معاملات را بهشدت تحت فشار قرار داد. با این حال، در آخرین روز کاری هفته گذشته، نشانههایی از بازگشت تقاضا مشاهده شد که میتواند نویدبخش تغییر روند در هفته پیشرو باشد.
میرزایی ادامه داد: مهمترین عامل اثرگذار بر رفتار بازار هفته گذشته، اخبار مرتبط با مذاکرات سیاسی بود. عدمقطعیت در زمانبندی دور بعدی مذاکرات، همراه با سیگنالهای منفی از طرفین مذاکرهکننده، چشمانداز نگرانکنندهای را برای سرمایهگذاران ترسیم کرد. در این میان، نگاه کوتاهمدت سرمایهگذاران در شرایط کنونی بهشدت به اخبار لحظهای مذاکرات وابسته است. البته علاوه بر اخبار سیاسی، قطعی برق صنایع، بهویژه صنایع سیمانی و فولادی، از دیگر عوامل تشدیدکننده فشار عرضه در بازار بود. این موضوع که بهطور خاص بر شرکتهای بزرگ و شاخصساز تاثیر گذاشت، نگرانیهایی را در میان سرمایهگذاران ایجاد کرد و به کاهش ارزش معاملات و افت شاخصهای بورسی دامن زد. این اختلال که به دلیل محدودیتهای زیرساختی در تامین انرژی به وجود آمده بود، نشاندهنده شکنندگی برخی از بخشهای اقتصادی در برابر چالشهای زیرساختی است.
میرزایی در پایان افزود: طی روزهای پایانی هفته گذشته ابلاغ پالرمو تا حدی به بهبود وضعیت بازار کمک کرد. با این حال، تاثیر این اخبار در مقایسه با مذاکرات سیاسی در درجه دوم اهمیت قرار دارد. به نظر میرسد تا زمانی که مذاکرات به نتیجه نهایی نرسد، بازار همچنان تحتتاثیر مستقیم اخبار مرتبط با آن خواهد بود. با توجه به خوشبینیهای موجود در مورد نتایج جلسه مذاکرات روز جمعه، انتظار میرود در صورت انتشار اخبار مثبت، بازار سرمایه در هفته جاری روند صعودی را تجربه کرده و بخشی از افتهای اخیر خود را جبران کند.
علیرضا فرشید، کارشناس بازار سرمایه، در توصیف بازار هفته اخیر اظهار کرد: بازار سرمایه هفته گذشته یکی از دورههای پرنوسان خود را پشت سر گذاشت. افت شاخص کل بورس تحتتاثیر عوامل متعدد، از جمله ابهامات پیرامون مذاکرات سیاسی، ناترازیهای انرژی و اخبار مرتبط با صنایع کلیدی رخ داد. با این حال، تایید برگزاری دور جدید مذاکرات رم در پایان هفته، همراه با نشانههایی از بهبود شرایط، امیدی نسبی به بازگشت بازار در هفته پیشرو ایجاد کرده است. در این میان مهمترین عامل اثرگذار بر بازار هفته گذشته، اخبار مرتبط با مذاکرات سیاسی بود. شایعات مبنی بر احتمال لغو مذاکرات و خروج ایران از این فرآیند، فضای بازار را تحت فشار قرار داد. این ابهامات، اعتماد سرمایهگذاران را تضعیف کرد و موجب افزایش عرضهها شد. با این حال در پایان هفته، تایید برگزاری دور جدید مذاکرات در رم، بارقههایی از امید را در بازار ایجاد کرد. به نظر میرسد خروجی این مذاکرات نقش تعیینکنندهای در روند بازار هفته جاری ایفا کند. در میان صنایع بورسی، برخی شرکتها و گروهها عملکرد متفاوتی داشتند. شرکتهای «مبین» و «بفجر» پس از افشای اطلاعات بازدهی مناسبی را برای سهامداران خود به ارمغان آوردند. صنایع نساجی، شویندهها، حفاری و نیروگاهی نیز به دلیل اخبار مرتبط با افزایش قیمت حاملهای انرژی، بهویژه گازوئیل و افشای اطلاعات در مورد خرید برق سبز توسط شرکت آلومینا، عملکرد مثبتی را تجربه کردند.
فرشید ادامه داد: یکی از چالشهای مهم هفته گذشته، ناترازیهای انرژی بود که بهویژه صنایع سیمانی را تحتتاثیر قرار داد. با این حال در پایان هفته، تصمیمی مبنی بر لغو توقف تولید گرفته شد که میتواند در کوتاهمدت از شدت کاهش تولید در این صنعت بکاهد. با این حال، با افزایش گرما و مصرف برق، تهدید کاهش تولید همچنان صنایع را تحت فشار قرار میدهد.
در این بین اخبار دریافتی از مجامع نشاندهنده تمرکز شرکتها بر تامین مالی و اجرای طرحهای توسعه است. نمایشگاه مشهد که انتهای هفته گذشته سوت آغاز آن به صدا درآمد، بستری برای بحث و تبادل نظر در مورد وضعیت بازار بود. با این حال، خروجی این رویداد چندان قاطع نبود و اکثر سخنرانان، تحلیلها و پیشبینیهای خود را به نتایج مذاکرات گره زدند. این موضوع نشاندهنده وابستگی شدید بازار به تحولات سیاسی است. در حوزه سیاست پولی، بانکمرکزی برخلاف هفتههای قبل، اقدام به جذب نقدینگی کرد تا نرخ بهره را به حدود ۳۴درصد بازگرداند. این اقدام میتواند بر تصمیمگیری سرمایهگذاران در هفته جاری تاثیر بگذارد.
فرشید در پایان اشاره کرد: با توجه به برگزاری مذاکرات در رم و کاهش التهابات ناشی از شایعات توقف آن، انتظار میرود بازار سرمایه در هفته جاری شرایط بهتری را تجربه کند. حتی در صورت انتشار اخبار منفی، به نظر نمیرسد بازار با اصلاح شدید مواجه شود؛ زیرا خوشبینی نسبی به نتایج مذاکرات وجود دارد. با این حال، ناترازیهای انرژی همچنان بهعنوان تهدید جدی برای صنایع باقی مانده و میتواند با افزایش مصرف برق در تابستان، چالشهای جدیدی را برای تولید ایجاد کند.
منبع: دنیای اقتصاد