آب مناسب برای دستگاه اسپرسوساز؛ جوشیده، مقطر یا تصفیه شده؟
اسپرسو در ترکیب اولیه خود از دو ماده تشکیل شده است: قهوه و آب؛ اما معمولا اغلب افراد تمرکزشان را روی طرز تهیه قهوه اسپرسو میگذارند و به آب مناسب برای دستگاه توجهی ندارند. دستور العملهای عمومی دم کردن، فرآوری، برشته کردن، آسیاب کردن و موارد مشابه، همگی به آخرین مرحله از فرآیند یعنی دم کردن قهوه کمک میکنند اما ۹۰ درصد اسپرسو در هر فنجان، آب است؛ مایعی که مسئول استخراج مواد جامد، روغن و عطر قهوه میشود.
کیفیت آب بهطور مستقیم بر طعم و عطر قهوه اسپرسو تأثیر میگذارد. املاح، مواد معدنی و کلر موجود در آب میتوانند طعم قهوه را تغییر داده و حتی به دستگاه اسپرسو آسیب برسانند. در ادامه قصد داریم به توضیحاتی درباره ویژگیهای آب مناسب برای دستگاه اسپرسو و نکات مربوط به تهیه آن بپردازیم.
ویژگیهای آب مناسب برای دستگاه اسپرسو
آب موردنیاز برای یک فنجان اسپرسو خوشطعم باید دارای حد متعادلی از مواد معدنی باشد. دقت کنید که املاح زیاد میتواند رسوب کند و به دستگاه اسپرسوساز و کلیهها آسیب برساند و املاح کم نیز بر بخشهایی از دستگاه و طعم قهوه تاثیر منفی خواهد گذاشت. نوع و مقدار املاح و مواد معدنی موجود در آب در شهرهای مختلف کشور و حتی در یک شهر در طول سال متفاوت است. بااینحال، فراموش نکنید حتی زمانی که از آب سالم نیز استفاده شود، مقدار کمی رسوب ایجاد میشود که در مقادیر کم به محافظت از فلز دستگاه کمک میکند.
برخی از ویژگیهای آب مناسب دستگاه اسپرسوساز، عبارتند از:
سختی مناسب
سختی آب به میزان املاح کلسیم و منیزیم موجود در آن گفته میشود. سختی بیش از حد باعث ایجاد رسوب در دستگاه شده و طعم قهوه را تلخ میکند. سختی مناسب برای آب اسپرسو بین ۵۰ تا ۱۷۰ میلیگرم بر لیتر است.
pH خنثی
pH مناسب برای آب اسپرسو حدود ۷ است. آب اسیدی یا قلیایی میتواند بر طعم دانههای قهوه تأثیر بگذارد.
فقدان کلر و مواد آلی
کلر و مواد آلی موجود در آب میتوانند طعم قهوه را تغییر داده و بوی نامطبوعی ایجاد کنند.
فقدان بو و طعم
آب باید کاملاً بیبو و بیطعم باشد تا بر طعم اصلی قهوه تأثیر نگذارد.
از چه آبی میتوان برای اسپرسو ساز استفاده کرد؟
برای تهیه آب سالم برای دستگاه اسپرسو لازم است حداقل از یکی از موارد زیر استفاده کنید:
آب تصفیه شده:
فیلترهای رومیزی خانگی برای حذف مواد معدنی و کلر آب مناسب هستند و دستگاههای اسمز معکوس نیز میتوانند با تصفیه کامل آلایندهها، آب خالص تولید کنند.
آب معدنی:
استفاده از آب معدنی بطری نیز میتواند مناسب باشد اما در طولانیمدت و برای کافیشاپها مقرونبهصرفه نیست.
آب جوشیده:
جوشاندن آب میتواند برخی از مواد مضر را از بین ببرد اما تمام املاح را حذف نمیکند.
نکات مهم
برای اندازهگیری سختی آب میتوانید از نوارهای تست مخصوص سختی استفاده کنید.
هنگام خرید آب معدنی به میزان املاح، pH و سایر مشخصات آن توجه کنید.
بهطور مرتب دستگاه اسپرسوساز خود را تمیز کنید تا از تجمع رسوب جلوگیری شود.
در صورت استفاده مداوم از دستگاه، هر ماه به مدت ۳۶ ساعت آن را خاموش کرده و دیگ بخار را نیز هر ۲ ماه یکبار تمیز کنید تا آب شیرین در سیستم جریان داشته باشد و رسوب آن به حداقل برسد.
آب مقطر تمام املاح و مواد معدنی خود را از دست داده است و برای اسپرسو مناسب نیست.
اگر شما هم از عاشقان قهوه هستید و اسپرسو گزینه ثابت نوشیدنیهای روزانه شماست، پیشنهاد میکنیم حتما سری به مطلب “ قهوه اسپرسو برای چه کسانی مضر است؟” و “یک فنجان قهوه چقدر کالری دارد” بزنید.